WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zaai een pizzaborder

Nu de nachttemperatuur ook ‘s nachts boven nul blijft, kun je je lievelingsgerecht direct in volle grond zaaien. Deze keer zaaien we de lekkerste ingrediënten voor op de kraakverse pizza.

Pizzahoek pizzahoek2

De smaak van Toscane

Zelfgemaakt zijn pizza’s sowieso het lekkerst en al helemaal als ze belegd zijn met groenten en kruiden uit eigen tuin. Het geheim van de typische pizzasmaak zit ‘m in het gebruik van authentieke Italiaanse kruiden, basilicum, tijm, oregano en rozemarijn. De lekkerste saus maak je van zelfgekweekte tomaten. Toegegeven, het zal niet meevallen om de aromatische, zonovergoten tomatensmaak van Italië te evenaren,  maar wanneer je kiest voor een goed tomatenras, kom je al dichterbij.

Cherrytomaten smaken vaak zoeter dan  de grote varianten en vragen ook een stuk minder ruimte. Voor het zaaien ben je te laat, want tomaten hebben een voorsprong nodig om tot rijping te komen. Koop een jonge plant, geef hem een zonnige plek, veel water en bescherm hem tegen overvloedige regenval, bijvoorbeeld door hem onder een plastic dakje of in een kas te zetten. Kerstomaat ‘Kanaan’ is volgens kenners een van de lekkerste rassen.

Tip: Bekleed de pizza met mozarella en je favoriete groenten. Garneren met rucola en afstrooien met Parmezaanse kaas. Bon appetit!

Nu zaaien

  • Oregano (Origanum vulgare) is een van onmisbare smaakmaker in zowel de Italiaanse als de Griekse keuken. Zaai direct in de volle grond en dek de zaden niet af, het zijn lichtkiemers. Het jonge blad is direct bruikbaar.
  • Garneer de pizza met pittige rucola- blaadjes (Eruca sativa),  niet meebakken dus! Zaai zo snel mogelijk want je kunt er van blijven knippen. Oogst het blad regelmatig om de plantjes jong te houden. Vier weken na het zaaien kun je al oogsten.
  • Je kunt paprika nog wel in volle grond zaaien maar de oogst wordt niet zo spectaculair als wanneer je in maart binnen had voorgezaaid. Paprika ‘Alma’ smaakt zoetheet en combineert daarmee de paprika en peper in één.
  •  Nog zo’n warmteminnaar is basilicum (Ocimum basilicum). Koop hem eens gewoon bij de supermarkt; in één potje staan namelijk wel honderd zaailingen. Niet zo bevorderlijk voor de groei maar als je ze voorzichtig loshaalt en uitplant in potten, heb je opeens heel veel nieuwe planten.

Niet zaaien, wel kweken

  • Alleen al vanwege de heerlijke geur verdient rozemarijn (Rosmarinus officinalis) een plekje in de pizzaborder (en op de pizza!). Voor het houtige struikje geldt hetzelfde als voor tijm; voor een snelle oogst beter kopen dan zaaien.
  • Tijm (Thymus vulgaris) is een langzame groeier, dus nu nog zaaien heeft geen zin. Koop hem daarom op pot, je hebt er nog jaren plezier van.
  • Zelf champignons kweken? Er bestaan thuiskweekpakketten voor witte en bruine champignons.
nog meer: tuinieren