WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Chinese goudroos

Wanneer bloeit de Chinese goudroos?

De Chinese goudroos Rosa hugonis is een botanische roos, wat wil zeggen dat dit een van de natuurlijkste vormen is. Deze botanische roos is inheems in Centraal-China. De negentiende-eeuwse missionaris Hugo Scanlan verzamelde de zaden van deze roos en verstuurde ze naar Engeland. In de beroemde Kew Gardens werden hiervan rozen gekweekt, waar je vandaag nog de nakomelingen kunt bewonderen. Zij dragen inmiddels allemaal de naam van de missionaris in hun Latijnse soortnaam, hugonis.

Deze botanische goudroos is een forse struikroos die geschikt is voor grote tuinen. Hij bloeit al vroeg in mei. De goudgele bloemen zijn overvloedig aanwezig maar geuren niet echt. In de zomer ontstaan veel rozenbottels die vrij donker van kleur worden.

Waarom wordt de roos geassocieerd met liefde?

Botanische rozen gelden als een van de belangrijkste en oudste groepen tuinplanten. Zij worden reeds duizenden jaren gekweekt. Door de lange geschiedenis kreeg de roos een bijzondere symbolische waarde, maar het meest als symbool voor de liefde. Dat is ontstaan tijdens de Griekse oudheid toen de roos werd geassocieerd met de godin van de liefde, Aphrodite.

Hoe onderhoud ik de Rosa Hugonis?

Het kweken van botanische rozen lijkt wat omgeven met een geheimzinnige exclusiviteit en deskundigheid, maar in de tuin zijn het beslist mooie en veelzijdige, eenvoudig te onderhouden planten. Ze geven veel sfeer en kleur aan de tuin. Veel rozen geuren verrukkelijk (soms ook het blad), sommige worden gekweekt vanwege hun mooie rozenbottels vol vitamine C, andere als stekelige haagplanten of klimmers.

Waar bloeit de Botanische roos het beste?

Botanische rozen hebben een zonnige standplaats nodig. De Chinese goudroos is als botanische roos gemakkelijk te onderhouden. Botanische rozen snoeien is nauwelijks nodig. Meer over snoeien lees je op onze site. Je kunt in de winter de struik verjongen door de oudere takken weg te knippen. Verwijder in het voorjaar beschadigde en dode takken. Botanische rozen groeien het best op losse grond.

Wil jij misschien rozen planten? Lees eens het interessante artikel boom planten op onze site.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Rosa hugonis

Familie

Chinese goudroos

Familie latijns

hugonis

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Eventueel verjongen in de winter.

Bemesting

Geef rozenmest of organische mest.

Winterhard

goed

Bodem

niet te vast grond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Maximaal

200

Beschrijving

tot 2 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Geel

Kleurbeschrijving

crèmegeel

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend