WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Blauwe treurceder

De Cedrus libani ‘Glauca Pendula’ wordt ook wel de blauwe treurceder genoemd.

Hoe hoog wordt de blauwe treurceder?

Het is niet zo hoog als de blauwe ceder (hoger dan 12 meter), maar is daarentegen wel erg breed, zo´n 10 meter en heeft de ruimte nodig. Ceder is een boom die behoort tot de familie van conifeerachtigen (Pinaceae). De ceder is verwant aan de den en de spar, waarmee hij de kegelvormige groeiwijze gemeen heeft. De ceder komt van nature voor in de westelijke Himalaya (1500 – 3200 m) en het Middellandsezee gebied (1000 – 2200 m). Een ceder wordt 40 – 50 meter hoog en heeft kruidig, harsachtig ruikend hout.

De geschiedenis van de ceder

De ceder van de Libanon (Cedrus libani) heeft sinds bijbelse tijden een superieure reputatie: niet vreemd gezien de nobele en majestueuze vormgeving, de hoge bereikbare leeftijd en het kwaliteitshout dat onder andere werd gebruikt voor de bouw van de tempel van Jerusalem. In de Bijbel wordt de ceder vaak genoemd en gebruikt als symbool van macht, kracht, schoonheid en waardigheid.

Is de ceder winterhard?

Cedrus libani is makkelijk te herkennen aan de parasolvormige kroon die met name de oudere exemplaren ontwikkelen. Buiten de Nederlandse grens treft u deze enorme struiken aan bij bijvoorbeeld vliegveld Charles de Gaulle boven Parijs. Helaas is het Nederlandse klimaat zodanig, dat de struik net niet winterhard genoeg kan zijn.

Moet ik de ceder snoeien?

De ceder hoeft in principe niet gesnoeid te worden. Zorg er wel voor dat er een mooie hoofdtak ontstaat, dus als er twee hoofdtakken (dubbele top) ontstaat, dan moet er een verwijderd worden. Dit moet al van jongs af aan gebeuren door bijvoorbeeld een lange bamboestok aan de stam vast te binden. Als de boom te groot wordt, mogen er gerust enkele takken verwijderd worden, maar let daarbij altijd op of de boom een mooie en sierlijke vorm behoudt. Ceder kan zo breed worden, dat de takken dreigen te breken. Om dit te voorkomen, plaats je een juk onder de takken die ondersteund dienen te worden. Deze ondersteuning is pas nodig op oudere leeftijd.

Vind je het leuk om meer tuinnieuws te lezen? Regelmatig worden er leuke artikelen geplaatst op het tuinblog, boordevol inspiratie voor je tuin.

 

Bestel de plant direct.

giw5d0d8v94f_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

groenblijvend

Latijns

Cedrus 'Glauca Pendula'

Cult

'Glauca Pendula'

Familie

Libanonceder

Familie latijns

libani

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei alleen als de jonge boom twee toppen gaat vormen. Verwijder er dan een.

Bemesting

Geen bemesting nodig.

Winterhard

matig

Bodem

kalkhoudend tot zure grond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

volle zon

Hoogte

Minimaal

600

Maximaal

1200

Beschrijving

6 tot 12 meter

Kleuren

Kleurbeschrijving

geen

Bloeitijd

Begin

September

Eind

Oktober

Overige

Groenblijvend

groenblijvend