Rabarber kweken

Rabarber is een heerlijke groente. Deze grote plant heeft prachtige rode of groen lange stelen en grote donkergroene bladen. Je kunt zelf rabarber kweken in de moestuin.

rabarber kweken

Rabarber planten

Rabarber is een vorstbestendige vaste plant die in het najaar kan worden geplant. Reserveer minstens één vierkante meter per plant.

  1. Spit de grond los
  2. Verwijder zevenblad en ander onkruid.
  3. Meng organische meststoffen en goed verteerde compost door de grond.
  4. Nu kun je de rabarber planten. Plant hem zo ondiep dat de groeipunten net boven de grond komen.
  5. Bemest de rabarber in februari, maart en in juli met organische mest.

Rabarber kweken

Nadat je de rabarber planten in de grond hebt gezet moet je ze goed verzorgen. In de winter laat rabarber zich nog niet zien, pas in het vroege voorjaar komen de bladeren tevoorschijn. Haal de bloemstelen zo vroeg mogelijk weg, zodat de plant al zijn energie in de bladeren stopt. Natuurlijk moet je ook water geven en eventueel bemesten.

Rabarber oogsten

De bladstelen kunnen van begin april tot eind juni worden geoogst. Snijd bloem- en bladstelen niet af, maar draai ze en trek met een ruk los.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 20 januari 2017 om 14:52

kan ik nu nog rabarber poten en waar kan ik een stukje wortel kopen {rode stelen}

>

Anoniem op 20 februari 2017 om 10:43

Je kunt nu online via verschillende sites rabarber kopen zoals bij www.Bakker.co en www.moestuinwebshop.nl. Zorg eerst dat je de grond verbetert op de plek waar de groente komt te staan. De wortelstok van de rabarber wordt zo'n vijf cm diep geplant. De plant kan gemakkelijk tien jaar op dezelfde plek staan. Laat de plant het eerste jaar met rust, want het is beter om dan nog niet te oogsten. Plant rabarber zo snel mogelijk na aanschaf op een plek in de volle zon of in de halfschaduw.

>

Anoniem op 3 juni 2016 om 09:34

kan je een nieuwe rabarberplant zetten op een plaats waar je een oude minder smakelijke soort had staan?

>

Anoniem op 10 juni 2016 om 13:33

Hoi Gerrit, als de plek geschikt is voor rabarber, kun je de oude weghalen en de grond verrijken met verse compost en nieuwe rabarber planten. Het duurt twee jaar voordat je kan oogsten. ~Marie

>

Anoniem op 31 mei 2016 om 09:55

Ik heb vijf planten. Twee daarvan zijn pas twee jaar oud. Ik krijg nu nauwelijks meer flinke stelen, maar een eindeloze hoeveelheid hele kleine en dunne steeltjes. .Aan organische mest en water kan het niet liggen. Daar zorg ik wel voor. Wat kan de oorzaak zijn?

>

Anoniem op 3 juni 2016 om 13:12

Hoi, de eerste scheuten zijn het stevigst bij rabarber. De dunne stelen laat je uitgroeien tot blad, de oogsttijd is begin juli voorbij. Jonge planten, zoals die van jou, geven pas het 3e jaar goede stevige stelen. Nog een jaar wachten dus. ~Marie

>

Anoniem op 12 november 2015 om 08:36

Hoi Janny, het eind van het seizoen is een moment dat je altijd uitstelt. Het betekent dat de zomer echt voorbij en de winter begint. Knip het blad en de stelen af, laat ca 20 cm steel staan. Gebruik het blad om de composthoop aan te vullen. Rabarber is een van de eerste groenten die je weer kunt oogsten. Die winter is zo voorbij en kan het seizoen weer beginnen. ~Marie

>

Anoniem op 4 november 2015 om 13:26

wat moet je aan het eind van het seizoen doen met wat er dan nog aan stelen en blad aanzit. Moet dat eraf of moet je het laten rotten?

Shop suggesties

Inspiratie suggesties