WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Clematis Blue Bird

Wat zijn eigenschappen van de Clematis ‘Blue Bird’?

ClematisBlue Bird‘ behoort tot de Clematis Atragene-groep. Deze clematissen kenmerken zich door de vroege bloei. Het zijn kleinbloemige klimmers en zeer sterk. Van oorsprong is de bloemkleur violetblauw, maar de ‘Blue Bird’ neigt naar vrij donker. Clematis ‘Blue Bird’ waren waarschijnlijk al geliefd in de oudheid. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en op het klimvermogen slaat.

Clematis vitalba

Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba. Deze zogenaamde wilde bosranken woekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat is niet zo prettig in de tuin. Er zijn veel interessantere soorten en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis.

Is de Clematis ‘Blue Bird’ een schaduwplant?

Clematis ‘Blue Bird’ groeien graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de Clematis ‘Blue Bird’ groeit dat schaduw en koelte geeft.

Ziekten en plagen bij de Clematis ‘Blue Bird’

Clematis ‘Blue Bird’ hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Ook worden Clematis ‘Blue Bird’ diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Meer over ziekten en plagen lees je op onze site. Onder de grond blijft de Clematis ‘Blue Bird’ gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen. Geef de Clematis ‘Blue Bird’ in het voorjaar een goede basisbemesting.

Hoe kan ik de Clematis ‘Blue Bird’ snoeien?

Bind de planten tijdens het groeiseizoen goed op. Je hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan.
Clematis ‘Blue Bird’ bloeit in het voorjaar en behoort daardoor tot de bosrankgroep die pas na de bloei wordt gesnoeid. Snoei ingevroren ranken in het voorjaar terug tot op een gezond stuk.

Vindt u het leuk om op de hoogte te blijven van het laatste tuinnieuws? Neem dan ook eens een kijkje op ons blog boordevol leuke tips en ideeën.

Bestel de plant direct.

rjp5xwf8anmy_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Clematis 'Blue Bird'

Cult

'Blue Bird'

Familie

Clematis

Onderhoud

Verzorging

Tijdens droog voorjaar extra water. Bind de plant goed op.

Snoeien

Eventueel na de bloei.

Bemesting

Organische mest in het voorjaar.

Winterhard

goed

Bodem

kalkhoudende grond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

600

Beschrijving

1 tot 6 meter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Tweede kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

violetblauw

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend