Pioen Karl Rosenfield

beeld vtwonen Beeld

De pioen Paeonia lactifloraKarl Rosenfield‘ heeft grote, gevulde purperrode bloemen.

Lees verder onder de advertentie

Wat is de functie van de Pioen?

De pioen is een van de oudste siergewassen. Pioen is de nationale bloem van China en wordt Mudan genoemd. Er is een legende die vertelt dat de keizerin Wu Zetian wilde dat alle bloemen van Xian samen zouden bloeien. Alle bloemen gehoorzaamden haar, behalve Mudan. Zij bleef trouw aan de natuur. Nog steeds wordt de pioenroos gewaardeerd om haar standvastigheid en liefde voor de natuur. Paeonia is afgeleid van de Griekse Paion, de geneesheer van de goden. De zaden van de pioen zouden een geneeskrachtige werking hebben. Het zou vallende ziekte en nachtmerries tegengaan.

Wanneer bloeit de ‘Karl Rosenfield’?

Pioenrozen verschijnen in april, mei en juni en worden ongeveer anderhalve meter hoog. De pioen Paeonia lactiflora komt voor in Oost-Siberië, Mantsjoerije, Korea, China en Tibet. Het zijn mooie borderplanten, maar ze zijn ook geschikt voor een wilde tuin. In de border moeten de bloemen wel gesteund worden. Het zijn zeer bekende snijbloemen (vooral ‘Sarah Bernhardt’).

Is de Paeonia lactiflora geschikt voor in een vaasje?

Wanneer je pioenen in een vaasje wilt zetten, wacht dan met afsnijden totdat de knop is opengebarsten. Wanneer de kamertemperatuur niet te hoog is, blijft de roos lange tijd mooi. De bladeren van de Chinese pioen voelen dik aan. Ze sterven in de nazomer betrekkelijk snel af. De stengels zijn dikwijls wat roodbruin aangelopen. Afhankelijk van de groeiomstandigheden worden ze een halve tot één meter hoog. De bloei vindt plaats in mei-juni.

Lees verder onder de advertentie

Wat voor standplaats is geschikt voor de Pioen?

Pioenroos staat het liefst op een plaats met enkele uren zon per dag. Ze hebben een uitgesproken voorkeur voor voedzame grond die voldoende kalk bevat. In de groeiperiode is voldoende vocht noodzakelijk. ’s Winters moet de grond vlot afwateren.
Wanneer je de pioenen na de bloei in juli beendermeel geeft en in het vroege voorjaar gedroogde koemest, word je beloond met prachtige bloemen in juni. Grote bloemen moeten ondersteund worden. Houd er rekening mee dat ze een lange tijd op dezelfde plaats moet staan, voordat ze veel bloemen geeft. Pioen planten? Lees eens het interessante artikel boom planten op onze site.
Voedzame (klei- of zavel)gronden zijn het meest geschikt voor pioenen. De grond mag niet te droog zijn en moet vooral ook wat kalk bevatten. Deze pioenen kunnen minstens vijftien jaar op dezelfde plaats blijven staan. Dit komt de bloei, die pas na enige jaren goed op gang komt, ten goede. Het is af te raden om pioenen te verplanten.

Ben je geïnteresseerd in het aanleggen van een nieuwe tuin? Neem dan ook eens een kijkje op onze site over de inrichting en aanleg van je tuin.

Bestel de plant direct.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Paeonia 'Karl Rosenfield'

Cult

'Karl Rosenfield'

Familie

pioen

Latijnse familie

lactiflora

Onderhoud

Verzorging

Zorg dat de grond niet uitdroogt. Ondersteun grote bloemen.

Snoeien

In het voorjaar opschonen.

Bemesting

In juli beendermeel, in voorjaar gedroogde koemest.

Winterhard

volkomen

Bodem

zavel- of kleigrond

Vochtigheid

aan de grote kant

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Minimaal

80

Maximaal

120

Beschrijving

80 tot 120 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Tweede kleur

Rood

Kleurbeschrijving

purperrood

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Lees verder onder de advertentie