WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Clematis

Clematis ‘Hagley Hybrid’ bloeit later in het seizoen op eenjarige scheuten. Het is een van de breedst bloeiende clematissen. ‘Hagley Hybrid’ behoort tot de grootbloemige clematissen. De eerste kweekvormen hiervan kwamen in het midden van de 19de eeuw op de markt en veroorzaakten een ware sensatie.

Welke clematis soorten zijn er?

Clematissen waren waarschijnlijk al geliefd in de oudheid. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en op het klimvermogen slaat. Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba. Deze zogenaamde wilde bosranken woekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat willen we niet in de tuin. Er zijn veel interessantere soorten en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen.

Waar kan ik Clematis ‘Hagley Hybrid’ planten?

Clematis ‘Hagley Hybrid’ groeien graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels van de Clematis ‘Hagley Hybrid’ moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de plant groeit dat schaduw en koelte geeft. Clematis ‘Hagley Hybrid’ hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Clematis ‘Hagley Hybrid’ worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de Clematis ‘Hagley Hybrid’ gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen. Hoe je je planten kunt beschermen tegen ziekten lees je bij plagen en ziekten.

Hoe kan ik Clematis ‘Hagley Hybrid’ verzorgen?

Bind de Clematis ‘Hagley Hybrid’ tijdens het groeiseizoen goed op. Je hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. Aangezien deze kweekvorm op eenjarige scheuten bloeit, kun je hem in het voorjaar (bij voorkeur maart) flink terugsnoeien tot zo´n 50 centimeter boven de grond. Maar je kunt er ook voor kiezen de Clematis ‘Hagley Hybrid’ gewoon te laten woekeren. Neem ook eens een kijkje bij onze uitgebreide snoeiartikelen.

 

Bestel de plant direct.

7we5sv48wbo9_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Clematis 'Hagley Hybrid'

Cult

'Hagley Hybrid'

Familie

Clematis

Onderhoud

Verzorging

Tijdens droog voorjaar extra water. Bind de plant goed op.

Snoeien

Kan in het voorjaar.

Bemesting

Organische mest in het voorjaar.

Winterhard

goed

Bodem

kalkhoudende grond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

volle zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

300

Maximaal

300

Beschrijving

3 meter

Kleuren

Eerste kleur

Rood

Tweede kleur

Paars

Kleurbeschrijving

heel lichtrood paars

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend