WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Bazielkruid

Keukenkruid Ocimum basilicum

Wie kent niet Ocimum basilicum, in de volksmond beter bekend als basilicum. Een kruid waar je heerlijke gerechten mee kunt maken, zoals pesto. Het geslacht Ocimum kent meer dan 60 soorten. Tegenwoordig wordt het in grote delen van de wereld gekweekt als keukenkruid, ook in niet-tropische gebieden, en groeit het al eeuwenlang rondom de Middellandse Zee.

Oorsprong van basilicum

De naam basilicum komt van het Griekse woord ‘basileus’, wat koning of koninklijk betekent. Daarom wordt het ook wel koningskruid genoemd. Van oorsprong komt basilicum uit India. Daar is het een heilig kruid dat aangeplant wordt bij tempels en gewijd is aan de Hindoegoden. De bewoners van India kozen de basilicum kruid ook om de eed op te zweren bij de rechtbank. Ook de oude Egyptenaren kenden deze plant. In diverse grafkamers zijn kransen van a gevonden. De Grieken kenden de plant als geneeskrachtig kruid. Omdat basilicum rond het graf van Christus na de wederopstanding groeide, gebruiken sommige Grieks-orthodoxe kerken het om er wijwater mee te bereiden en zetten potten met basilicum bij het altaar. Naast de ons zo bekende toepassing in de keuken, heeft basilicum ook medicinale eigenschappen. Het werkt onder meer tegen koorts, het is ontsmettend, het weert schimmels en stilt krampen.

Hoe onderhoud ik Ocimum basilicum?

Ocimum basilicum groeit het beste op een warme en zonnige plaats, beschut tegen wind, vorst en de hete middagzon. De grond het liefst goed gedraineerd en vochtig. De bloemen kunnen afgeknipt worden omdat deze in ons land nooit rijp worden en zaad produceren. Het afknippen van de bloemen heeft als voordeel, dat de plant zijn bossige vorm blijft houden en meer blaadjes krijgt om te oogsten. Als het vorstgevaar is geweken kan de plant in potten of in de grond gezet worden. Geef de plant altijd ’s middags water, niet ’s avonds. De bladeren bij heet weer besproeien.

jn25m7p8hcx9_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Ocimum

Familie

bazielkruid of koningskruid

Familie latijns

basilicum

Onderhoud

Verzorging

Besproei de bladeren 's middags bij warm weer.

Snoeien

Knip de bloemen af.

Bemesting

Een beetje koemest bevordert de groei.

Winterhard

matig

Bodem

humusrijke grond

Vochtigheid

vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zonnig

Hoogte

Minimaal

15

Maximaal

30

Beschrijving

15-30 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

bladverliezend