Paprika en peper kweken

Het zijn misschien niet de eerste planten waar je aan denkt om te kweken, omdat ze niet zo makkelijk zijn. Maar, met een beetje geduld kunnen op elk terras en balkon paprika’s en pepers geteeld worden. Al was het alleen al om hun vrolijke kleuren.
Paprika en peper kweken

Paprika’s en pepers

Paprika’s en pepers zijn aan elkaar verwant en dragen dan ook dezelfde familienaam Capsicum. Om deze reden kunnen ze in principe op dezelfde wijze gezaaid en gekweekt worden. Je hebt drie soorten: geblokte paprika’s, puntpaprika’s en pepers.

Geblokte paprika’s

 • Groene hebben een verse, beetje rauwe smaak
 • Rode zijn uitgerijpt en zoeter
 • Gele en oranje zijn ook uitgerijpt, maar zijn minder zoet dan de rode

Puntpaprika’s

 • De gele en rode puntpaprika’s verschillen niet veel van smaak

Pepers

 • De bekendste zijn de rode en groene lombokpepers
 • Kleiner en scherper zijn de cayennepepers
 • Klein, dun en zeer heet zijn de rawits
 • Verse rode zijn meestal twee tot drie keer heter dan verse groene

Paprika en peper zaaien

Paprika’s en pepers zijn planten die warmte nodig hebben. De zaden van deze planten moeten zelfs voor het zaaien al op temperatuur zijn. Het best is om begin maart te zaaien. Natuurlijk kun je ook direct volgroeide planten kopen.

 1. Meng vier delen potgrond en één deel scherp zand.
 2. Leg de zaden en de stekgrond een dag van te voren in een verwarmde kamer.
 3. Maak de grond goed vochtig en leg er de zaden bovenop.
 4. Geef lauwwarm water, strooi er een dun laagje zand over en dek het geheel af met een glasplaat of gebruik een plastic kweek- of broeikasje.
 5. Plaats op de vensterbank of boven de radiator bij een temperatuur van 20-25 °C.
 6. Zodra de eerste groene sprietjes zichtbaar worden, gaat de glasplaat eraf.
 7. Geef af en toe water met een verstuiver of plantenspuit.
 8. Na ongeveer tien weken kun je de planten buiten uitplanten in een pot. Wacht hiermee tot eind mei (na IJsheiligen) en het liefst tot begin juni.

Uitplanten in pot

Je kunt paprika’s en pepers het best uitplanten in een pot. Op die manier kun je ze makkelijk mee verplaatsen met de zon. De planten hebben namelijk niet alleen tijdens het opgroeien warmte nodig. Ze staan het liefst op een zonnige beschutte plek.

 1. Neem een ruime pot van ongeveer 15 liter.
 2. Zet drie planten in de pot, op dezelfde afstand van elkaar en zo dicht mogelijk bij de potrand.
 3. Zet de pot liefst in de buurt van een zonnige bakstenen muur op het zuiden: de stenen geven ‘s avonds nog aardig wat warmte af.
 4. Verwijder altijd het eerste bloemetje dat aan de plant groeit, zo krijg je later een betere oogst.
 5. Na vier tot zes weken moet je de grond elke week bemesten. Doe dat met vloeibare meststof voor bloeiende kamerplanten of meststoffen voor bloembakken en kuipplanten

Oogsten

Paprika’s en pepers zijn plukrijp als je het vruchtvlees niet meer kunt induwen. Daarnaast moeten de paprika’s volledig geel, donkergroen, rood of oranje gekleurd zijn. Snijd een blokpaprika met een scherp mes af in de verdikking waarmee die aan de plant hangt. Puntpaprika’s en pepers hebben die verdikking niet en kunnen het best met behoud van een zo lang mogelijk steeltje worden afgesneden.

Paprika planten of zaden kopen

Je kunt veel soorten zaden en planten kopen. Laat je hierin goed adviseren en let bij pepers ook op hoe heet ze zijn. Volgroeide planten zijn verkrijgbaar bij goedgesorteerde tuincentra, zoals Boerenbond en Welkoop. Je kunt ook eens kijken op kwekerijdagen, kijk op de tuininspiratiepagina om te zien wanneer die plaatsvinden. Als je volgroeide planten koopt neem dan zo groot mogelijke, want die zijn sneller oogstbaar. Zaden kun je aanschaffen via één van onderstaande websites.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 6 oktober 2012 om 09:45

Mijn peperplanten bloeien maar staan binnen wat moet ik doen om de bloemen te bevruchten?

Anoniem op 29 april 2013 om 12:44

Als je zeker wilt zijn van pepertjes is het aan te raden om zelf te bestuiven met een fijn penceeltje in de bloemetjes..
Staan er meer planten (verschillende soorten) bij elkaar? dan is kruisbestuiving binnen 50cm van de planten ook mogelijk, maar niet altijd gewenst.

Anoniem op 29 april 2013 om 12:47

voor bemesting is tegenwoordig “ChiliGrow” te koop.
Dit is speciaal voor pepers en paprika’s in de handel.
Wij gebruiken het zelf ook (als pro chilikwekers)

Anoniem op 12 juni 2013 om 21:50

Moet je van de jonge plantjes ook de dieven eruit halen

Anoniem op 26 juli 2013 om 17:46

Twee kiemplantjes (nu 8 bladeren) tonen op de grootste bladeren witgrijze plekjes. Parasiet? Wortelrot? Wat kan ik doen?

op 1 augustus 2013 om 10:22

Dag Peter, waarschijnlijk hebben je planten last van trips. Een trips prikt cellen van het oppervlakteweefsel aan en zuigt deze leeg. Dit veroorzaakt op de bladeren zilvergrijze vlekken.
Vanwege hun kleine afmetingen en hun vermogen om zich in de kleinste hoekjes te verbergen, zijn tripsen moeilijk te bestrijden, vooral omdat ze ook nog eens resistent zijn tegen diverse insecticiden. Maar net als alle insecten hebben ze hun eigen natuurlijke vijanden. Waarschijnlijk zijn ze door de droogte tot de planten aangetrokken. Het wordt aangeraden om de bodem te bedekken met plastic of papier dat met een kleverige substantie bedekt is, om de oudere larven die zich laten vallen om zich de grond in te graven, af te vangen.

Anoniem op 15 september 2013 om 11:26

Ik heb vorige jaar wat zaden bewaard uit een rode puntpaprika van de groenteboer. Ik heb nu prachtige planten met groene paprika’s. Betekent groen dat ze nog niet rijp zijn? Worden ze nog rood? Nu nog?: het is al half september…

Anoniem op 16 september 2013 om 12:54

Antonia, ze zullen nog rood afrijpen.
mocht het te koud worden, kan je ze plukken.
Ze moeten echter nog op kleur komen dit kan je als ze geplukt zijn ook doen.
Leg ze maar op de vensterbank, meestal beginnen ze dan binnen een paar dagen te kleuren.
Let wel op dat ze goed droog zijn aan de buitenkant.

op 19 september 2013 om 12:41

Hoi Antonia, het klopt dat paprika’s eerst groen kleuren en vervolgens rood afrijpen. Ik weet niet wanneer je ze gezaaid hebt? Je moet echt al in februari beginnen met voorzaaien, anders redden ze het in ons klimaat niet om op tijd te rijpen. Zet ze op een zonnige plek tegen een warme zuidmuur en wacht nog even af. Volgende week is er al goed rijpweer op komst, hopelijk dat ze het gaan redden. Tegen de tijd dat de temperatuur ‘s nachts rond het vriespunt zakt, kun je inderdaad beter doen wat Bram zegt.

Anoniem op 4 november 2013 om 17:49

Mijn peperplanten (Habanero Tasmanian) dragen ondertussen flink wat vruchten en het rijpen is nu begonnen, november of geen november! Ze staan dan ook lekker warm voor een raam op het zuiden. Ook de Spaanse pepers trekken zich weinig aan van het seizoen, de eerste vruchten beginnen zich te vormen, zelfs in de plant die in een heel klein potje staat (experimentje).

op 6 november 2013 om 16:08

Dag Peter, leuk om te horen, staan ze in een kas, of binnen op de vensterbank achter het raam?

Anoniem op 6 november 2013 om 16:29

Dat Marie, ze staan in mijn woonkamer voor het raam. Omdat ik hoog woon en geen overburen heb (en omdat het raam op het zuiden is), krijgen ze ook nu nog voldoende licht. En het is hier lekker op temperatuur natuurlijk. Ik heb me verbaasd over de snelheid waarmee de Spaanse pepers groeien. De Habanero’s groeiden veel trager.

Anoniem op 23 april 2014 om 10:51

Hoewel vaak wordt gedacht dat pepers eenjarige planten zijn kunnen peperplant vele jaren oud worden. Zelf hebben wij gele Madam Janet peperplanten gehad die 6 jaar oud zijn geworden en elk jaar veel pepers gaven. Helaas is tijdens een vakantie watergebrek ze fataal geworden. De pepers stonden in 30cm potten op een vensterbank boven de cv achter een raam op het oosten en waren gezaaid uit verse pepers die op de markt waren gekocht. M Janet pepers zijn erg scherp, heel aromatisch en groeit als een boompje van ca 60 cm hoog, mooi om te zien ook.

op 2 mei 2014 om 09:04

Leuk Joey, bedankt voor de tip! Je moet ze dan wel wel vorstvrij laten overwinteren uiteraard…

Anoniem op 2 juni 2014 om 22:24

Kunnen pepers ook na het plukken nog rood worden?

op 6 juni 2014 om 14:41

Beste Danique. Daar worden verschillende dingen over beweerd. Wanneer je pepers plukt tijdens de rijping, zouden ze nog even doorrijpen. Maar groene pepers rijpen niet meer na zodra ze geoogst zijn. Wat je ook doet, het goede nieuws is; pepers kunnen zowel rijp als onrijp (dus groen) gegeten worden.

Anoniem op 14 augustus 2014 om 17:04

Op de verpakking van onze pepers staan rode pepers ook op de aangekochte planten, momenteel hebben we allemaal groene pepers maar geen rode. Misschien tevroeg afgetrokken, Wie kan mij raad geven?

Anoniem op 20 augustus 2014 om 16:18

Ik heb zaadjes uit pepers gehaald beginnen nu op te komen. heb er nu augustus nog wat aan om ze nog als plantje verder te kweken?

op 26 augustus 2014 om 13:57

Hoi Sonia, laat de andere pepers nog aan de plant zitten, door veel zon worden ze rood. Groene pepers smaken trouwens ook goed. En soms klopt het etiket niet, wat bij de plant zat. Afwachten dus.

Anoniem op 26 augustus 2014 om 18:19

Ik heb (geheel per ongeluk overigens) habanero tasmanian gekruist met jalapeno’s. Benieuwd of de zaadjes uit deze vrucht volgend jaar habapeno’s gaan geven… 🙂

Anoniem op 1 september 2014 om 23:16

Hallo,
Ik heb paprika’s en pepers in potten opgekweekt. Ze dragen nu vrucht, echter het gaat niet zo goed met sommige planten. Sommige paprika’s en pepers hebben een zwarte verkleuring aan het steeltje en ook de vrucht zelf vertoont een donkere verkleuring. Veel van het blad verkleurt nu geel en heeft lichte plekjes. Ze hebben helaas een tijd in de zware regen gestaan, en zodra ik op de tuin was, heb ik ze dan ook snel in de kas gezet. Kan het zijn dat dit hierdoor komt?
Alvast dank voor een tip/reactie! Vr.gr. Assie

Anoniem op 5 september 2014 om 14:57

Ik heb peper en paprikaplanten en een paar vertonen gaatjes in de bladeren, en verkleuren naar lichtgroen. Wat zit erin? Ik kan het met het blote oog niet 123 waarnemen….

Anoniem op 10 september 2014 om 10:43

Beste Assie. In eerste instantie dacht ik aan neusrot, maar omdat deze ziekte vaak onderin begint en niet bij de steel, lijkt me dit niet het geval. Het kan een schimmel zijn die de donkere plekken (rot) veroorzaakt. Zeker omdat je zegt dat het blad ook geel kleurt. Dit laatste duidt vaak op mestgebrek of een zuurstoftekort aan de wortels. Zuurstoftekort ontstaat als de grond te zwaar is (te laag percentage veen) en deze te nat is geworden. Op die manier kan er weinig zuurstof bij de wortels. Goed dat je ze binnen hebt gezet, wie weet valt er nog wat te redden. Kies volgend jaar eens voor een potgrond met minimaal 50% turf of kokosvezel. En dan hopen we op minder regen!

Anoniem op 10 september 2014 om 10:52

Hallo Marie,
Dank je voor je tips en uitleg! Ik ga ervan uit dat dat wel aan de hand is, herken de kenmerken en ze hebben idd. langere tijd nog buiten gestaan toen het zo regende. Hierna heb ik ze wel weer terug in de kas gezet, echter het werd er niet meer beter op… Een aantal deden het nog goed en hebben nog wat vrucht gegeven, maar niet zoveel. Volgend seizoen ga ik je tips toepassen en eens kijken hoe het gaat. Hartelijke groet, Assie

Anoniem op 10 september 2014 om 10:54

Eeeh…. ik bedoel Kristel natuurlijk i.p.v. Marie; sorrie! 🙂

Anoniem op 10 september 2014 om 11:31

Beste Suzan. Nu pepers opkweken heeft weinig zin; tegen de tijd dat ze in bloei komen, zal het buiten al te koud zijn. Als je over een serre beschikt zou je ze daar verder kunnen laten groeien, maar pepers vragen veel zon en waarschijnlijk ga je er niet van kunnen oogsten. Je had de zaden beter kunnen laten drogen na de oogst en laten liggen om volgend jaar rond februari of maart binnen voor te zaaien, om ze vervolgens pas eind mei buiten te zetten. Misschien heb je nog zaden over en kun je volgend voorjaar een poging wagen?

Anoniem op 10 september 2014 om 12:19

Beste Assie. In eerste instantie dacht ik aan neusrot, maar omdat deze ziekte vaak onderin begint en niet bij de steel, lijkt me dit niet het geval. Het kan een schimmel zijn die de donkere plekken (rot) veroorzaakt. Zeker omdat je zegt dat het blad ook geel kleurt. Dit laatste duidt vaak op mestgebrek of een zuurstoftekort aan de wortels. Zuurstoftekort ontstaat als de grond te zwaar is (te laag percentage veen) en deze te nat is geworden. Op die manier kan er weinig zuurstof bij de wortels. Goed dat je ze binnen hebt gezet, wie weet valt er nog wat te redden. Kies volgend jaar eens voor een potgrond met minimaal 50% turf of kokosvezel. En dan hopen we op minder regen!

Anoniem op 24 september 2014 om 11:28

Hoi Assie. Grote kans dat het slakkenvraat is, daar hebben veel mensen last van dit jaar door de vele regen die is gevallen. Dat je met het blote oog geen beestjes kunt bespeuren, kan ik begrijpen. Slakken laten zich niet snel zien. Ga een na een regenbui de tuin in en bekijk de planten dan. Grote kans dat je de slakken dan zo van de plant kunt plukken. Het kan ook spint zijn, dat zijn minuscule spinachtige insecten, die zie je ook niet. Zorg voor voldoende voeding, dan is de plant sterker en beter bestanddelen de aantasting. Een voordeel. De planten overleven de winter niet, als je deze planten weggooit, ben je ook van de aantasting af. Er bestaan speciale middelen tegen spint.

Anoniem op 28 februari 2015 om 12:06

Mijn twee paprikaplanten hebben de winter overleefd en beginnen nu weer te groeien. één van de twee produceert voornamelijk zijtakken die ook weer heel groot worden. De hoofdtak is afgestorven. Is het mogelijk om de zijtakken af te snijden en als eigen plant door te laten groeien? Doe ik dit in water of in aarde?
Dank alvast voor de reactie! groetjes, Rianne

anneleenpeeters op 5 maart 2015 om 12:55

Beste Rianne, je kunt stekken nemen van de paprikaplant, maar dat een complete zijtak weer uitgroeit als je hem in het zand zet? Ik denk van niet… Neem nu meteen stekken, dan heb je in de zomer weer mooie planten met vruchten.

Anoniem op 19 april 2015 om 12:34

Ik heb cayennepepers in een grote pot staan. Ze in nu ongeveer 20cm hoog en hebben okselscheuten. Moeten die weggenomen (dieven) worden zoals bij tomatenplanten?
Groetjes

anneleenpeeters op 24 april 2015 om 10:59

Hoi Rik, ze groeien goed, nog even en ze kunnen buiten verder groeien, op een warme en zonnige plek. Knip de onderste takjes weg als de plant wat groter is, zodat je een soort boomvorm krijgt. De okselscheuten laat je uitgroeien tot zijtakken. Later in het jaar kun je gaan dieven, als duidelijk is waar de pepers groeien. Succes! ~Marie

Anoniem op 26 april 2015 om 09:24

hey, ik heb peperplanten staan die na ontkiemen verpot geweest
zijn naar 1l potten… nu droogt de pot grond al enkele weken niet meer uit?? deze blijft
vochtig ( niet zuipnat,komt
gwn niet
meer droog )waardoor
ik geen water
meer durf te geven… kan dit x betekenen? op eerst zicht niets mis met de plantjes zelf… maar volgens mij is het
voor de wortels
niet goe
om
zolang vochtig te staan??

anneleenpeeters op 1 mei 2015 om 09:02

Hoi Timo. Wat vreemd, staan de bakken soms in de schaduw? Of heb je ze na het verplanten erg veel water gegeven? Kletsnatte grond is inderdaad niet goed voor planten, zeker niet voor pepers. Geef voorlopig geen ater tot het weer nodig is. Dat weet je zo: steek een vinger in de aarde, blijft er geen grond aan je vinger plakken dan is het tijd om weer te bewateren. Geef liever steeds kleine beetjes dan in een keer heel veel.

Anoniem op 18 juli 2015 om 11:01

Hoi hoi, Mijn peperplant doet het echt fantastisch (spaanse) maar ik vroeg me af wanneer ze nu rood van kleur worden. Weet iemand daar het antwoord op?

Groetjes Els

anneleenpeeters op 23 juli 2015 om 13:17

Dag Els. Het goede nieuws is, is dat ook groene pepers net als paprika’s al eetbaar zijn. Pepers hebben een hoge nachttemperatuur nodig om rood te verkleuren, vandaar dat ze vaak wat langer de tijd nodig hebben. Omdat het nu pas juli is verwacht ik dat ze bij jou nog wel gaan kleuren. Eventueel, mocht je geen geduld meer hebben, kun je pepers in potten op de vensterbank of in een serre laten afrijpen. Op die manier gaat het opeens heel snel. Succes!

Anoniem op 28 juli 2015 om 15:29

vraag, ik heb aan de stam van de paprika bruine vlekken en de bladeren gaan hangen hoe kan dat .

graag een antwoord a.u.b.

groetjes Woud

Anoniem op 29 juli 2015 om 13:37

Hallo,
Ik heb 4 peperplanten (soort: moruglah F2) met veel groene pepers. 1 peper is ondertussen rood geworden, maar is nog redelijk klein. Groeit deze nog nu hij al rood is of moet ik hem toch al plukken?
Alvast bedankt voor feedback.
Mvg
Dorien

anneleenpeeters op 30 juli 2015 om 15:02

Beste Woud. Ik denk dat je paprikaplant te maken heeft met een schimmel, zoals meeldauw of aardappelziekte (die niet alleen op aardappels voorkomt). Je kunt het pas bestrijden als je met zekerheid weet wat het is. Kijk goed of er ook spinnenwebjes of beestjes te zien zijn en zet ze eventueel op de foto. Bij het tuincentrum zijn natuurlijke middelen verkrijgbaar.

anneleenpeeters op 7 augustus 2015 om 10:37

Beste Dorien. Pluk de pepers liever als ze rood zijn, anders worden ze overrijp. De grootste groei hebben ze ook al achter de rug; dat gebeurt namelijk voordat ze gaan kleuren. Bovendien zorgt het plukken van de eerste rode pepers ervoor dat de rest sneller af rijpt.

Anoniem op 28 augustus 2015 om 21:19

Hallo, ik heb een vraagje. Ik heb peperplantjes gekregen maar weet niet of het rode of groene pepers zijn. Kun je verschil in planten zien. Er zitten al mooie lange groene pepers aan van plus minus 10 centimeter lang. Wie kan mij dat vertellen. Groetjes Hennie.

anneleenpeeters op 3 september 2015 om 07:54

Hoi Hennie, dat is afwachten. Als ze nu al zo groot zijn en nog niet rood kleuren, lijkt het mij dat je groene pepers hebt. Daar is niks mis mee, ze zijn ook erg pittig. ~Marie

Anoniem op 3 september 2015 om 10:16

hallo, een vraag; ik heb paprikaplanten in bakken, maar weinig zon in mijn tuin. daarom heb ik ze in het voorjaar in een plastic kasje gezet. de planten doen het goed, staan nu gewoon buiten, zitten best wat paprika’s aan, maar worden nog niet rood. maar nu de vraag; wat is belangrijker voor rijping; zon of warmte? de paprika’s kunnen buiten de kas een paar uur in de zon staan, maar niet zo warm meer, of in de kas, nog minder zon uren, maar wel warmer. groeten wouter

anneleenpeeters op 10 september 2015 om 07:56

Hoi Wouter, het oogstseizoen voor paprika loopt op zijn einde. Kortere dagen en lagere temperatuur, daar groeien ze slecht van. Warmte is belangrijker voor het rijpen, dus probeer de warmte zolang mogelijk binnen je kas te houden. Heb je al bedacht wat je in de winter in je kas gaat kweken? Het kweken van groente gaat het hele jaar door! http://www.tuinieren.nl/a/moestuin/wintersla-zaaien ~Marie

Anoniem op 10 september 2015 om 15:33

hoi marie,

bedankt voor je reactie, ik laat de planten gewoon nog een tijdje in de kas staan, hoop dat ze nog rood worden… wintergroenten had ik niet aan gedacht, goeie tip!

groeten wouter

Anoniem op 16 september 2015 om 15:20

Ik heb 5 paprika en 5 aubergine zaden van de AH actie in de lente laten ontkiemen, maar deze zomer toen ze buiten in de volle zon stonden (en ik wel zo nu en dan water gaf) zijn ze nog niet veel hoger geworden dan pakweg 3 blaadjes per plant. Doordat het nu in de nacht al frisser wordt, heb ik ze toch maar weer in een pot gezet en dus naar binnen gehaald. Ze staan voor het raam (op het zuidwesten). Wat nu? Groeien ze nog in de winter of is het gewoon afwachten wat de lente weer doet en dan weer naar buiten in de volle grond?

anneleenpeeters op 21 september 2015 om 09:14

Hoi Jacqueline, de planten hadden nu al groter moeten zijn. Paprika en aubergines houden van warmte, ze groeien het beste in een tuinkas. Het kan dat ze binnen opleven en nog bloemen en vruchten maken. Ze zijn binnen veel gevoeliger voor plantenziektes en luizen. Eigenlijk is je oogst mislukt. Deze planten leven maar een jaar. Probeer het volgend jaar opnieuw, start dan met jonge planten die je bij een tuincentrum koopt. ~Marie

Anoniem op 25 november 2015 om 04:37

Hi , ik heb sinds 3 weken madame jeanette zaadjes gepland , 13 zaadjes in een kleine pot nu zijn er groene blaadjes , wanneer moet ik ze verpotten ,ik woon in thailand dus zij krijgen genoeg warmte, maar zij groeien niet zo snel is dat normaal?

anneleenpeeters op 26 november 2015 om 10:08

Hoi Brian, wat leuk dat je vanuit Thailand onze site volgt. Zodra de plantjes 4 blaadjes hebben, kan je ze voorzichtig overpotten naar een grotere pot. Dit heet verspenen: http://www.tuinieren.nl/a/moestuin/moestuin-jargonOm te groeien hebben planten ook voldoende licht nodig, krijgen ze dat wel? Sommige planten groeien in het begin niet hard, dat komt pas als ze meer ruimte hebben. Stuur je ons een foto, liefst met een Thaise achtergrond? Dat kunnen we wel gebruiken vandaag! ~Marie

Andre op 13 augustus 2018 om 16:54

Ik heb een plant van groene pepers. Aan deze plant is nu een rode peper gegroeid. Hoe is dat mogelijk ??

Beste Andre, Een rode peper is, net als een paprika, eerst groen voordat hij rood kleurt. De smaak is net wat anders en je kunt ze in beide stadia oogsten.

Paul op 8 mei 2019 om 12:08

Als je van Snack paprika lekker vindt!
De zaadjes bewaren en drogen.
Zaaien in stekgrond onder ca. 1 cm grond.
Onder plastic ,warm en vochtig houden.
Na 2 a 3 weken komen ze boven.
En als ze circa 10 cm hoog zijn verplanten naar de definitieve plek.