WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Bergden

De bergden Pinus mugo var. mughus is een natuurlijke variant. Het is een laag blijvende, liggende brede struik met kromme takken. Deze kweekvorm is geschikt om grotere oppervlakten mee te beplanten.

Pinus mugo stamt uit Midden-Europa. Het is daar een bekende soort uit de berggebieden die op de meest onwaarschijnlijke plaatsen weet te overleven. Vaak wordt de Pinus mugo niet groter dan een flinke struik en ziet er dan uit als een natuurlijke bonsai waaraan de woestheid van de elementen is af te zien. De vrij lange, iets gebogen, grijzige naalden staan in groepjes van twee. De jonge dennenappels verschijnen in mei-juni. De knoppen van de Pinus mugo var. mughus druipen soms van de hars.
De Pinus, den of pijnboom, is economisch gezien erg belangrijk. Diverse soorten leveren het bekende grenenhout. De verspreiding van deze groenblijvende naaldbomen is breed: van de Alpen op het noordelijke halfrond tot in de tropen. De meeste soorten Pinus groeien uit tot bomen met een piramidale kroon, maar er zijn ook totaal andere vormen. De den heeft opvallende manlijke bloemen die vaak rood zijn. Ze produceren wolken geel stuifmeel als er een tikje tegenaan wordt gegeven (of als de wind ze beweegt). De vrouwelijke kegels hangen meestal (een duidelijk verschil met sparren) en ze blijven lang hangen (soms wel drie jaar) voor ze na rijping afvallen. Er is nog een verschil tussen dennen en de meeste andere naaldbomen. De naalden zitten namelijk bij elkaar in plukjes van twee tot vijf stuks. Vrijstaande Pinus mugo worden bedekt door takken tot op de grond. Ook aardig om te weten: enkele dennen behoren tot de oudste nog levende wezens op aarde: de oudste (Pinus aristata) in Arizona zijn bijna 5000 jaar oud!

Pinus mugo algemeen onderhoud

De standplaats van de Pinus mugo dient goed gedraineerd te blijven. Je kunt de grond jaarlijks doorvorken en eventueel verbeteren met zand en/of een beetje humus. Veel extra voeding hebben de bomen niet nodig, de meeste nemen genoegen met vrij arme grond. Geef eventueel coniferenmest – die is zonder kalk – met belangrijke sporenelementen. Veel soorten kunnen zeer goed tegen droogte.

Vind je het leuk om meer tuinnieuws te lezen? Regelmatig worden er leuke artikelen geplaatst op het tuinblog, boordevol inspiratie voor je tuin.

 

Bestel de plant direct.

ucp5s8y8bgek_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Pinus mugo var. mughus

Cult

var. mughus

Familie

bergden

Familie latijns

mugo

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Geen snoei.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

uitstekend

Bodem

neutraal tot licht zuur

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

600

Beschrijving

1 tot 6 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

nauwelijks waarneembaar

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

wintergroen