WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Ballonklokje

Soorten Platycodon

De naam Platycodon betekent plat klokje. De knoppen zijn gevuld met lucht en dat verklaart de naam ballonklokje. Het is een van de weinige planten die het ook goed doen aan de kust. Je moet misschien wel even wat geduld hebben, maar dat zal rijkelijk beloond worden! Van de Platycodon, het ballonklokje, is slechts één soort bekend.

Het ballonklokje combineren met andere planten

Platycodon grandiflorus (ballonklokje) komt uit Noord-China en Japan. Het is een mooie borderplant, waarvan zeker de wat hogere vormen de nodige steun moeten krijgen. Deze soort doet het mooi met Physostegia en Potentilla ‘Gibson’s Scarlet’. Ook is deze plant heel mooi te combineren in een plantenbak. In het artikel over plantenbakken vind je daar meer over.

Wat is de kleur van de Platycodon ballonklokje?

In de grond is een lichtgekleurde vlezige penwortel aanwezig. Deze loopt in het najaar heel laat uit. De bladeren, die enigszins blauwgroen van kleur zijn, zijn ovaal tot langwerpig van vorm en onregelmatig gezaagd. De grote bloemen zijn in knop ballonvormig en gevuld met lucht (ballonklokje). Ze zijn blauw, wit of roze van kleur. De bloemen doen het ook goed als snijbloem.

Platycodon: algemeen onderhoud

Zonnige tot lichtbeschaduwde standplaats en een doorlatende voedzame grond zijn noodzakelijk. Deze plant kan heel oud worden; planten lopen in het voorjaar erg laat uit. De planten staan het best op een onderling afstand van 30 cm zo wordt het een mooi dicht tapijt. Verwijder de bloemen na de bloei en geef organische basisbemesting in het voorjaar.

 

Bestel de plant direct.

o4k5hs48yj2g_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Platycodon

Familie

ballonklokje

Familie latijns

grandiflorus

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Verwijder de bloemen na de bloei.

Bemesting

Geef organische basisbemesting in het voorjaar.

Winterhard

volkomen

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

40

Maximaal

70

Beschrijving

40-70 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

blauw

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend