WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Alles over de Clematis vitalba

De wilde bosrank Clematis vitalba is de sterkste groeier van alle Clematis-soorten. De plant is dus uitermate geschikt om snel iets mee te bedekken. Mede door de snelle groei, kan hij heel goed worden teruggesnoeid.

Clematis is een echte klimplant

Clematissen waren waarschijnlijk al geliefd in de oudheid. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en op het klimvermogen slaat.

Wanneer bloeit de wilde bosrank?

In de zomermaanden juli en augustus verschijnen kleine, witte bloempjes die in pluimpjes bij elkaar zitten. Deze vormen later zaadpluizen van de Clematis vitalba. Die pluisachtige bolletjes hebben de Clematis in Engeland de bijnaam ‘Old men’s beard’ gegeven. Deze zaadpluizen blijven tot in de winter hangen. 

Clematis vitalba woekert en ruikt apart

Alhoewel het een snelle groeier is, is de sierwaarde helaas niet zo groot. Deze zogenaamde wilde bosrank, die bij ons in de natuur voorkomt, woekert behoorlijk. Hij is daardoor vooral geschikt voor de grotere tuinen. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat is misschien niet zo prettig in de tuin. Er zijn meer interessante soorten en grote groepen Clematissen met grote of kleine bloemen, soms met prachtig vruchtpluis.

Waar kan ik Clematis vitalba planten?

Net als alle Clematis-soorten groeit de Clematis vitalba graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrand planten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de plant groeit dat schaduw en koelte geeft. Clematissen hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingsziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de plant gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen. Bind de planten tijdens het groeiseizoen goed op. Lees meer bij clematis planten

Wanneer kan ik Clematis vitalba snoeien?

Je hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. Naast de Clematis vitalba zijn er nog meerdere Clematis-soorten. Bekijk deze in de plantenindex. 

Clematis vitalba kopen

Ook zo’n mooie wilde bosrank in de tuin? Bestel de plant direct. 

Clematis vitalba klimplant

Clematis vitalba klimplant

Express Crème bosrank (Clematis vitalba) klimplant
€ 99,99 bij
t7i5t0a83u8i_w2400.png

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Clematis vitalba

Familie

echte bosrank

Latijnse familie

vitalba

Onderhoud

Verzorging

Tijdens droog voorjaar extra water. Bind de plant goed op.

Snoeien

Sterk snoeien in het voorjaar.

Bemesting

In het voorjaar organische mest geven.

Winterhard

goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

volle zon tot schaduw

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

600

Beschrijving

1 tot 6 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend