kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Clematis

Clematis ‘Etoile Violette’ is al in de 19de eeuw ontwikkeld door een Franse kweker. De dieppaarse bloemblaadjes in mooi contrast met de gele stampers maken dit inderdaad een van de ‘sterren’ van het assortiment clematissen. Deze variëteit is rijkbloeiend, zeer gezond en heeft geen geur. De Clematis Etoile Violette‘ wordt soms toegepast als bodembedekker, maar is vaak erg mooi als klimplant tegen een lichte achtergrond.

Welke soorten Clematis zijn er?

Clematissen waren waarschijnlijk al geliefd in de oudheid. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en op het klimvermogen slaat. Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba. Deze zogenaamde wilde bosranken woekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat is niet zo prettig in de tuin. Er zijn veel interessantere soorten en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen.

Waar kan ik Clematis ‘Etoile Violette’ planten?

Alle Clematis-soorten groeien graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de plant groeit dat schaduw en koelte geeft. Clematissen hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de plant gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen.

Wanneer kan ik Clematis ‘Etoile Violette’ snoeien?

Bind de planten tijdens het groeiseizoen goed op. Je hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. Kleinbloemige clematissen zoals de Clematis ‘Etoile Violette’ hebben daar overigens minder vaak last van en kunnen eventueel in het vroege voorjaar worden gesnoeid. Geef tijdens droge perioden extra water. In het voorjaar een goede organische basisbemesting geven, zonodig bij het bloeibegin nog eens mesten. Meer over bemesting vind je in het artikel tuin bemesten. Bodembedekking met mulch is uitstekend. Dat verkoelt de grond nog extra en bevordert het bodemleven bij de wortels.

Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van het laatste tuinnieuws? Neem dan ook eens een kijkje op ons blog boordevol leuke tips en ideeën.

 

Bestel de plant direct.

k2v5pah8e0o0_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Clematis 'Etoile Violette'

Cult

'Etoile Violette'

Familie

Clematis

Onderhoud

Verzorging

Tijdens droog voorjaar extra water. Bind de plant goed op.

Snoeien

Snoei in het vroege voorjaar.

Bemesting

Bemest in vroege voorjaar en zomer.

Winterhard

goed

Bodem

kalkrijk

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon, voet in schaduw

Hoogte

Maximaal

400

Beschrijving

maximaal vier meter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Kleurbeschrijving

dieppaars

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend