WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Urban farming

Je hoort de term steeds vaker: urban farming, oftewel stadstuinieren. Zelf je groenten, fruit en kruiden verbouwen in je stadstuin, op je balkon of zelfs op het dak. En niet altijd alleen, want er zijn ook steeds meer initiatieven om tussen de bebouwing volkstuinen te creëren of een mega daktuin.

Dakmoestuin Amsterdam

Onbenutte ruimte

Urban farming, urban agriculture, stadstuinieren, hoe je het ook noemen wil: het wordt steeds populairder. De trend is ontstaan in Amerika en is langzamerhand overgewaaid naar Nederland. Op de foto bovenaan zie je een grote stadstuin tussen de wolkenkrabbers van New York.

In steden wordt veel ruimte niet benut, terwijl er heel veel mogelijkheden zijn om groenten en fruit te verbouwen. Op een klein balkon kun je in een verticale tuin al best veel planten kwijt. Dus zelfs al heb je weinig ruimte er zijn tal van mogelijkheden. Daarnaast kunnen in parken en openbare tuinen natuurlijk ook gewoon groenten en fruit worden verbouwd. Op Farming in the City kun je een aantal projecten in Amsterdam bekijken. Er worden in onze steden steeds meer projecten opgestart zoals Eetbaar Park of Uit je eigen stad.

Op het dak

Natuurlijk bevindt de meeste loze ruimte zich op de platte daken. En ja, ook daar kan men tegenwoordig een heuse moestuin aanleggen. In Amsterdam is laatst zelfs de grootste daktuin van Europa geopend bij het Zuidpark! Zo’n tien meter boven de grond worden op een oud kantoorgebouw meer dan vijftig variëteiten groenten, kruiden en klein fruit gekweekt.

Bron: fotografie Riverpark Farm New York en Greenbuildingaward

nog meer: tuinieren