Ballonklokje
Soorten Platycodon
De naam Platycodon betekent plat klokje. De knoppen zijn gevuld met lucht en dat verklaart de naam ballonklokje. Het is een van de weinige planten die het ook goed doen aan de kust. Je moet misschien wel even wat geduld hebben, maar dat zal rijkelijk beloond worden! Van de Platycodon, het ballonklokje, is slechts één soort bekend.
Het ballonklokje combineren met andere planten
Platycodon grandiflorus (ballonklokje) komt uit Noord-China en Japan. Het is een mooie borderplant, waarvan zeker de wat hogere vormen de nodige steun moeten krijgen. Deze soort doet het mooi met Physostegia en Potentilla ‘Gibson’s Scarlet’. Ook is deze plant heel mooi te combineren in een plantenbak. In het artikel over plantenbakken vind je daar meer over.
Wat is de kleur van de Platycodon ballonklokje?
In de grond is een lichtgekleurde vlezige penwortel aanwezig. Deze loopt in het najaar heel laat uit. De bladeren, die enigszins blauwgroen van kleur zijn, zijn ovaal tot langwerpig van vorm en onregelmatig gezaagd. De grote bloemen zijn in knop ballonvormig en gevuld met lucht (ballonklokje). Ze zijn blauw, wit of roze van kleur. De bloemen doen het ook goed als snijbloem.
Platycodon: algemeen onderhoud
Zonnige tot lichtbeschaduwde standplaats en een doorlatende voedzame grond zijn noodzakelijk. Deze plant kan heel oud worden; planten lopen in het voorjaar erg laat uit. De planten staan het best op een onderling afstand van 30 cm zo wordt het een mooi dicht tapijt. Verwijder de bloemen na de bloei en geef organische basisbemesting in het voorjaar.

Kenmerken:
Benaming
bladverliezend
Platycodon
ballonklokje
grandiflorus
Onderhoud
Geen speciale verzorging nodig.
Verwijder de bloemen na de bloei.
Geef organische basisbemesting in het voorjaar.
volkomen
normale tuingrond
normaal
Licht
TypeZon
Beschrijvingzon
Hoogte
40
70
40-70 centimeter
Kleuren
Blauw
blauw
Bloeitijd
Juni
Augustus
Overige
bladverliezend