WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Malve

De algemene Nederlandse naam voor deze vaak wat struikvormig groeiende planten is kaasjeskruid. De naam komt van de zaaddoosjes die op edammer kazen lijken. De Malva sylvestris ‘Marina’ zoals deze malve of groot kaasjeskruid voluit heet, is een zeer fraaie, nieuwe soort. Deze is blauwbloeiend met iets grotere bloemen.

Wordt de Malve sylvestrys gebruikt als borderplant?

Deze kaasjeskruid komt uit noordelijke halfrond (ook in Nederland en Belgie). De wilde soort die zich zeer overvloedig uitzaait, komt in cultuur weinig voor en is alleen bij heemplantenkwekers te koop. De cultivars van de kaasjeskruid die blauwachtige bloemen hebben, worden als borderplanten toegepast. Ruwbehaarde vaste plant die 75-150 cm hoog kan worden, een en ander afhankelijk van de bodemomstandigheden. De bladeren zijn rond niervormig en veelal 5- of 7-lobbig. De bloemen staan met enkele bij elkaar en zijn roze van kleur met donkere strepen. Ze hebben een doorsnede van 2 à 3 cm. De bloei van deze kaasjeskruid vindt plaats in de periode juni-september.

Wat voor bloemen krijgt de Malve?

De naam Malva bestond al in Romeinse tijd voor een van de soorten uit dit geslacht van ca. 40 een- en tweejarigen en vaste planten uit Europa, Noord-Afrika en Azië. Kaasjeskruid past erg goed in vrij wilde, natuurlijke tuinen. Ze hebben veel weg van Lavatera en bloeien enorm lang. De bloemen zijn vijftallig (hebben vijf bloemblaadjes) en bloeien vooral in wit, roze en lila/violet. De meeldraden in het hart vallen sterk op. Ze zijn van onderen tot een buis verenigd. Het stuifmeel is zeer kleverig.

Wat voor bodem is geschikt voor Kaasjeskruid?

Kaasjeskruiden vragen een goed gedraineerde, niet te voedzame grond. Lees ook eens het artikel over planten water geven. Er hoeft dus maar licht gemest te worden en op voedselrijke grond helemaal niet. Iets zure grond is het beste. Zon is een vereiste voor de Kaasjeskruid. Bij droogte water geven.

Hoe kan ik de Malva sylvestris ‘Marina’ snoeien?

Omdat verschillende soorten zichzelf sterk kunnen uitzaaien, zal wieden van zaailingen vaak nodig zijn of de uitgebloeide bloemen moeten tijdig worden weggenomen. Meer over snoeien vindt je bij onze snoeiartikelen. De Kaasjeskruid is een niet lang levende plant, dus regelmatig vervangen.

Vind je het leuk om meer tuinnieuws te lezen? Regelmatig worden er leuke artikelen geplaatst op het tuinblog, boordevol inspiratie voor je tuin.

 

Bestel de plant direct.

ppc5y1h88cwe_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Malva 'Marina'

Cult

'Marina'

Familie

malve of groot kaasjeskruid

Familie latijns

sylvestris

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale zorg nodig.

Snoeien

In het voorjaar opschonen.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

gemiddeld

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

75

Maximaal

150

Beschrijving

75-150 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

blauw

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend