WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Boerenjasmijn

Waar komt boerenjasmijn oorspronkelijk vandaan?

De Philadelphus coronarius ‘Variegatus’, boerenjasmijn heeft wit gerand blad en blijft wat kleiner dan de soort met 2 meter.
In ons land vinden veel mensen dat Philadelphus coronarius thuis hoort in een typische boerderijtuin. Oorspronkelijk komt deze plant voor van Azië tot Noord-Amerika, waar hij zelfs de bloem is geworden van de staat Idaho. De Philadelphus coronarius komt ook van nature in Zuid-Europa voor, maar niet bij ons.

Geurende boerenjasmijn Philadelphus coronarius

Het grootste deel van het jaar is het geen spectaculaire boom, maar in het voorjaar kun je optimaal genieten. Hij bloeit dan niet alleen prachtig met meestal witte bloemen, maar vrijwel alle soorten geuren uitzonderlijk goed. De Latijnse naam Philadelphus verwijst hiernaar. Het heeft niets te maken met Philadelphia of de letterlijke vertaling naastenliefde, maar met een Egyptische koning uit het begin van onze jaartelling die feesten placht te geven met schalen voor welriekende bloemen. Philadelphus coronarius heeft wel wat weg van de bruidsbloem (Deutzia) maar voor een kenner is het verschil snel te zien door een takje af te breken. De boerenjasmijn heeft twijgen en takken gevuld met wit merg. Het zijn perfecte struiken voor de heesterborder, maar ook als solitair voldoen ze prima. Verwar Philadelphus niet met Jasminum, die ook jasmijn wordt genoemd. Deze gevelplant bloeit met gele bloemen in de winter.

Wat voor een bodemgrond heeft de Philadelphus coronarius nodig?

De verschillende jasmijnsoorten komen op zoveel plaatsen voor omdat ze zich makkelijk aanpassen aan de omstandigheden. Ze groeien in vrijwel alle soorten grond, bij voorkeur een beetje vochtig maar niet te nat en zeker niet langdurig nat. Ze staan wel graag in de zon. Lichte schaduw verdragen de Philadelphus coronarius goed, maar dan bloeien ze wel minder.

Hoe kan ik de Philadelphus coronarius snoeien?

Na de bloei terugsnoeien. Knip ongeveer een derde tot de helft van de oudste takken tot de grond af. De struiken bloeien alleen aan de éénjarige twijgen. Uit de soort Philadelphus coronarius zijn de meeste tuinvormen ontstaan. Het is een tot 3 meter hoge en brede struik. Het uiterlijk is vrij sierlijk met meestal opgaande en overhangende takken. De plant heeft middelgrote, sterk geurende, enkele witte bloemen die bloeien in mei en juni. De bloemen zitten in kleine trosjes bij elkaar. Dit is een enorm sterke soort die voor kleine tuinen te groot wordt.

Zelf een boom planten

Een boom planten, waaronder een Philadelphus coronarius? Lees eens het interessante artikel boom planten op onze site.

igs5v858yzny_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Philadelphus 'Variegatus'

Cult

'Variegatus'

Familie

'Boerenjasmijn'

Familie latijns

coronarius

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei na de bloei.

Bemesting

In het voorjaar goede basisbemesting geven.

Winterhard

goed

Bodem

iedere, normale, niet te natte t

Vochtigheid

normaal tot iets vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

200

Maximaal

200

Beschrijving

2 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend