WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Canadese kornoelje

Wat voor plant is de Canadese kornoelje?

De Canadese kornoelje, cornus sericeais een buitenbeentje in het kornoeljegeslacht. Het is namelijk geen heester, maar een bodembedekkende vaste plant die slechts 10 centimeter hoog wordt. Wel heeft hij vrijwel alle kenmerken van een kornoelje.

Wanneer bloeit de Canadese kornoelje?

In het voorjaar bloeit hij opvallend, omdat de witte schutbladeren goed afsteken tegen het groene blad. Na de bloei verschijnen rode bessen. In de tuin vaak één bes per bloem, maar in de natuur veel bessen in dicht op elkaar gepakte trossen. De Amerikanen noemen dit daarom een bunchberry. Omdat de bloei lang kan aanhouden – in zachte winters zijn er nog bloemen – zien we regelmatig bessen en bloemen tegelijkertijd, wat een mooi effect geeft. De bladeren krijgen in het najaar een mooie herfstkleur en in de winter sterft de plant boven de grond af.

Duurzame plant

Kornoeljes (Cornus) zijn prachtige heesters die ruimte nodig hebben om tot hun recht te komen. Het Latijnse cornus betekent hoorn en verwijst naar de vorm van de takken in de winter. Kornoeljes zijn gedurende het gehele jaar attractief. Meestal witte bloemen in het voorjaar; mooi groen loof in de zomer; bessen in de herfst en bij een aantal soorten prachtig gekleurd eenjarig hout dat zichtbaar wordt, nadat de heester zijn bladeren is verloren. De takken zijn overigens erg stevig en duurzaam. Dit was al langer bekend. De in 1991 gevonden mummie in het Ötztal uit de periode 3000 jaar voor Christus had pijlen bij zich, gemaakt van kornoeljetakken. Er zijn meer dan 60 soorten van de kornoelje bekend, waarbij de grootste verschillen zitten in de kleur van de bloemen en de takken.

Hoe verzorg ik de kornoelje?

Een alleenstaande kornoelje moet een mooie en ruime plaats in de tuin krijgen, waar hij zich goed kan ontwikkelen. Snoei niet te veel en alleen als de goede vorm verloren dreigt te gaan. De kruidkornoelje groeit alleen goed op zure, venige grond die bovendien niet te nat of te droog mag zijn. Verder is halfschaduw een vereiste. Niet te veel zon omdat hij hier niet tegen kan, maar ook niet te weinig omdat er dan minder bloemen en bessen komen. Geef in het voorjaar speciale mest voor zure grond minnende planten (heideplantenmest) en schoon de planten dan ook op. Geef tijdig water. Wil je meer weten over hoe je het beste planten kunt bewateren? Lees dan eens het artikel over planten water geven.

Hoe kan ik kornoelje snoeien?

Kornoelje snoeien? Neem ook eens een kijkje bij onze uitgebreide snoeiartikelen

Bestel de plant hier.

nx955x38pnlq_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Cornus sericea

Familie

Canadese kornoelje

Familie latijns

sericea

Onderhoud

Verzorging

In het voorjaar opschonen.

Snoeien

Geen snoei.

Bemesting

In het voorjaar kalkvrije mest geven.

Winterhard

volkomen

Bodem

humusrijke, vochtige, venige, zu

Vochtigheid

grond mag nooit uitdrogen

Licht

Type

Halfschaduw

Beschrijving

halfschaduw

Hoogte

Minimaal

10

Maximaal

20

Beschrijving

10-20 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

roomwit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend