WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Botanische krokus

Soorten Crocus

De krokus is samen met het sneeuwklokje een heel welkome bloeier in de tuin, want ze kondigen klein maar kleurig aan dat het eindelijk voorjaar is. Het geslacht Crocus omvat tientallen soorten die uit Klein-Azië en de landen rond de Middellandse Zee stammen. Hieronder valt een zeer bijzondere soort: Crocus sativus ofwel de saffraankrokus. De meeldraden van deze krokus worden geplukt en gedroogd en zijn vanaf dat moment als saffraan hun gewicht meer dan in goud waard. Ze worden gebruikt als specerij en als kleurstof.

Wat voor een bloemen heeft de Crocus ‘Ruby Giant’?

In de tuin zien we deze soort niet, dat geldt tevens voor de Crocus ‘Ruby Giant’. Daar zijn het allemaal knolgewassen die in de lente, maar bij uitzondering ook in de zomer en soms het najaar bloeien. De bloemen van de Crocus ‘Ruby Giant’ reageren op het weer. Bij zon gaan ze open en bij bewolking gaan ze dicht. De meeste krokussen trekken zich na de bloei ondergronds terug om de dan barre weersomstandigheden (hitte en droogte of kou) te overleven. De botanische krokus Crocus ‘Ruby Giant’ heeft grotere bloemen dan de soort en deze zijn diep violet.

Wat voor een bodemgrond heeft de Crocus ‘Ruby Giant’ nodig?

De Crocus ‘Ruby Giant’ groeit het beste op een zonnige plaats in goed doorlatende humusrijke grond. Natte grond wordt slecht verdragen. Laat de knolletjes van de ‘Ruby Giant’ gewoon in de grond. De groepen krokussen worden vanzelf ieder jaar groter. Laat het loof na de bloei rustig vergelen en afsterven. Niet afknippen want het blad is nodig om de knolletjes te laten groeien.

Wil je meer weten over hoe je het beste planten kunt bewateren? Lees dan eens het artikel over planten water geven.

rz75gu4898tj_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Crocus 'Ruby Giant'

Cult

'Ruby Giant'

Familie

botanische krokus

Familie latijns

tommasinianus

Onderhoud

Verzorging

Lekker laten verwilderen.

Snoeien

Niet snoeien, blad laten afsterven.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

goed

Bodem

losse humusrijke grond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

10

Maximaal

10

Beschrijving

10 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Kleurbeschrijving

diep violet

Bloeitijd

Begin

Eind

Maart

Overige

Groenblijvend

bladverliezend