WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Blauwe bes

De bessen van de Vaccinium corymbosum ‘Bluecrop’

De blauwe bes Vaccinium corymbosumBluecrop‘ levert zeer veel bessen op die redelijk groot zijn en een lekkere smaak hebben. De bessen zijn in augustus rijp. De blauwe bes, Vaccicnium corymbosum, komt uit Noord-Amerika en wordt daarom ook Amerikaanse bosbes genoemd. Hij kan na een aantal jaren kilo’s vruchten geven. De maat daarvan wisselt per cultivar waar er vele tientallen van bestaan. De vruchten van de Vaccinium corymbosum  zijn gemiddeld driemaal zo groot als van gewone bosbessen.

Wanneer is de rijptijd van de Vaccinium corymbosum?

Ook de rijptijd wisselt per ras, bij vroege rassen begin juli, bij late rassen begin augustus. Je kunt daarna ongeveer een maand lang doorplukken, want niet alles rijpt tegelijkertijd. Het is daarom verstandig wekelijks de rijpe bessen te plukken, te vroeg geplukte bessen zijn minder van smaak en te rijpe bessen vallen af.

Wat voor een grond heeft de Vaccinium corymbosum nodig?

De meeste blauwe bessen worden flinke struiken (tot twee meter hoog) die absoluut in zure grond moeten staan die veel organisch materiaal bevat. De Vaccinium corymbosum zijn zelfbestuivende planten, dus ook met één exemplaar krijg je al bessen. Overigens begint de vruchtvorming als een struik drie jaar oud is, maar de opbrengst wordt pas echt goed na een jaar of zeven. De planten hebben fraaie bladkleuren in de herfst.

De bloemen van de vaccinium

Vaccinium is een plant waar je het hele jaar door van kunt genieten. In het voorjaar laat hij zijn mooie witroze bloemen zien, in de zomer pluk je de heerlijke vruchten, in de herfst kun je genieten van de vurig verkleurende bladeren en in de winter blijven zijn bladeren ook nog eens aan de struik zitten. Het geslacht Vaccinium is vooral bekend in de vorm van onze wilde bosbessen die tegenwoordig vanwege het gevaar van gevaarlijke tekenbeten veel minder worden geplukt. Wat is er dan lekkerder dan zelf nauw verwante bessen in eigen tuin te kunnen oogsten. Bovendien produceren die bessen die veel groter zijn en toch ongeveer dezelfde smaak hebben.

Hoe onderhoud ik de Vaccinium corymbosum?

De meeste Vaccinium-soorten zijn bosplanten die graag lichte schaduw hebben en het liefst in wat zure, zeer humusrijke grond staan. Als ze die condities krijgen, zijn het probleemloze planten die jarenlang doen wat ze moeten doen, namelijk voor lekkere vruchten zorgen. Als er meer Vaccinium corymbosum planten worden gezet, staan die ongeveer anderhalve meter uit elkaar (zo breed kunnen de struiken worden) en op een zonnige plek. De grond mag niet uitdrogen, dus zorg steeds voor voldoende water. Lees ook eens het artikel over planten water geven. De snoei beperkt zich tot verjongingssnoei. Meer hierover lees je tussen onze snoeiartikelen. Na drie jaar geven de nieuwe takken weer bessen. Als je in het voorjaar bemest, geen beendermeel geven, want dat bevat kalk.

 

Bestel de plant direct.

8pz55908l1tz_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Vaccinium 'Bluecrop'

Cult

'Bluecrop'

Familie

blauwe bes

Familie latijns

corymbosum

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei is eigenlijk niet nodig, maar kan in het voorjaar.

Bemesting

Humusrijke, enigszins zure mest.

Winterhard

volkomen

Bodem

zure, zeer humusrijke grond

Vochtigheid

grond moet vochtig blijven

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, halfschaduw

Hoogte

Minimaal

150

Maximaal

150

Beschrijving

1,5 meter

Kleuren

Kleurbeschrijving

lichtroze

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend