WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Boerenjasmijn

Hoe hoog wordt de boerenjasmijn Philadelphus ‘Virginal’?

De boerenjasmijn Philadelphus ‘Virginal’ kan tot 2,5 meter hoog worden en heeft gevulde of halfgevulde bloemen die sterk geuren. Oorspronkelijk komt de Philadelphus ‘Virginal’ plant voor van Azië tot Noord-Amerika, waar hij zelfs de bloem is geworden van de staat Idaho. Hij komt ook van nature in Zuid-Europa voor, maar niet bij ons.

Bloemen van de Philadelphus ‘Virginal’

Het grootste deel van het jaar is de Philadelphus ‘Virginal’ geen spectaculaire boom, maar in het voorjaar kun je optimaal genieten. Hij bloeit dan niet alleen prachtig met meestal witte bloemen, maar vrijwel alle soorten geuren uitzonderlijk goed. De Latijnse naam Philadelphus verwijst hiernaar. Het heeft niets te maken met Philadelphia of de letterlijke vertaling naastenliefde, maar met een Egyptische koning uit het begin van onze jaartelling die feesten placht te geven met schalen voor welriekende bloemen.

Verschil tussen boerenjasmijn Philadelphus ‘Virginal’ en jasmijn

Philadelphus ‘Virginal’ heeft wel wat weg van de bruidsbloem (Deutzia) maar voor een kenner is het verschil snel te zien door een takje af te breken. De boerenjasmijn heeft twijgen en takken gevuld met wit merg. Het zijn perfecte struiken voor de heesterborder, maar ook als solitair voldoen ze prima. Verwar Philadelphus niet met Jasminum, die ook jasmijn wordt genoemd. Deze gevelplant bloeit met gele bloemen in de winter.

Wat voor een bodemgrond heeft de Philadelphus ‘Virginal’ nodig?

De verschillende jasmijnsoorten komen op zoveel plaatsen voor omdat ze zich makkelijk aanpassen aan de omstandigheden. Zo ook de Philadelphus ‘Virginal’ groeien in vrijwel alle soorten grond, bij voorkeur een beetje vochtig maar niet te nat en zeker niet langdurig nat. Ze staan wel graag in de zon. Lichte schaduw verdraagt de Philadelphus ‘Virginal’ goed, maar dan bloeien ze wel minder.

Boerenjasmijn snoeien

Een boerenjasmijn snoeien? Na de bloei terugsnoeien. Knip ongeveer een derde tot de helft van de oudste takken tot de grond af. De struiken bloeien alleen aan de éénjarige twijgen. Neem ook eens een kijkje bij onze uitgebreide snoeiartikelen.

 

Bestel de plant direct.

9j45qob8nnpw_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Philadelphus 'Virginal'

Cult

'Virginal'

Familie

boerenjasmijn

Onderhoud

Verzorging

Geef bij langdurige droogte extra water.

Snoeien

Na de bloei terugsnoeien.

Bemesting

In het voorjaar een goede basisbemesting geven. Mulchen is prima.

Winterhard

ja

Bodem

iedere normaal vruchtbare tuingr

Vochtigheid

licht vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

150

Maximaal

250

Beschrijving

1,5-2,5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend