WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hoe kun je het beste sperziebonen kweken?

Door de toenemende belangstelling voor biologische voeding, doppen steeds meer mensen hun eigen boontjes. En groot gelijk, want zelf sperziebonen kweken is helemaal niet moeilijk en oogst uit eigen tuin is vaak ook nog eens veel lekkerder dan uit de supermarkt. Lees alle tips over hoe je het beste zelf sperziebonen kunt kweken. 

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!

sperziebonen kweken

Verschillende soorten sperziebonen: stam- of stokbonen?

Sperziebonen kweken is niet moeilijk, maar het is wel handig om iets te weten over de indeling van de bonengroepen. Sperziebonen, zowel de gele als groene, kunnen namelijk geschaard worden onder twee groepen: de lage bonen (ook wel struikbonen en stamslabonen genoemd) en de klimbonen (ook wel stokbonen genoemd). Gele en groene sperziebonen heb je dus in lage struik- én klimvorm. Maar hele lange bonen zoals snijbonen, vallen altijd onder de stokbonen groep. Eigenlijk logisch, want ze hebben wat meer ruimte nodig.

Welke soort sperziebonen zaaien?

De keuze welke bonen gezaaid kunnen worden, is enorm. Zo zijn er naaldboontjes (Haricots verts), Chinese boontjes, boterbonen en snijbonen. Ook zijn er soorten die behalve om hun smaak ook om hun sierwaarde in de tuin worden geplant. Een goed voorbeeld is de lablab boon (Dolichos lablab), met een waterval van paarse bloemetjes. Pronkbonen bloeien eerst voordat ze vruchten gaan vormen. De bloemkleuren zijn zeer uiteenlopen van wit tot donkerrood. 

Wanneer sperziebonen kweken

Het kweken van sperziebonen kun je het beste doen tussen half mei en begin juli. En hoe lang duurt het kweken van sperziebonen? Over het algemeen kan er vanaf half juli tot begin oktober sperziebonen geoogst worden. 

Hoe werkt sperziebonen kweken

  1. Laat de bonen vooraf circa 4 uur in een bakje water weken.
  2. Maak zaaigeultjes en houd tussen de rijen een afstand van 40 cm aan.
  3. Maak de geultjes nat en leg de bonen erin met een tussenruimte van 5 tot 10 cm.
  4. Dek de geultjes af met 3 cm grond en geef water.
  5. Druk bij stokbonen de zaden aan de binnenkant van de staak (stok) in de grond. De zaailingen vinden vanzelf de steun om zich er omheen te winden. Dek de zaden af met 3 cm grond en geef water.
  6. Daarna de grond licht laten opdrogen, bij warm droog weer slechts om de twee dagen water geven; bonen houden niet van natte voeten.

Klimbonen steunen met bamboestokken

Klimbonen moeten een steuntje hebben. Een wigwamvorm van 4 bamboestokken die bovenaan bij elkaar zijn gebonden is het eenvoudigst. Een andere constructie maak je van circa 2 m hoge stokken die tegenover elkaar staan.  Ze kruisen bovenin en worden daar aan elkaar gebonden met een dwarsliggende stok. Of koop een handige plantensteun voor sperziebonen die willen klimmen.

Tip: Krijgen de planten last van zwarte bonenluis? Haal de toppen uit de plant weg, en vaak is het leed geleden.

nog meer: tuinieren