WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Clematis

De bloemen van de Clematis ‘Toki’

Clematis ‘Toki’ heeft witte bloemen. Clematissen waren waarschijnlijk al geliefd in de oudheid. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en op het klimvermogen slaat.

Soorten Clematis

Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba. Deze zogenaamde wilde bosranken woekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat is niet zo prettig in de tuin. Er zijn veel interessantere soorten en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen.

Waar moet ik de Clematis ‘Toki’ planten?

Alle Clematis-soorten, ook de Clematis ‘Toki’, groeien graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de plant groeit dat schaduw en koelte geeft.

Wat voor een bodemgrond heeft de Clematis ‘Toki’ nodig?

Clematissen hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de plant gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen.

Hoe moet ik de Clematis ‘Toki’ snoeien?

Bind de planten tijdens het groeiseizoen goed op. Je  hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. Terugsnoeien na de bloei in juni tot circa 1 meter. Op de website hebben we een handige snoeikalender waarin je precies ziet, wanneer je een plant, boom of struik moet snoeien en hoe je dit het beste kunt doen.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste tuin nieuwtjes kijk dan eens even op onze site.

1rl584585d7y_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Clematis 'Toki'

Cult

'Toki'

Familie

Clematis

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Terugsnoeien na de bloei.

Bemesting

Organische mest in het voorjaar.

Winterhard

goed

Bodem

neutraal tot kalkhoudend

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

kop in de zon, wortels in de schaduw

Hoogte

Minimaal

300

Maximaal

300

Beschrijving

3 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend