Maak een moestuinbak

Met een moestuinbak kun je groenten, kruiden en fruit kweken. Doordat je zelf de grond samenstelt en niet afhankelijk bent van de grond die in je tuin ligt, is de kans van slagen veel groter. Zo’n moestuinbak kun je zelf maken.

Moestuinbak
Een moestuinbak is echt letterlijk een houten bak die je op grond neerlegt, het liefst zelfs een beetje in de grond, zodat deze stevig staat. De wanden bestaan uit een aantal gestapelde balken die aan de binnenzijde door middel van latten met elkaar verbonden zijn. Omdat je zelf de maten kan bepalen past de moestuinbak in elke tuin.

Benodigdheden

  • Balken of vierkantpalen
  • Vlonderplaken met profiel
  • Houtverduurzamingsmiddel (voor onbehandeld nieuw hout)
  • Vijverfolie voor het bekleden van de wanden

Moestuinbak

Stappenplan

Teken op een plattegrond van je tuin waar je de moestuinbak wil plaatsen, kies een plek met zon of halfschaduw en houd rekening met borders en gevels. Zet in de tuin de vormen van de moestuinbak uit met strakgespannen touw en piketpaaltjes. Graaf een geul voor de onderste laag balken en leg onderin een laag zand neer. Druk het zand aan, strijk het glad en leg de balken op hun plek. Check op de balken waterpas liggen. Lijm de balken aan elkaar met houtlijm die geschikt is voor buiten. Bekleed de binnenwanden met vijverfolie die je vast klemt bij de bovenste balken en de vlonderplanken. Schroef de vlonderplanken vast.Vul de bak met twee delen potgrond en een deel compost.

Een verhoogde moestuinbak is helemaal ideaal, omdat je hiervoor niet hoeft te bukken en kinderen en huisdieren niet bij de groenten kunnen. Je kunt allerlei moestuinbakken bestellen via vtwonen, bijvoorbeeld deze Urban Grow luxe kweektafel.

j0bys5aqh7zl

Wil je meer weten over moestuinieren, combinatie- en wisselteelt en het kweken van verschillende soorten groenten? Kijk dan op onze moestuinieren pagina.

Bron: Fotografie Het Pakhuuske

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 24 juli 2013 om 08:32

Kan het water wel weg in die bak omdat er vijverfolie in zit ?

Anoniem op 19 augustus 2013 om 09:04

Kijk ook eens op makkelijkemoestuin.nl. Daar vind je heel veel leuke en nuttige informatie.

Anoniem op 26 maart 2014 om 11:07

Voor mensen zonder tuin of weinig ruimte is een moestuinbak op poten echt een super oplossing. Wij hebben de moestuinbak van moestuinbak.nl op het terras staan. De eerste radijzen en sla kunnen bijna worden geoogst!

Anoniem op 7 april 2014 om 15:33

Ik heb die prachtige moestuinbak van hetpakhuuske gekocht, die je hier boven op de foto ziet! Ze noemen deze de Ideale Moestuinbak, nou dat is ie ook. Wat ook ideaal is is dat er zaden bij zitten….kon dus gelijk aan de slag 🙂

Anoniem op 4 mei 2014 om 13:21

Hoi!

sinds kort heb ik een moestuinbak en alles ging prima totdat de basilicum en de radijsjes aangevreten werden. Er zitten hele gaten in de bladeren. Geen idee waar dit vandaan kan komen. Ik dacht waarschijnlijk slakken maar er is in de hele bak geen slak te vinden.
De bieslook die er staat is niet aangevreten en de andere kruiden zijn nog niet ontkiemd dus daar is nog niets weg te vreten.
Heeft iemand enig idee wat het kan zijn en hoe ik er vanaf kom. Het is zo zonde van de kruiden en groente.
Bedankt alvast! 😀

op 12 mei 2014 om 09:15

Gaten in de bladeren, dat is vast een of andere kever. Wij hebben al veel gehoord over de taxuskever, die schijnt actief te zijn dit jaar. Als je er een ziet kun je hem het beste grijpen; als hij zich voortplant komen er larven in de potgrond terecht en ben je nog verder van huis, ze eten namelijk van de wortels. Probleem is alleen dat hij zich niet makkelijk laat zien. Je kunt wel aaltjes bestellen tegen de taxuskever, een natuurlijke manier van bestrijden: http://www.ecostyle.nl/tuin/luizen-larven-vliegen/producten/aaltjes-tegen-taxuskever.

Anoniem op 23 mei 2014 om 16:51

Wrschlk toch slakken. Probeer
Maar n glazen potje met goedkoop bier in de aarde te stoppen. Kijk savonds bij schemer of er slakken inzitten.

Anoniem op 17 februari 2015 om 14:13

Het kan ook de geelgevlekte ruigpoot aarskever zijn. Deze zijn zeer hinderlijk in uw tuin.
Zijn vaak in het donker actief

Anoniem op 27 juli 2015 om 14:42

geeft de vijverfolie geen giftige stoffen af in de moestuin? Die dan vervolgens door de wortels in de planten komen?

anneleenpeeters op 30 juli 2015 om 15:00

Beste Suzie. Ik geloof dat de schade wel meevalt, anders zouden de vissen het niet lang overleven in de vijver. Wil je zeker zijn van je zaak dan kun je kiezen voor Ecolan EPDM vijverfolie: deze is wel wat duurder maar milieuneutraal en zeker niet giftig voor vissen én planten.

Anoniem op 20 mei 2017 om 17:40

In vt wonen een moestuintafel van 4 meter lang.waar te koop?

Beste Joke, op welke pagina heb je deze moestuintafel gezien? En in welk nummer?