vtwonen

Sperziebonen kweken

Door de toenemende belangstelling voor biologische voeding, doppen steeds meer mensen hun eigen boontjes. Ook je eigen sperziebonen kweken? Volg deze tips.

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!

boontjes-kweken boontjes-kweken2 boontjes-kweken4 boontjes-kweken3

Stam- of stokbonen?

Sperziebonen kweken is niet moeilijk, maar het is wel handig om iets te weten over de indeling van de bonengroepen. Sperziebonen, zowel de gele als groene, kunnen namelijk geschaard worden onder twee groepen: de lage bonen (ook wel struikbonen en stamslabonen genoemd) en de klimbonen (ook wel stokbonen genoemd). Gele en groene sperziebonen heb je dus in lage struik- én klimvorm. Maar hele lange bonen zoals snijbonen, vallen altijd onder de stokbonen groep. Eigenlijk logisch, want ze hebben wat meer ruimte nodig.

Bonen kiezen

Sperziebonen kweken kun je het beste doen tussen half mei en begin juli. Zo kan er vanaf half juli tot begin oktober kan worden geoogst. De keuze welke bonen gezaaid kunnen worden, is enorm. Zo zijn er naaldboontjes (Haricots verts), Chinese boontjes, boterbonen en snijbonen. Ook zijn er soorten die behalve om hun smaak ook om hun sierwaarde in de tuin worden geplant. Een goed voorbeeld is de lablab boon (Dolichos lablab), met een waterval van paarse bloemetjes. Heel veel soorten vind je bij zaadhandel Vreeken.

Sperziebonen kweken

  1. Laat de bonen vooraf circa 4 uur in een bakje water weken.
  2. Maak zaaigeultjes en houd tussen de rijen een afstand van 40 cm aan.
  3. Maak de geultjes nat en leg de bonen erin met een tussenruimte van 5 tot 10 cm.
  4. Dek de geultjes af met 3 cm grond en geef water.
  5. Druk bij stokbonen de zaden aan de binnenkant van de staak (stok) in de grond. De zaailingen vinden vanzelf de steun om zich er omheen te winden. Dek de zaden af met 3 cm grond en geef water.
  6. Daarna de grond licht laten opdrogen, bij warm droog weer slechts om de twee dagen water geven; bonen houden niet van natte voeten.

Pronkbonen bloeien eerst voordat ze vruchten gaan vormen. De bloemkleuren zijn zeer uiteenlopen van wit tot donkerrood (zie foto onderaan).

Klimbonen steunen

Klimbonen moeten een steuntje hebben. Een wigwamvorm van 4 bamboestokken die bovenaan bij elkaar zijn gebonden is het eenvoudigst. Een andere constructie maak je van circa 2 m hoge stokken die tegenover elkaar staan.  Ze kruisen bovenin en worden daar aan elkaar gebonden met een dwarsliggende stok. Of koop een plantensteun.

Tip: Krijgen de planten last van zwarte bonenluis? Haal de toppen uit de plant weg, en vaak is het leed geleden.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Froukje op 25 juli 2016 om 10:39

Goeiemorgen,
MIjn stokboonplanten hebben mooie rode bloesem. Deze bloesem valt echter af zonder een vruchtje achter te laten...
Wat kan hiervan de oorzaak zijn?

>

vtwonen op 18 augustus 2016 om 11:14

Hoi Froukje, kijk eens goed, het begin van de stokboon is een hele kleine peul. Deze groeit in 2 weken uit tot de oogstbare peul. Dus, je bent te ongeduldig. Als er echt geen bestuivers in de buurt zijn, zul je zelf met een kwastje langs de bloemen moeten gaan. ~Marie

>

Jannie op 9 juni 2016 om 09:31

Zit je lekker te wroeten in je moestuintje!????????

Shop suggesties

Inspiratie suggesties