WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Clematis

De Clematis ‘Jackmanii Superba’ is een van de allerbekendste clematissen met donkerpaarse bloemen.

Welke soorten Clematis zijn er?

Clematissen waren waarschijnlijk al geliefd in de oudheid. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en slaat op het klimvermogen. Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba. Deze zogenaamde wilde bosranken woekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat willen we niet in de tuin. Er zijn veel interessantere soorten en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen. Jackmanii is een groep gekweekte clematissen die allemaal grote bloemen hebben (zogenaamde grootbloemige clematissen).

Waar kan ik Clematis ‘Jackmanii Superba’ planten?

Clematis ‘Jackmanii Superba’ groeien graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels van de Clematis ‘Jackmanii Superba’ moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de Clematis ‘Jackmanii Superba’ groeit dat schaduw en koelte geeft.

Hoe kan ik Clematis ‘Jackmanii Superba’ planten?

Clematis ‘Jackmanii Superba’ hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende Clematis ‘Jackmanii Superba’ verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de plant gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen. kijk voor een stappenplan bij Clematis planten.

Hoe kan ik Clematis ‘Jackmanii’ snoeien?

Hoe en wanneer kun je Clematis ‘Jackmanii’ snoeien? Bind de Clematis ‘Jackmanii Superba’ tijdens het groeiseizoen goed op. Je hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. Deze Clematis ‘Jackmanii Superba’ bloeit op eenjarig hout vanaf de zomer. Hij kan daardoor elk voorjaar worden teruggesnoeid. Lees meer bij Clematis snoeien.

Geef Clematis ‘Jackmanii Superba’ elk voorjaar een basisbemesting en zorg ervoor dat deze clematis voldoende water krijgt. Ook in het voorjaar. 

 

Bestel de plant direct.

rza5xzm8jutr_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Clematis 'Jackmanii Superba'

Cult

'Jackmanii Superba'

Familie

Clematis

Onderhoud

Verzorging

Tijdens droog voorjaar extra water. Bind de plant goed op.

Snoeien

Eventueel in voorjaar.

Bemesting

Organische mest in het voorjaar.

Winterhard

goed

Bodem

voorkeur voor kalkhoudende grond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Maximaal

500

Beschrijving

tot 5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Kleurbeschrijving

donkerpaars

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend