WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Wisselteelt: wissel van bed

Nee, we moedigen je niet aan om aan partnerruil te doen. In de moestuinwereld krijg je het beste resultaat als je groente niet jaar na jaar op dezelfde plek laat groeien, maar de bedden wisselt oftewel wisselteelt toepast.

Het jaar na jaar in hetzelfde bed dezelfde soort groente telen, zorgt voor problemen. Waarom? Bij koolgewassen bijvoorbeeld, bevat de grond na verloop van tijd nog maar weinig stikstof en worden de planten ziek. Daarom is het verstandig om moesplanten niet continue op hetzelfde stukje grond te verbouwen maar van bed te laten wisselen. Door wisselteelt toe te passen, wordt de balans tussen de behoeften van planten en het voedselaanbod van de grond hersteld.

Maak een plattegrond

Het handigst is om in de winter een schema of plattegrond te maken en elk bed een nummer en een bestemming te geven. Bewaar dit plan goed, want dan kun je het volgende jaar zien welke planten naar welk bed geschoven moeten worden.

Als een bed te groot is voor één gewas, dan kun je die met andere gewassen combineren die dezelfde eisen aan de bodem stellen. Daarom is het handig om te weten dat de moesgewassen in zeven hoofdgroepen of families ingedeeld worden:

• aardappelen
• bladgewassen (andijvie, peterselie, postelein, prei, radicchio, selderij, sla, snijbiet (Nieuw-Zeelandse) spinazie)
• koolgewassen (alle koolsoorten)
• vruchtgewassen (aardbei, aubergine, courgette, komkommer, meloen, paprika, tomaat)
• wortelgewassen (aardpeer, knolselderij, koolraap, bietjes, pastinaak, schorseneer, worteltjes, rammenas)
• peulgewassen (alle bonen en erwten)
• doorlevende gewassen (asperge, artisjok, rabarber, venkel)

TIP: Het is het handigst een moesgedeelte in acht bedden te verdelen. Daarmee kun je alle groenten telen en voor de aardappelen twee vakken nemen, omdat je er meer van gebruikt.

TIP: Maak de bedden niet breder dan één meter met daartussen paden van zo’n 30 cm. Dan kun je makkelijk zaaien, schoffelen en oogsten zonder al te ver te moeten reiken. Leg je een hoofdpad aan, maak dat dan 75 cm breed als je er met een kruiwagen overheen wilt kunnen rijden.

nog meer: tuinieren