WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Clematis

Clematis ‘Rouge Cardinal’ is een grootbloemige clematis met donkerrode tot diep-purperrode bloemen en eveneens purperrode helmhokjes.

Wanneer bloeit rode Clematis ‘Rouge Cardinal’?

De bloemen meten 13 tot wel 18 centimeter in doorsnee (dat varieert zelfs aan dezelfde plant). Ook de bloeitint varieert licht. De bloemen hebben soms een fluwelige weerschijn. De plant zelf kan tot wel 3,5 m hoog worden en heeft tamelijk lichtgroen blad. De bloeitijd is eind mei-juni.

Welke soorten Clematis zijn er?

Clematissen waren waarschijnlijk al geliefd in de oudheid. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en slaat op het klimvermogen. Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba. Deze zogenaamde wilde bosranken woekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat is niet zo prettig in de tuin. Er zijn veel interessantere soorten en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen.

Waar kan ik Clematis ‘Rouge Cardinal’ planten?

Clematis ‘Rouge Cardinal’ groeien graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels van de Clematis ‘Rouge Cardinal’ moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de plant groeit dat schaduw en koelte geeft. Clematis ‘Rouge Cardinal’ heeft humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de plant gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen. Lees meer bij Clematis planten.

Hoe kan ik Clematis ‘Rouge Cardinal’ verzorgen?

Bind de Clematis ‘Rouge Cardinal’ tijdens het groeiseizoen goed op. Je hoeft de Clematis ‘Rouge Cardinal’ eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. Doordat deze grootbloemige clematis vrij vroeg bloeit, is het aan te raden pas na de bloei te snoeien, dus net als bij kleinbloemige clematissen. Lees meer bij clematis snoeien.

Zorg dat de wortels van de Clematis ‘Rouge Cardinal’ beschaduwd blijven. Geef in het voorjaar een goede basisbemesting, breng mulch boven de wortels aan en geef tijdig water. Wil je meer weten over hoe je het beste planten kunt bewateren? Lees dan eens het artikel over planten water geven.

 

Bestel de plant direct.

kot5c4l8mavz_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Clematis 'Rouge Cardinal'

Cult

'Rouge Cardinal'

Familie

Clematis

Onderhoud

Verzorging

Tijdens droog voorjaar extra water. Bind de plant goed op.

Snoeien

Eventueel na de bloei.

Bemesting

Organische mest in het voorjaar.

Winterhard

goed

Bodem

voedzame, humusrijke, iets vocht

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon, wortels in de schaduw

Hoogte

Minimaal

350

Beschrijving

3,5 meter en meer

Kleuren

Eerste kleur

Rood

Tweede kleur

Lila

Kleurbeschrijving

dieprood tot purperrood

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend