kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Pioen

Wat voor bloemen krijgt de Pioen?

De pioen Paeonia ‘Duchesse de Nemours’ heeft grote gevulde roomwitte bloemen, die in het hart zachtgeel zijn. Deze bloemen geuren heerlijk.

Wat is de historie van de Paeonia?

Paeonia is de nationale bloem van China en wordt Mudan genoemd. Er is een legende die vertelt dat de keizerin Wu Zetian wilde dat alle bloemen van Xian samen zouden bloeien. Alle bloemen gehoorzaamden haar, behalve Mudan. Zij bleef trouw aan de natuur. Nog steeds wordt de pioenroos gewaardeerd om haar standvastigheid en liefde voor de natuur. Paeonia is afgeleid van de Griekse Paion, de geneesheer van de goden. De zaden van de Paeonia zouden een geneeskrachtige werking hebben. Het zou vallende ziekte en nachtmerries tegengaan. Pioenrozen verschijnen in april, mei en juni en worden ongeveer anderhalve meter hoog. De Paeonia officinalis, boerenpioen, komt voor van Zuid-Frankrijk tot West-Balkan.

Is de Pioen een vaste plant?

Het is een opgaande vaste plant die in de grond knolachtig verdikte, vlezige wortelstokken bezit. De vooral wortelstandige bladeren zijn dubbel drietallig, maar smaller dan van de Chinese pioen. Ze zijn dikwijls vrij diep ingesneden. De bladeren zijn aan de onderzijde meestal iets behaard. De bloemen van de oorspronkelijke soort zijn rood met gele meeldraden. De planten worden 50 à 60 cm hoog en bloeien eind april-mei.

Wat is de bloeiwijze van de Paeonia ‘Duchesse de Nemours”?

Paeonia’s verschijnen in april, mei en juni en worden ongeveer anderhalve meter hoog. Chinese pioen (Paeonia lactiflora) komt voor in Oost-Siberië, Mantsjoerije, Korea, China en Tibet. Het zijn mooie borderplanten, maar ze zijn ook geschikt voor een wilde tuin. In de border moeten de bloemen wel gesteund worden. Het zijn zeer bekende snijbloemen (vooral ‘Sarah Bernhardt’). Wanneer je Paeonia in een vaasje wilt zetten, wacht dan met afsnijden totdat de knop is opengebarsten. Wanneer de kamertemperatuur niet te hoog is, blijft de roos lange tijd mooi. De bladeren van de Chinese pioen voelen dik aan. Ze sterven in de nazomer betrekkelijk snel af. De stengels zijn dikwijls wat roodbruin aangelopen. Afhankelijk van de groeiomstandigheden worden ze een halve tot één meter hoog. De bloei vindt plaats in mei-juni.

Wat voor standplaats is geschikt voor Paeonia?

Paeonia staan het liefst op een plaats met enkele uren zon per dag. Ze hebben een uitgesproken voorkeur voor voedzame grond die voldoende kalk bevat, liefst klei- of zavelgrond. Wil jij misschien een Paeonia planten? Lees eens het interessante artikel boom planten op onze site.

Hoe onderhoud ik de Pioen?

In de groeiperiode is voldoende vocht noodzakelijk. ’s Winters moet de grond vlot afwateren. Wanneer je de Paeonia na de bloei in juli beendermeel geeft en in het vroege voorjaar gedroogde koemest, word je beloond met prachtige bloemen in juni. Grote bloemen moeten ondersteund worden. Houd er rekening mee dat ze een lange tijd op dezelfde plaats moeten staan, voordat ze veel bloemen geven. Chinese Paeonia kunnen minstens vijftien jaar op dezelfde plaats blijven staan. Dit komt de bloei, die pas na enige jaren goed op gang komt, ten goede. Het is af te raden om de Paeonia te verplanten.

Wordt je graag op de hoogte gehouden van het aller laatste tuinnieuws? Regelmatig worden er leuke artikelen geplaatst op het tuinblog, boordevol inspiratie voor je tuin.

xvc5zxn8irco_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Paeonia 'Duchesse de Nemours'

Cult

'Duchesse de Nemours'

Familie

pioen

Onderhoud

Verzorging

Zorg dat de grond niet uitdroogt. Ondersteun grote bloemen.

Snoeien

In het voorjaar opschonen.

Bemesting

In juli beendermeel, in voorjaar gedroogde koemest.

Winterhard

volkomen

Bodem

zavel- of kleigrond

Vochtigheid

aan de grote kant

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

50

Maximaal

100

Beschrijving

50-100 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend