WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Clematis

Eigenschappen van de clematis ‘Gravetye beauty’

De rode bloemen van Clematis ‘Gravetye Beauty’ zijn tulpvormig en geuren niet. Clematis ‘Gravetye Beauty’ waren waarschijnlijk al geliefd in de oudheid. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en op het klimvermogen slaat.

Clematis vitalba

Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba. Deze zogenaamde wilde bosranken woekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat is niet zo prettig in de tuin. Er zijn veel interessantere soorten, waaronder Clematis ‘Gravetye Beauty’, en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen.

Waar moet ik de clematis ‘Gravetye beauty’ planten?

Clematis ‘Gravetye Beauty’ groeien graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels van de Clematis ‘Gravetye Beauty’ moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de plant groeit dat schaduw en koelte geeft.

Wat voor een bodemgrond heeft de clematis ‘Gravetye beauty’ nodig?

Clematis ‘Gravetye Beauty’ hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de Clematis ‘Gravetye Beauty’ gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen.

Hoe kan ik de clematis ‘Gravetye beauty’ snoeien?

Bind de Clematis ‘Gravetye Beauty’ tijdens het groeiseizoen goed op. Je hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. In maart terugsnoeien tot 25 centimeter boven de grond. Meer over Clematis ‘Gravetye Beauty’ snoeien? Lees ook eens het interessante artikel over snoeien.

Word je graag op de hoogte gehouden van het aller laatste tuinnieuws? Regelmatig worden er leuke artikelen geplaatst op het tuinblog, boordevol inspiratie voor je tuin.

ufa5bf98wji7_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Clematis 'Gravetye Beauty'

Cult

'Gravetye Beauty'

Familie

Clematis

Onderhoud

Verzorging

Tijdens droog voorjaar extra water. Bind de plant goed op.

Snoeien

De beste snoeitijd is maart.

Bemesting

Geef organische bemesting in het voorjaar.

Winterhard

goed

Bodem

kalkhoudende grond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

kop in de zon, wortels in de schaduw

Hoogte

Maximaal

400

Beschrijving

tot 4 meter

Kleuren

Eerste kleur

Rood

Kleurbeschrijving

rood

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Oktober

Overige

Groenblijvend

bladverliezend