WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Clematis

Clematis ‘Perle d’Azur’ komt uit Lyon en is in 1885 ontstaan. De bloemen van deze prachtige clematis bloeien licht azuurblauw. Deze cultivar groeit zeer sterk.

De geschiedenis van de Clematis

Clematissen waren al geliefd in de oudheid, denken wij. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en op het klimvermogen slaat. Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba. Deze zogenaamde wilde bosranken woekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat is niet zo prettig in de tuin. Er zijn veel interessantere soorten en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen.

Waar kan ik Clematis ‘Perle d’Azur’ planten?

Alle Clematis-soorten groeien graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de plant groeit dat schaduw en koelte geeft.

Clematissen hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de plant gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen. Lees meer over een clematis planten.

Wanneer kan ik Clematis ‘Perle d’Azur’ snoeien?

Bind de planten tijdens het groeiseizoen goed op, gebruik hier bijvoorbeeld bamboe voor. Je hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. De Clematis ‘Perle d’Azur’ bloeit op eenjarig hout vanaf de zomer. Hij kan daardoor elk voorjaar worden teruggesnoeid. Geef elk voorjaar een basisbemesting en zorg ervoor dat deze clematis voldoende water krijgt. Ook in het voorjaar. Meer informatie over bemesten vind je op de site.

vnb5cvf8y8uu_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Clematis 'Perle d'Azur'

Cult

'Perle d'Azur'

Familie

Clematis

Onderhoud

Detail

Alle Clematis-soorten groeien graag met 'de kop' in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de plant groeit dat schaduw en koelte geeft. Clematissen hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de plant gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen. Bind de planten tijdens het groeiseizoen goed op. Je hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. Deze clematis bloeit op eenjarig hout vanaf de zomer. Hij kan daardoor elk voorjaar worden teruggesnoeid. Geef elk voorjaat een basisbemesting en zorg ervoor dat deze clematis voldoende water krijgt. Ook in het voorjaar.

Verzorging

Bind de planten tijdens het groeiseizoen op.

Snoeien

Snoeien is mogelijk, in het voorjaar.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

zeer goed

Bodem

humusrijke en goeddoorlatende gr

Vochtigheid

droog, normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, halfschaduw

Hoogte

Minimaal

300

Maximaal

300

Beschrijving

3 meter

Kleuren

Eerste kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

licht azuurblauw

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend