WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Citroenkruid

Citroenkruid, Artemisia abrotanum, is een vaste plant die groen blijft in de winter, maar de basis van de plant zal verhouten. Als je over het blad wrijft, verspreidt het een citroengeur.

Is citroenkruid eetbaar?

Hoewel de naam van de citroenkruid anders doet vermoeden, wordt deze niet door iedereen gezien als eetbaar. De bladeren zijn bitter en zwangere vrouwen kunnen citroenkruid beter niet eten. Mocht je het desalniettemin in de keuken willen gebruiken, doe dit dan in beperkte hoeveelheden, bijvoorbeeld in een bouquet garni. In de nazomer verschijnen pluimen met kleine ronde bloemen.

Welke soorten citroenkruid zijn er?

Van citroenkruid, Artemisia abrotanum, bestaan ruim 400 soorten en een groot aantal daarvan geurt sterk.  Een aantal soorten wordt daarom in de keuken of als geneesmiddel gebruikt. De grondstof absint wordt gebruikt voor de gelijknamige drank en voor vermout. De sierwaarde van deze plant voor de tuin ontleent hij aan de vaak grijzige bladeren die meestal voorzien zijn van een lichte (zilverachtige) beharing. De bloemen van de citroenkruid hebben meestal geen sprekende kleur: crèmewit, grijsachtig, bruin of bleekrood. Omdat niet iedereen deze bloemen kan waarderen worden ze vaak teruggeknipt voor ze kunnen verschijnen. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon laten bloeien en dan zullen ze toch wel opvallen omdat ze in pluimen bloeien.

De Nederlandse naam bijvoet is van toepassing op de wilde soort met de Latijnse naam Artemisia vulgaris. Maar inmiddels worden vrijwel alle andere Artemisia-soorten ook zo genoemd. De naam bijvoet heeft zijn oorsprong bij de Romeinen omdat zij het kruid gebruikten in hun schoenen om de pijn en vermoeidheid in hun voeten te verlichten.

Waar kan ik citroenkruid planten?

Een droge, bij voorkeur wat kalkrijke grond is het meest geschikt voor Citroenkruid. Ook een zonnige standplaats is een voorwaarde voor een goede groei en mooi grijs blad. zonnige standplaats en in elke niet te natte normale tuingrond. Lees ook eens het artikel over planten water geven. Kalk is een voordeel maar geen noodzaak. Oude stengels Citroenkruid pas na de winter afsnijden. Meer over snoeien lees je op onze site.

 

Bestel de plant direct.

6qo5hgy87crc_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Artemisia abrotanum

Familie

citroenkruid

Familie latijns

abrotanum

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Afknippen in het voorjaar.

Bemesting

In het voorjaar kalkrijke mest.

Winterhard

volkomen

Bodem

elke normale tuingrond

Vochtigheid

matig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Maximaal

90

Beschrijving

tot 90 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Tweede kleur

Groen

Kleurbeschrijving

licht geelgroen

Bloeitijd

Begin

Augustus

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend