WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Dwergmispel

Bessen van de Cotoneaster suecicus ‘Coral Beauty’

De dwergmispel, Cotoneaster suecicusCoral Beauty‘, is een extra rijk bloeiende kweekvorm met als gevolg ook veel meer bessen dan de soort. Zeer goed voor taludbeplanting en als onderbegroeiing onder lichte heesters.

Eigenschappen van dwergmispels

De dwergmispels of Cotoneaster vormden ooit een van de grootste heestergeslachten voor de tuin omdat ze allemaal zo mooi en veelzijdig zijn. Of je hem nou gebruikt als bodembedekker, taludplant, een mooie bloeier, een sierlijke bessenplant of een struikje op stam, Cotoneaster heeft het allemaal in zich. De euforie over deze plant is een beetje getemperd toen ontdekt werd dat een aantal soorten waardplant was voor het gevreesde peren- of bacterievuur. Wat nu nog aan Cotoneasters in tuinen wordt gezet, kan absoluut geen kwaad. Geniet dus volop van die vooral kleinbladige soorten die zo mooi bloeien, soms fantastische bodembedekkers zijn, die de grond op hellingen helpen vasthouden en die groenblijvend of bladverliezend kunnen zijn. De hogere groenblijvende soorten zijn iets minder winterhard. Die moeten dus beschut staan. Na de rijke bloei – behorend tot de familie van de rozen lijken de bloemen wel kleine roosjes – volgen bij veel soorten vaak prachtige bessen die lang aan de struiken blijven.

Wat zijn voordelen van de Cotoneaster suecicus ‘Coral Beauty’?

De soort Cotoneaster x suecicus is een kruising van de laagste soort dwergmispel, Cotoneaster dammeri, en een van de mooiste soorten, Cotoneaster conspicuus, die helaas niet erg winterhard is. Deze kruising combineert zo goed mogelijk de positieve eigenschappen en behoort daardoor tot de meest populaire soorten dwergmispel. De struiken worden eerder breed dan hoog met overhangende takken. De blaadjes zijn erg klein.

Hoe kan ik de Cotoneaster suecicus ‘Coral Beauty’ onderhouden?

Cotoneasters zijn erg gemakkelijke planten. Ze groeien goed in iedere voldoende voedzame tuingrond die liefst ook humusrijk moet zijn. Ze vragen een zonnige tot licht beschaduwde plaats. Enkele soorten verdragen ook wat zwaardere schaduw. Snoei kan nodig zijn om de planten compact en binnen de perken te houden. Als je na de bloei snoeit, heb je het jaar erop de meeste bloemen en bessen. Geef in het voorjaar een goede organische basisbemesting. Mulchen helpt de humus te verrijken. Zorg dat de grond niet uitdroogt, bij droogte tijdig sproeien.

Hoe kan ik de Cotoneaster suecicus ‘Coral Beauty’ beschermen?

Controleer zo nu en dan op luizen; ook spinselmotten kunnen voorkomen. Bestrijd ze zonodig. Mocht je last krijgen van bacterievuur, dien je direct alle aangetaste delen te verwijderen en te verbranden. Maak het snoeigereedschap ook goed schoon. Bacterievuur is te herkennen aan de verdroogde bloemen, bladeren en bessen, die niet afvallen maar aan de struik blijven. In een latere fase ontstaan bruine en zwarte ‘brand’ plekken op bladeren en takken.

 

Bestel de plant direct.

xg452pa8z955_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Cotoneaster 'Coral Beauty'

Cult

'Coral Beauty'

Familie

dwergmispel

Familie latijns

suecicus (x)

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei kan nodig zijn; dan liefst na de bloei snoeien.

Bemesting

In het voorjaar een goede organische basisbemesting geven.

Winterhard

goed

Bodem

iedere voedzame tuingrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

zon tot zelfs wat zwaardere schaduw

Hoogte

Minimaal

25

Maximaal

30

Beschrijving

25 centimeter, soms iets hoger

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

wintergroen