WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Beemdooievaarsbek

Geranium of Pelargonium?

Geranium pratense, beemdooievaarsbek, behoort tot het grote geslacht Geranium (ooievaarsbek) met meer dan 400 soorten. Bij de naam geranium wordt al snel gedacht aan de potplanten die vaak met rode bloemen balkons opfleuren. Die potplant behoort echter tot het geslacht Pelargonium en niet tot het geslacht Geranium.

Ooievaarsbek als bodembedekker

De Nederlandse naam ooievaarsbek is afgeleid van het Griekse woord geranos, dat kraanvogel betekent. Deze naam dankt hij aan de vorm van de vrucht. De stijl die op de vrucht is meegegroeid, doet namelijk aan een lange vogelsnavel denken, zoals bij een ooievaar (of kraanvogel). Ooievaarsbekken worden graag als bodembedekkers of in borders geplant. Soms vanwege hun mooi ingesneden blad, maar meestal om de kleurige bloemen in de zomer. Roze en violetblauw zijn sterk vertegenwoordigd.

Hoe groot wordt de Geranium pratense?

Sommige ooievaarsbekken kunnen bijna een meter hoog worden, maar de meeste blijven (veel) lager. Veel ooievaarsbekken hebben een opvallende geur, bedoeld om schadelijke insecten op een afstand te houden, maar de plant wordt ook in de parfumindustrie toegepast.

Wanneer bloeit de beemdooievaarsbek?

Deze beemdooievaarsbek (Geranium pratense) komt uit Europa, Siberië, Midden-Azië. Vooral aardig in de wilde tuin en dan tussen gras in. Kan ook als borderplant, maar moet dan wel gesteund worden. Mooi samen met Ligularia przewalskii, die in juli-augustus bloeit. Het is een behaarde vaste plant die 75 à 85 cm hoog kan worden. De bladeren zijn tot 12 cm in doorsnede. Ze zijn zevendelig en de eironde slippen zijn nogmaals ingesneden. De ± 3 cm grote bloemen zijn fraai violetblauw van kleur. De bloei vindt plaats in de maanden juni en juli.

Hoe kan ik Geranium pratense onderhouden?

Geranium stelt weinig eisen aan de grond zelf, maar moet over voldoende vocht kunnen beschikken. Droge perioden worden niet goed verdragen. De planten gaan weliswaar niet dood, maar ze zijn dan voor de rest van het seizoen minder decoratief. Geef dus tijdig water, zeker als ze zonnig staan. Deze soort houdt van een vochtige grond en is op zonnige plaatsen het mooist. Planten in border tijdig steunen.

 

Bestel de plant direct.

6fn5cjy8ef8g_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Geranium pratense

Familie

beemdooievaarsbek

Familie latijns

pratense

Onderhoud

Verzorging

Planten in border tijdig steunen.

Snoeien

Geen snoei nodig.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

vrij groot

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

75

Maximaal

80

Beschrijving

75-80 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Tweede kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

violetblauw of wit

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

bladverliezend