WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Clematis

De bloemen van de Clematis ‘Arabella’

ClematisBlue Light‘ heeft blauwe bloemen en is ook geschikt als snijbloem. Naast de Clematis ‘Blue Ligh’ zijn er meerdere soorten van deze plant, in de plantenindex lees je hier meer over.

Soorten Clematis

Clematissen waren waarschijnlijk al geliefd in de oudheid. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en op het klimvermogen slaat. Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba. Deze zogenaamde wilde bosranken woekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat is niet zo prettig in de tuin. Er zijn veel interessantere soorten en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen.

Waar moet ik de Clematis ‘Blue Light’ planten?

Alle Clematis-soorten groeien graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de plant groeit dat schaduw en koelte geeft.

Wat voor een bodemgrond heeft de Clematis ‘Arabella’ nodig?

Clematissen hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de plant gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen.

Hoe kan ik de Clematis ‘Blue ligh’ snoeien?

Bind de planten tijdens het groeiseizoen goed op. Je hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. Sterk terugsnoeien tot 25 centimeter boven de grond in maart. Klimop planten zijn zeer geschikt om tegen een schutting aan te laten groeien. Maar ook de Clematis is één van de klimplanten die hier goed voor gebruikt kan worden.

Meer over de Clematis online lezen kan op onze website. Kijk eens in het artikel Clematis snoeien voor meer informatie over het snoeien van deze plant.

 

Bestel de plant direct.

rl15pm58ik9g_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Clematis 'Arabella'

Cult

'Arabella'

Familie

Clematis

Onderhoud

Detail

Alle Clematis-soorten groeien graag met 'de kop' in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de plant groeit dat schaduw en koelte geeft. Clematissen hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de plant gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen. Bind de planten tijdens het groeiseizoen goed op. Je hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. Sterk terugsnoeien tot 25 centimeter boven de grond in maart.

Verzorging

Tijdens droog voorjaar extra water. Bind de plant goed op.

Snoeien

Terugsnoeien in het voorjaar.

Bemesting

Organische mest in het voorjaar.

Winterhard

goed

Bodem

voorkeur voor kalkhoudende grond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

150

Maximaal

150

Beschrijving

1,5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

blauw

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend