WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Bijvoet Nana

De bijvoet plant Artemisia schmidtiana ‘Nana’, zoals deze bijvoet voluit heet, is een lage vorm, maar lijkt erg op de soort.

Welke soorten bijvoet zijn er?

Er bestaan ruim 400 soorten van de plant Artemisia en een groot aantal daarvan geurt sterk. Een aantal soorten wordt daarom in de keuken of als geneesmiddel gebruikt. De grondstof absint wordt gebruikt voor de gelijknamige drank en voor vermout. De sierwaarde van de bijvoet voor de tuin ontleent hij aan de vaak grijzige bladeren die meestal voorzien zijn van een lichte (zilverachtige) beharing. De bloemen van de bijvoet hebben meestal geen sprekende kleur: crèmewit, grijsachtig, bruin of bleekrood. Omdat niet iedereen deze bloemen kan waarderen, worden ze vaak teruggeknipt voor ze kunnen verschijnen. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon laten bloeien en dan zullen ze toch wel opvallen omdat ze in pluimen bloeien. De Nederlandse naam bijvoet is van toepassing op de wilde soort met de Latijnse naam Artemisia vulgaris. Maar inmiddels worden vrijwel alle andere Artemisia-soorten ook zo genoemd. De naam bijvoet heeft zijn oorsprong bij de Romeinen omdat zij het kruid gebruikten in hun schoenen om pijn en vermoeidheid in hun voeten te verlichten.

Hoe ziet Artemisia schmidtiana eruit?

De Artemisia schmidtiana komt uit Japan en Sachalin. Deze gekweekte soort wijkt in ongeveer alles af van de wilde soort bijvoet. Het is een veel lagere plant waarvan de grijze bladeren zo diep zijn ingesneden dat het wel naaldjes lijken. Het vormt een mooi grijs tapijt dat heel goed past bij iets hogere, bloeiende planten. De bloeiwijze komt wel overeen met de natuurlijke bijvoet. De bloemhoofdjes zijn lichtgeel en bloeien in de zomer in pluimen. En als het niet te hard vriest, blijven de blaadjes in de winter aan.

Hoe kan ik bijvoet verzorgen?

Een droge, bij voorkeur wat kalkrijke grond is het meest geschikt voor bijvoet. Ook een zonnige standplaats is een voorwaarde voor een goede groei en mooi grijs blad. Wees voorzichtig met deze soort want hij is erg teer; stap dus nooit op de blaadjes.

Vind je het leuk om meer tuinnieuws te lezen? Regelmatig worden er leuke artikelen geplaatst op het tuinblog, boordevol inspiratie voor je tuin.

Bestel de plant hier.

iao531a86hiv_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

halfwintergroen

Latijnse naam

Artemisia 'Nana'

Cult

'Nana'

Familie

bijvoet

Latijnse familie

schmidtiana

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Geen snoei nodig.

Bemesting

Niet bemesten.

Winterhard

goed

Bodem

normale tuingrond die goed doorl

Vochtigheid

matig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

15

Maximaal

15

Beschrijving

15 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

lichtgeel

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

halfwintergroen