WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Broodboom

De broodboom Aucuba japonica ‘Crotonifolia’ heeft de getande bladeren (folia) van de kamerplant Croton. Deze plant heeft bladeren die groen zijn met veel gele spikkels. Deze cultivar krijgt geen bessen.

Wat zijn eigenschappen van de broodboom?

Aucuba of broodboom was vroeger een populaire kamerplant. Dat geeft al een beetje aan dat hij bij ons niet helemaal honderd procent winterhard is. Als een strenge winter hem te pakken krijgt, worden de bladeren en stelen zwart. De broodboom is wel goed bestand tegen vervuilde lucht en wordt daarom veel in tuinen in grote steden geplaatst. Hij verdraagt zowel zon als schaduw goed en hij stelt eigenlijk geen eisen aan de grond. De sierwaarde zit in het meestal glanzende, bonte blad dat de gehele winter aanblijft. Ook mooi zijn de bessen die in de herfst tot de lente verschijnen bij oudere exemplaren. Zij komen alleen voor bij de vrouwelijke planten als er een mannelijk exemplaar in de buurt staat.

Is de broodboom winterhard?

Aucuba japonica is de enige bij ons gebruikte soort in de tuin omdat deze Japanse soort bij ons het best winterhard is.

Waar moet ik de broodboom planten?

Aucuba japonica is een makkelijke plant die nauwelijks eisen stelt en onderhoud vergt.  De broodboom heeft een voorkeur voor een beschaduwde plaats met voedselrijke vochtige grond. In de schaduw wordt het blad mooier en ontstaan meer bessen. Deze bijzonder makkelijk te plaatsen struik, vergt ook weinig onderhoud.

De broodboom snoeien

Snoeien is in principe niet nodig, maar mag, indien gewenst, het hele jaar door. Snoeien kan en mag het hele jaar door, je kunt hem zelfs in een vorm snoeien.

Vind je het leuk om meer tuinnieuws te lezen? Regelmatig worden er leuke artikelen geplaatst op het tuinblog, boordevol inspiratie voor je tuin.

Bestel de plant hier.

81f5rgj8o5b3_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Aucuba 'Crotonifolia'

Cult

'Crotonifolia'

Familie

broodboom

Familie latijns

japonica

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Niet snoeien.

Bemesting

Organische mest in het voorjaar.

Winterhard

volkomen

Bodem

gewone tot zure tuingrond

Vochtigheid

matig

Licht

Type

Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

halfschaduw tot schaduw

Hoogte

Minimaal

250

Maximaal

250

Beschrijving

2,5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Maart

Eind

April

Overige

Groenblijvend

wintergroen