WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Caryopteris

De bloemen van de Caryopteris

Er zijn verschillende cultivars van Caryopteris, maar Caryopteris x clandonensis ‘Heavenly Blue’ is een van de meest populaire. Dat komt door de rijke bloei van helderblauwe tot violetblauwe bloemen. Deze struik bloeit oogverblindend blauw met bijzonder veel bloemen van augustus tot soms wel in oktober. Het is een vrij lage, bossige struik met donkergroen blad dat aan de onderzijde viltgrijs is.

De geur van Caryopteris

De blaadjes ruiken heerlijk kruidig, het lijkt een beetje op de geur van lavendel.

Hoe hoog wordt de Caryopteris?

De bladverliezende Caryopteris x clandonensis (een Nederlandse naam is er niet) groeit niet zo snel. Het is een heestertje dat ongeveer 75 centimeter hoog wordt, met grijsachtig-groene blaadjes. Deze struik is een opgaande groeier, maar hoger dan een meter wordt hij meestal niet.

Wanneer bloeit de Caryopteris?

De waarde van de plant zit ‘m in de rijke bloei met donkerblauwe bloemen van het eind van de zomer tot in de herfst. De hoofdbloei valt in augustus. De bloemen bevinden zich in pluimen op lange stelen, waarbij de meeldraden ver uitsteken. Dit uitnodigende gebaar wordt door veel insecten aangenomen. Deze struik is een opgaande groeier, maar hoger dan een meter wordt hij meestal niet.

Bodemgrond voor de Caryopteris

Caryopteris vraagt voedzame, humusrijke, goed doorlatende tuingrond. Organische mulch boven de wortels is zeer goed. Geef in het voorjaar vooral beendermeel naast andere organische mest. De kalk die daarin zit, wordt erg gewaardeerd. Nog eens mesten als de bloei begint aan het eind van de zomer, is prima.

Hoe moet ik de Caryopteris snoeien?

Snoei de planten dan tegen het eind van de winter flink terug. Ze bloeien op het hout dat in hetzelfde seizoen wordt gevormd, dus je snoeit geen bloei weg. Integendeel zelfs. Doordat het aantal twijgen na snoei groter wordt, zal de bloei zelfs rijker zijn. Meer over snoeien lees je op onze site.

Is de Caryopteris winterhard?

Geef tijdens droogte royaal water. Helaas zijn de planten niet geweldig winterhard. Ze worden daarom vooral toegepast op beschutte plekken in de volle zon. En dan nog is het verstandig de voet van de planten goed in te pakken. Als ze dan bevriezen, lopen ze van onderaf weer uit. Hoe je je planten over het algemeen het beste kunt beschermen tegen de winter lees je bij planten beschermen tegen vorst.

 

Bestel de plant direct.

87g5c9c8bl7u_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Caryopteris 'Heavenly Blue'

Cult

'Heavenly Blue'

Familie

Caryopteris

Familie latijns

clandonensis (x)

Onderhoud

Verzorging

Geef bij droogte royaal water.

Snoeien

Eind winter of begin voorjaar snoeien.

Bemesting

Kalkrijke mest geven in het vroege voorjaar.

Winterhard

matig

Bodem

neutraal tot kalkhoudend

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

volle zon

Hoogte

Minimaal

80

Maximaal

100

Beschrijving

tot 1 meter

Kleuren

Eerste kleur

Blauw

Tweede kleur

Paars

Kleurbeschrijving

helderblauw tot violetblauw

Bloeitijd

Begin

Augustus

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend