WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Duinaardbei

Soorten aardbeien

Aardbeien kent iedereen. Veel minder bekend is dat er liefst vijftien verschillende wilde soorten bestaan, die inheems zijn in Europa, Azië of Noord-Amerika. Het zijn allemaal planten die op open plekken in bossen of langs de randen ervan groeien. Bosaardbeien hebben een lekkere, sterke smaak en zijn rijk aan vitamine C. Tevens is het is een goede bodembedekker. Al in de prehistorie was dit plantje om deze eigenschappen geliefd en de Germanen vertelden al verhalen over de aardbei. De Germaanse godin Freya stopte doodgeboren kindjes in een aardbei om hen zo de hemel binnen te halen. Later werd de aardbei het symbool van de heilige maagd Maria. In de middeleeuwen stond de vrucht juist voor verlokking en werelds genot. In de Renaissance ontdekte men de geneeskrachtige werking van de bosaardbei. Het helpt tegen bloedend tandvlees, diarree en andere kwaaltjes.

Wat zijn eigenschappen van de Fragaria chiloensis ‘Chaval’?

De duinaardbei, Fragaria chiloensis ‘Chaval’ is een cultivar met extra grote witte bloemen die wat lager blijft, het is een bijzonder exemplaar. Aan zijn wetenschappelijke naam, Fragaria chiloensis, kun je afleiden dat hij uit Zuid-Amerika komt. De Fragaria chiloensis ‘Chaval’ groeit daar van oorsprong langs de kust in de duinen. Hij is een prima bodembedekker. Bloeit met leuke witte bloempjes en geeft daarna heerlijke aardbeitjes.

Hoe moet ik de Fragaria chiloensis ‘Chaval’ verzorgen?

Geef in het voorjaar mest. Zorg dat er geen stikstof in de mest zit, want daar worden de vruchten waterig en snel rot van. Dek de wortels in de winter af met turfmolm en compost. Zorg dat de blaadjes niet onder de turfmolm komen. De vruchten pluk je door ze af te knippen. Knip ook ranken af die tijdens de oogstperiode worden gevormd.

Hoe kan ik de Fragaria chiloensis ‘Chaval’ beschermen?

Door onder de aardbeien stro of een rooster te leggen, blijven de vruchten schoon en droog. Zo wordt rotten voorkomen. Het voordeel van een rooster is dat regen snel in de grond trekt zodat schimmel geen kans krijgt. Meer tips om de aardbeien te beschermen zijn te vinden in het artikel bescherm je aardbeien.

Bestel de plant hier.

vok5rhq869jp_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Fragaria 'Chaval'

Cult

'Chaval'

Familie

duinaardbei

Familie latijns

chiloensis

Onderhoud

Verzorging

Oogst regelmatig.

Snoeien

Verwijder uitlopers in voorjaar.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

goed

Bodem

vruchtbare bodem

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon voor de meeste vruchten, halfschaduw

Hoogte

Minimaal

20

Maximaal

20

Beschrijving

20 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

wintergroen