kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Clematis

Wat voor een bloemen heeft de Clematis ‘Hendryetta’?

Clematis ‘Hendryetta’ heeft roze bloemen en als je een goede neus hebt, ruik je de aftershave-achtige geur van deze Clematis ‘Hendryetta’.

Clematis vitalba

Clematissen waren waarschijnlijk al geliefd in de oudheid. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en op het klimvermogen slaat. Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba. Deze zogenaamde wilde bosranken woekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat is niet zo prettig in de tuin. Er zijn veel interessantere soorten en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen.

Is de Clematis ‘Hendryetta’ een schaduwplant?

Net als alle andere Clematis-soorten groeit ook de Clematis ‘Hendryetta’ graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de plant groeit dat schaduw en koelte geeft.

Clematis ‘Hendryetta’ beschermen tegen verwelkingziekte

Clematissen hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de plant gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen.

Hoe kan ik de Clematis ‘Hendryetta’ snoeien?

Bind de planten tijdens het groeiseizoen goed op. Je hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. Terugsnoeien in maart tot circa 25 centimeter. Belangrijk hierbij zijn ook de snoeiartikelen die je gebruikt.

Naast de Clematis ‘Hendryetta’ zijn er meer soorten van deze plant, in de plantenindex staan ze handig op een rij.

x0a5oxy82x56_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Clematis 'Hendryetta'

Cult

'Hendryetta'

Familie

Clematis

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Terugsnoeien in het voorjaar.

Bemesting

Organische mest in het voorjaar.

Winterhard

goed

Bodem

neutraal tot kalkhoudend

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

kop in de zon, wortels in de schaduw

Hoogte

Minimaal

150

Maximaal

150

Beschrijving

1,5 meter

Kleuren

Kleurbeschrijving

roze

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend