Mollen in de tuin tegengaan? Dit zijn diervriendelijke oplossingen

beeld vtwonen Beeld JA (uit Elvis) | vtwonen 08-2019 | styling Leonie Mooren | fotografie Anouk de Kleermaeker
Beeld JA (uit Elvis) | vtwonen 08-2019 | styling Leonie Mooren | fotografie Anouk de Kleermaeker

Je hebt een mooi, strak gazon in de tuin en ziet opeens van die grote hopen met aarde: ja hoor, de mollen zijn actief. Het zijn kleine dieren, maar toch kunnen ze een heel gazon en beplanting kapot maken. Gelukkig zijn er diervriendelijke manieren om mollen in je tuin tegen te gaan.

Lees verder onder de advertentie

Mollen in de tuin

Mollen graven gangen en werken de uitgegraven grond omhoog. Eigenlijk heel knap van dit kleine dier, want een mol past in een handpalm en is ongeveer 12 tot 16 centimeter lang. Mollen hebben ieder een eigen territorium, ze komen op de hoofdgangen na niet in elkaars gangen.

Schade in de tuin

De schade die een mol aanricht in de tuin kan groot zijn: ze vernielen je gazon, wroeten planten los waardoor deze doodgaan en ze graven zelfs onder de bestrating door. Met verzakking als gevolg. Daarom voorkom je liever dat een mol schade aanricht in jouw tuin.

Mollen nuttig in de tuin

Hoewel mollen meestal geen gewenste gasten zijn, betekent het wel vaak dat de kwaliteit van de grond goed is. Daarnaast zijn mollen best nuttig, want ze eten ongewenste kleine tuinbezoekers op. Slakken, regenwormen, larven van de langpootmug en larven van de meikever staan op het menu van de mol. En laten dat nu net de beesten zijn die je liever niet tussen je planten hebt.

Lees verder onder de advertentie

Ook brengen mollen lucht in de bodem door de gangen die ze graven. De aarde die een mol naar boven brengt is daarnaast ook goede zaaigrond. Mocht je ze in je tuin hebben, gebruik dan deze grond juist voor het zaaien van planten.

Diervriendelijk mollen bestrijden

Als mollen echt een plaag worden, is het wel raadzaam er iets tegen te doen. Je kunt bijvoorbeeld het midden van een molshoop zo snel mogelijk weer naar beneden drukken, dan wordt de recent gegraven gang weer opgevuld. Hark de overgebleven aarde over het gazon en ga eventueel aan de slag met kale plekken in het gazon herstellen.

De meeste mollen zoeken vaak een stuk grond met weinig wortels, daardoor zijn ze vooral te vinden onder grasvelden. Door veel bomen en planten in de tuin te plaatsen, beperk je de komst van mollen en de bijbehorende molshopen. Daarnaast hebben deze dieren een gevoelige neus en een hekel aan verschillende plantengeuren. Met onder andere deze planten verjaag je de mollen:

Lees verder onder de advertentie
  • Keizerskroon (Fritillaria imperialis): een 80 tot 100 centimeter hoge plant uit de leliefamilie. De grote vlezige stinkende bollen moeten in groepjes om de acht meter rond de tuin worden geplant. Lees meer over keizerskroon planten.
  • Kruisbladwolfsmelk (Euphorbia lathyris): kan 80 centimeter tot anderhalve meter hoog worden. Ook woelratten en veldmuizen houden niet van de geur van de wortels. Let op: alle planten van de wolfsmelkfamilie zijn giftig.
  • Tui Gloxinia (Incarvillea Snowtop)

Mollen vangen in de tuin

Helpt bovenstaande niet? Dan kun je als laatste vriendelijke optie proberen de mollen te verjagen met een mollentriller (op zonne-energie). Als echt niets blijkt te helpen, moet een professionele ongediertebestrijder de dieren vangen. Maar laten we er eerst alles aan doen om die noodzaak te voorkomen. Die mollen doen immers ook maar gewoon hun werk.

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: vtwonen 08-2019 | styling Leonie Mooren | fotografie Anouk de Kleermaeker