WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Bergclematis

Afkomst clematis montana

De bergclematis, Clematis montana, is afkomstig uit de Himalaya en is een van de sterkst klimmende en vroegst bloeiende clematissen. Clematissen waren al geliefd in de oudheid, denken wij. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en slaat op het klimvermogen.

Clematis vitalba

Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba. Deze zogenaamde wilde bosranken woekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Er zijn veel interessantere soorten Clematissen en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen.

Hoe hoog wordt de clematis montana?

De bergclematis bereikt in twee jaar een lengte van wel acht meter. De clematis montana valt vooral op wanneer hij in bloei staat. Hierbij kan de gehele plant bedekt zijn met bloemen in de kleuren wit of roze. Door zijn verschijning is de bergclematis zeer geschikt in de natuurlijke tuin en om in korte tijd een gevel of pergola te begroeien.

Waar moet ik de clematis montana planten?

Alle clematissen groeien graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat de voet goed bedekt is door de wortelkluit 10 tot 15 cm diep te planten, ook al als bescherming tegen de ‘verwelkingsziekte’. Clematissen hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig.

Hoe kan ik de clematis montana snoeien?

Bind de planten tijdens het groeiseizoen goed op. Je hoeft eigenlijk alleen een Clematis snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. De bergclematis bloeit op hout van het vorige groeiseizoen. Daarom snoei je deze klimplant pas na de bloei, dus in juni. Hierbij haal je de stukken weg die te groot worden of dood zijn gegaan. Wanneer de plant van onderen erg kaal is geworden of is opgebouwd uit een wirwar van veel dode takken, kun je de plant afknippen tot een meter boven de grond. Je doet dit in maart, maar de plant komt in het aansluitende seizoen maar tot een beperkte bloei.

 

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Clematis montana

Familie

bergclematis

Familie latijns

montana

Onderhoud

Verzorging

Tijdens droog voorjaar extra water. Bind de plant goed op.

Snoeien

Snoei na bloei in juni. Eventueel drastisch in voorjaar.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

matig

Bodem

neutraal tot kalkhoudend

Vochtigheid

matig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

bloemen in de zon, voet in de schaduw

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

800

Beschrijving

1 tot 8 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend