CallicarpaCallicarpa var. giraldii

De bessen van de Callicarpa

De Callicarpa bodinieri var. giraldii wordt veel gebruikt in de tuin omdat hij rijk bezet is met besjes die donkerviolet van kleur zijn.
Het bijzondere aan deze vaste plant zijn de felpaarse besjes die van september tot december schitteren in een verder vaak sombere tuin. Het is verder ook echt een najaarsplant met mooi verkleurende bladeren, die tot laat in de herfst aanblijven. Als het blad gevallen is vallen de paarse besjes pas echt op, die mooi afsteken tegen een groenblijvende achtergrond. Vogels hebben helaas geen interesse in de bessen.

De bloeitijd van de Callicarpa

In de rest van het jaar is het eigenlijk een wat onopvallende plant, met kleine roze bloemetjes van juni tot augustus. Deze open struik vertakt weinig en kan tot 2 meter hoog worden. Callicarpa bodinieri is een van de fraaiste late besdragers. De bessen staan in ronde trossen op de winterkale takken en twijgen. De takken met de paarse glanzende bessen lenen zich goed voor allerhande winterboeketten en voor groendecoraties.

Hoe kan ik de Callicarpa onderhouden?

Callicarpa heeft behoefte aan een zonnige of eventueel licht beschaduwde plaats in de tuin. Verder stelt hij weinig eisen aan zijn omgeving. Hij doet het op iedere humusrijke grond goed.

Hoe moet ik een Callicarpa snoeien?

Een callicarpa snoeien hoeft eigenlijk alleen als je de vorm wilt beïnvloeden. Dat kun je dan het best in het voorjaar doen. Meer over snoeien lees je op onze site.

Vind je het leuk om meer tuinnieuws te lezen? Regelmatig worden er leuke artikelen geplaatst op het tuinblog, boordevol inspiratie voor je tuin.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 30 oktober 2015 om 11:56

Hoi Anthon, de bessen zijn inderdaad smakelijk, volgens spreeuwen en merels. Ze trekken inderdaad vogels aan en als ze bloeien veel insecten voor de bestuiving. Met deze struik maak je van je tuin een levende tuin, geniet ervan! ~Marie

>

Anoniem op 24 oktober 2015 om 16:17

In onze tuin heb ik een grote Callicarpa var. giraldii staan met prachtige paarse besjes, op jullie site staat dat de vogels hier geen interessen in hebben (ik kan helaas geen foto toevoegen ) een merel doet zich hier heerlijk tegoed aan en in de winter zit er geen bes meer aan! een rare vogel of toch lekkere besjes?
Groet Anthon