WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Suikermais zaaien

Suikermais is een gezonde snack. Mais zaaien en kweken kun je heel goed zelf in je moestuin.

suikermais mais zaaien

Maisplanten worden ca 1.50 tot 2.00 m hoog. Houd hier rekening mee als je een plek kiest. Ze houden andere planten uit de wind, en geven schaduw.

Wanneer mais zaaien?

Suikermais komt laat op gang en heeft warmte nodig, het is van oorsprong een tropische plant. De zaden hebben een temperatuur van minimaal 18 graden Celcius nodig om goed te kunnen kiemen. Zaai mais begin/half april binnen voor en plant ze half mei uit in de volle grond. Mais zaaien in de volle grond kan vanaf begin mei.

Hoe zaaien?

Stop twee zaden bij elkaar in een plantgat. Als ze allebei opkomen dun je ze later uit. Zaai of plant de suikermais 15 cm uit elkaar. Zaai de korrels tussen 3 en 5 cm diep, en zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Dek bij een koud voorjaar de grond af met vliesdoek om de kiemplanten te beschermen tegen uitdrogen en nachtvorst. Het vliesdoek geeft ook extra warmte. Gebruik voor het zaaien en later ook snoeien van de suikermais het juiste tuingereedschap.

Mais bemesten   

Mais groeit hard en kan veel mest gebruiken. Plant ze in goed bemeste grond, verrijkt met compost of verteerde stalmest. Of gebruik een organische meststof. Geef gedurende het groeiseizoen en tijdens de bloei van mais nogmaals mest. Lees meer bij tuin bemesten.

Zoete mais oogsten

Plant voor het beste resultaat de  mais op een zonnige plaats. Mais kun je oogsten als de korrels goed gevuld zijn, vanaf juli. Pluk mais en eet ze meteen op. Ze zijn niet lang te bewaren, de smaak gaat dan hard achteruit.

nog meer: tuinieren