kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Dwergbamboe

‘Nebulosa’ bij de dwergbamboe Sasa palmata betekent ‘met veel wolken’. Dit slaat op een veel voorkomende vorm die, in afwijking van de soort, bruine tot paarse vlekjes op de stengels vertoont. Op de stengelscheden zijn ze bruinrood. Het Japanse woord ‘sasa’ betekent ‘dwergbamboe’. Het geslacht Sasa bestaat dan ook uit lage, struikachtige bamboes met dunne stengels en vrij groot breed blad.

Hoe hoog wordt de dwergbamboe?

De mooie knopen tussen de gladde, ronde stengeldelen zijn heel duidelijk. De zijtakken staan zigzaggend aan de stengels. De bovenste stengeldelen zijn het meest vertakt. Sasa palmata is een stevige dwergbamboe met tot 1 centimeter dikke stengels. De stengels zijn heldergroen tot blauwgroen wit berijpt. Het woord ‘palmata’ betekent ‘handvormig’. Zo staan ze ook aan de vertakte stengels. In Japan wordt in het brede blad rijst geserveerd. Al in 1880 kwam de eerste Sasa palmata naar Europa. Bij ons wordt hij tussen de 1 en hooguit 2 meter hoog.

Algemeen onderhoud Sasa palmata ‘Nebulosa’

De dwergbamboe Sasa palmata groeit zowel goed in zon als schaduw, maar staan wel graag in vochtige grond. Vanwege de woekerende eigenschappen worden de wortelkluiten meestal binnen bamboefolie ingeplant. De folie moet in de grond blijven zitten.

Is de dwergbamboe wintergroen?

Sasa’s zijn groenblijvend en winterhard, maar het blad kan sterk indrogen, wat lelijke dorre randen geeft. Als ze erg lelijk worden, kunnen de stengels bij de grond worden afgeknipt. Al snel ontstaat er nieuw groen en wordt de plant weer mooi..

35v55uu8evfe_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Sasa nebulosa

Cult

f. nebulosa

Familie

dwergbamboe

Familie latijns

palmata

Onderhoud

Verzorging

Bij droogte water geven.

Snoeien

De stengels kunnen worden afgeknipt na strenge winter.

Bemesting

In het voorjaar een goede basisbemesting geven.

Winterhard

goed, blad kan indrogen

Bodem

voldoende vocht

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

zon tot schaduw

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

200

Beschrijving

1 tot 2 meter

Kleuren

Kleurbeschrijving

onbekend

Overige

Groenblijvend

wintergroen