WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Brandende liefde

De Lychnis chalcedonica, brandende liefde plant, komt uit Zuidwest- en Zuidoost-Rusland. Het is een mooie borderplant die snel overheerst vanwege de felle bloemkleuren: prachtig scharlakenrood. Niet voor niets is de Nederlandse benaming ‘brandende liefde’!

Waar kan ik brandende liefde planten?

De plant staat aardig bij Campanula persicifolia. In de Angelsaksische wereld wordt de koekoeksbloem veel als tuinplant gebruikt. Hij draagt dan namen als Maltezer kruis of Jeruzalemkruis. De brandende liefde plant moet gesteund worden. De hoogte is sterk afhankelijk van de standplaats. Normale tuingrond en een zonnige standplaats zijn de belangrijkste groeivoorwaarden voor de brandende liefde. De grond moet vochtig zijn. Wil je meer weten over hoe je het beste planten kunt bewateren? Lees dan eens het artikel over planten water geven. De ovaal tot langwerpige bladeren zijn zittend en ruwbehaard. De fel scharlakenrode bloemen bevinden zich in schermvormige tuilen.

Waar komt de naam Lychnis vandaan?

De plantennaam Lychnis is afkomstig van het Griekse woord lychnos dat lamp betekent. En waarom de koekoeksbloem daar nu naar vernoemd is, zijn diverse verklaringen voor. Volgens een verklaring slaat de naam op de heldere kleur van de bloemen, volgens een andere verklaart de naam het gebruik van de wollige bladeren als lampenpitten. De verschillende soorten hebben wat de habitus betreft, weinig met elkaar gemeen. Het zijn veelal opgaande planten, maar er zijn ook soorten die een zodenvormende groeiwijze bezitten. Soms zijn ze witwollig behaard. De vaak vrij grote bloemen bevinden zich in losse bijschermen, armbloemige tuilen, trosvormige bijschermen of schermvormige tuilen. De kleuren van de brandende liefde, roze en rood overheersen. De soorten komen over de gehele noordelijke koude en gematigde zone voor. Nauw verwant aan Silene, ook vaak Viscaria genoemd. Lychnis flos-cuculi is de overbekende inheemse, echte koekoeksbloem.

Hoe kan ik Lychnis chalcedonica verzorgen?

Op droge en weinig voedsel bevattende grond blijven de brandende liefde planten laag en worden snel lelijk. De brandende liefde kan vrij lang blijven staan (steunen). Verwijder de uitgebloeide bloemen, dit is beter voor de gezondheid van de plant.

Blijf je graag op de hoogte van het aller nieuwste tuinnieuws? Regelmatig worden er leuke artikelen geplaatst op het tuinblog, boordevol inspiratie voor je tuin.

 

Bestel de plant direct.

ljj5abg86qad_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Lychnis chalcedonica

Familie

brandende liefde

Familie latijns

chalcedonica

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Verwijder de bloemen na de bloei.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

groot

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

150

Beschrijving

100-150 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Rood

Kleurbeschrijving

scharlakenrood

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

bladverliezend