WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Blauweregen

De blauweregen Wisteria sinensisBlack Dragon‘ heeft dubbele donkerpaarse bloemen.

Eigenschappen van blauweregen

Blauweregen is een uitbundig bloeiende slingerplant die wordt toegepast op pergola’s en tegen muren. Van nature groeit blauweregen in bossen tegen bomen op. Hij wortelt in de door afgevallen bladeren humusrijke bodem en klimt zo snel mogelijk naar het licht in de top van de boom. Voor een optimale ontwikkeling dient deze situatie zo goed mogelijk nagebootst te worden. Wortels dienen in de schaduw in een humusrijke bodem te staan en de blauwe regen moet naar de zon kunnen klimmen. Hierbij is een goede ondersteuning nodig, omdat blauweregen grote groeikracht bezit.

Hoe hoog wordt de blauweregen Wisteria sinensis ‘Black Dragon’?

De takken kunnen armdik worden en beschadigingen aanbrengen aan bijvoorbeeld regenpijpen. Bij een goede verzorging kan een lengte worden bereikt van wel tien meter. Blauweregen kan tientallen tot zelfs honderden jaren oud worden. Met het verouderen krijgt de hoofdstam een grillige structuur. Alleen blauweregen die via enten is vermeerderd, bloeit rijk.

Wat is het verschil tussen Chinese blauweregen en Japanse blauweregen?

De Chinese (sinensis) blauweregen verschilt slechts in details van de Japanse (floribunda) blauweregen. Het belangrijkste verschil is de vroegere bloei. De grote trossen met paarsblauwe bloemen verschijnen al in april en mei voordat er blad ontstaat, waardoor de bloemen extra opvallen. De bloemen geuren lekker zacht. Een tweede bloei in september komt voor. Chinese blauweregen bloeit voor het eerst na drie tot vier jaar na het planten.

Algemeen onderhoud blauweregen

Bij een Wisteria is onderhoud belangrijk. Dat betekent minimaal twee keer per jaar snoeien en bemesten. Bij gebrek aan onderhoud gaat hij woekeren.

Hoe kan ik blauweregen snoeien?

Blauweregen snoeien? Dat is voor de mooiste bloei belangrijk. Het is verstandig een stelsel te bouwen waarlangs de blauweregen zich ontwikkelt. Bevestig deze takken aan de gevel of onderaan de pergola. De zijtakken worden gesnoeid tot op twee tot drie ogen waardoor stompjes van ongeveer tien centimeter overblijven. Deze snoei vindt plaats in het voorjaar zodra de knoppen wat dikker worden. Daarna worden lange scheuten gevormd die in de zomer nogmaals worden verwijderd, weer tot op twee tot drie ogen. Verwijder scheuten die uit de basis komen, zij zijn waarschijnlijk wild. Verjongingssnoei is meestal niet nodig. Mocht je fors snoeien dan kan het jaren duren voor er weer bloemen verschijnen. Meer over snoeien lees je op onze site.

Hoe kan ik blauweregen bemesten?

Deze sterke groeier heeft veel voedingsstoffen nodig. Daarom heeft hij behoefte aan een voedzame bodem die het vocht enigszins vasthoudt. Door in het voorjaar goed te bemesten met organische mest, geef je de benodigde stoffen. Je kunt nog eens bijmesten in juni of juli voor de nabloei.

 

Bestel de plant direct.

te152mc8kz2a_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Wisteria 'Black Dragon'

Cult

'Black Dragon'

Familie

blauweregen

Familie latijns

sinensis

Onderhoud

Verzorging

Controleer of goed en niet te strak is vastgebonden.

Snoeien

Snoei in voorjaar en juli

Bemesting

Bemest met organische mest in maart.

Winterhard

goed

Bodem

voet bij voorkeur in de schaduw

Vochtigheid

matig tot vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

volle zon voor de beste bloei

Hoogte

Minimaal

1000

Maximaal

1000

Beschrijving

10 meter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Kleurbeschrijving

donkerpaars

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend