WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Appel

Wat voor een soort appel is de ‘Groninger Kroon’?

De appel Malus domestica ‘Groninger Kroon’ is een zeer oud appelras. De vruchten zijn geel met rode strepen. Het is een moes- of handappel en het vaste vruchtvlees smaakt zachtzuur. Eind september, midden oktober zijn de kroon appeltjes rijp. Omdat dit oude appelras niet gevoelig is voor ziektes en weinig onderhoud vraagt, voldoet het nog steeds.

Geschiedenis van de Malus domestica

Het geslacht Malus kan grofweg ingedeeld worden in twee typen appels: sierappels en consumptieappels. De sierappels worden gekweekt vanwege hun mooie kleur. Ze zijn minder lekker dan de consumptieappels. Over de hele wereld zijn duizenden appelrassen voor consumptie bekend. Ze stammen af van de nog altijd in de Kaukasus aanwezige Malus sieversii. Tijdens de handel langs de zijderoute zijn de appels verspreid naar het Romeinse Rijk alwaar de teelt van appels zich ontwikkelde. Van hieruit is de appelteelt over Europa verspreid geraakt. Omdat de appel, zo ook de  ‘Groninger Kroon’, al lang tot het dagelijks eten wordt gerekend, zijn er ook veel verhalen over. Van sprookjes zoals Sneeuwwitje tot de Griekse mythologie waarin de twistappel met de tekst ‘aan de mooiste’ tweespalt onder de godinnen veroorzaakt. Het aardige van appelbomen is dat ze voor vruchten in het najaar maar ook voor mooie bloesem in het voorjaar en een prima bladerdek in de zomer zorgen. Voor goede vruchtvorming, zowel in aantal als grootte, hebben ook de  ‘Groninger Kroon’ appels kruisbestuiving nodig. Dat betekent dat minimaal twee appelrassen elkaar moeten bestuiven.

Hoe onderhoud ik de Malus domestica ‘Groninger Kroon’?

Na het planten van de ‘Groninger Kroon’ duurt het meestal drie jaar voor de boom vrucht draagt. Om vorming ervan te stimuleren dient de groei geremd te worden. Dit doen we door snoei, takken buigen en vruchtdunning. Snoei van fruitbomen is complex, waardoor veel mensen bang worden om te knippen. Kom je er niet uit, vraag dan een vakman, bijvoorbeeld een hovenier of volg een snoeicursus. Snoei twee keer per jaar. Eerst in de winter. Je verwijdert alle zieke, dode en verkeerd geplaatste takken. Zaag de takken glad af. Laat geen stompen zitten. Alle gesteltakken (die het ‘skelet’ vormen van de boom) worden met een derde ingekort. Herhaal snoei in de zomer. Meer artikelen over wanneer snoeien vind je op de site. Je snoeit de sterk verticaal groeiende scheuten zo dicht mogelijk bij de stam af. Verder worden de eenjarige scheuten teruggesnoeid tot vijf ogen. Kortere eenjarige takken gewoon laten zitten. Rem de groei verder door takken horizontaal te buigen. Verbind daarvoor touwen tussen de uiteinden van de takken en de stam. Kijk uit dat takken niet te diep doorbuigen. Als ze naar beneden hangen, groeien ze niet meer. Ook vruchtdunning vanaf juni is aan te bevelen. Verwijder alle achterblijvende vruchten en probeer maximaal een tot twee vruchten per bloemtros over te houden. Deze appelboom staat graag op zandgrond, maar heeft verder geen speciale eisen voor de standplaats. Lees ook eens het interessante artikel over bomen planten. Er moet flink gesnoeid worden bij de  ‘Groninger Kroon’ om betere vruchten te ontwikkelen en de boomvorm te behouden.
Het vruchtbeginsel is lichtgevoelig voor nachtvorst.

 

Bestel de plant direct.

6be50v38xc6q_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Malus 'Groninger Kroon'

Cult

'Groninger Kroon'

Familie

appel

Familie latijns

domestica

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei in winter en zomer.

Bemesting

Koemestkorrels in voorjaar.

Winterhard

goed

Bodem

alle, lichte klei

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

200

Maximaal

500

Beschrijving

2-5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit met lichtroze blos

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend