WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Clematis Tangutica

Clematis tibetana subsp. tangutica die oorspronkelijk afkomstig is uit Centraal-Azië, is bij ons lange tijd als Clematis tangutica bekend geweest, maar nu dus als ondersoort bij Clematis tibetana ingedeeld. Het is een gele clematis.

Welke soorten clematissen zijn er?

Clematissen waren waarschijnlijk al geliefd in de oudheid.De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en op het klimvermogen slaat. Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba. Deze zogenaamde wilde bosranken woekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat is niet zo prettig in de tuin. Er zijn veel interessantere soorten en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen.

Wanneer bloeit Clematis tibetana subsp. tangutica?

De Clematis tibetana subsp. tangutica combineert een goede en probleemloze groei met een mooi uiterlijk. De bloei is weelderig en de hangende gele klokjes hebben iets weg van lantaarntjes. De bloei vindt normaliter plaats in juni en juli, maar met een beetje geluk krijg je een mooie nabloei tot en met oktober. Na de bloei verschijnen zilverachtige, zijdeachtig behaarde pluizen die lang aan de plant blijven hangen. Heel vaak bloeit de plant dan ook nog. Die combinatie van pluizen en bloemen is prachtig.

Waar kan ik Clematis tibetana subsp. tangutica planten?

Alle Clematis-soorten groeien graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de plant groeit dat schaduw en koelte geeft.

Clematissen hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de plant gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen.

Wanneer kan ik Clematis tibetana subsp. tangutica snoeien?

Bind de planten tijdens het groeiseizoen goed op. Je hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan.
De snoei van deze clematis is beperkt. Verwijder alleen de dode ranken na de bloei in september. Mocht je deze clematis drastisch willen inperken, dan kun je dit het beste in maart doen.

Het kiezen van de juiste planten en bomen voor je tuin is een lastige klus, daarom helpen we je een handje op onze website. Op onze website vind je ook meer informatie over diverse soorten van de plant Clematis. Kijk hiervoor eens in de plantenindex.

 

Bestel de plant direct.

2725txd82ca4_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Clematis subsp. tangutica

Cult

subsp. tangutica

Familie

Clematis

Familie latijns

tibetana

Onderhoud

Detail

Alle Clematis-soorten groeien graag met 'de kop' in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de plant groeit dat schaduw en koelte geeft. Clematissen hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de plant gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen. Bind de planten tijdens het groeiseizoen goed op. Je hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. De snoei van deze clematis is beperkt. Verwijder alleen de dode ranken na de bloei in september. Mocht je deze clematis drastisch willen inperken, dan kun je dit het beste in maart doen.

Verzorging

Tijdens droog voorjaar extra water. Bind de plant goed op.

Snoeien

Verwijder dode ranken na bloei.

Bemesting

Na een aantal jaren gedroogde koemest of beendermeel geven

Winterhard

goed

Bodem

neutraal

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Maximaal

400

Beschrijving

maximaal vier meter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

geel

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Oktober

Overige

Groenblijvend

bladverliezend