WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hoe en wanneer framboos planten

De mogelijkheden voor fruit uit eigen tuin zijn eindeloos. Denk bijvoorbeeld eens aan een frambozenplant. Ga je een framboos planten? Een booggang is decoratief en praktisch: de frambozen kunnen zo goed geleid en geplukt worden. Lees alles over frambozen planten. 

frambozen planten

Soorten framboos planten

Er zijn twee soorten frambozen (Rubus idaeus): herfstframbozen en zomerframbozen. De bessen van de zomerframboos zijn rijp in juni/juli en die van de herfstframboos kunnen van augustus tot in oktober geplukt worden. Plant je ze beide dan heb je een mooie spreiding van de oogst. De gele framboos is relatief onbekend. Hij smaakt zoet, maar toch ietsje frisser dan zijn rode broer. Argument om voor een gele framboos te kiezen is dat die minder aantrekkingskracht op vogels zou hebben. Vogels associëren de gele kleur met onrijpe bessen en blijven er dus vanaf.

Wanneer en hoe frambozen planten

De beste tijd om een framboos te planten is tussen november en maart. Zet de stuik op een zonnige (of halfschaduw) beschutte plek. Zorg voor het juiste tuingereedschap.

  1. Graaf een plantgat.
  2. Zet frambozen op een voedzame grond. Voeg wat humus toe aan een kalkrijke kleigrond en doe in het plantgat.
  3. Plant de framboos.
  4. Geef voldoende water, maar zorg wel dat de grond niet té nat wordt om wortelrot te voorkomen.

Frambozen opbinden

Als de frambozen flink beginnen te groeien, wordt duidelijk dat ze opgebonden moeten worden. De takken zijn namelijk erg slap en slungelig. Meestal wordt geadviseerd om een leischerm te maken van palen met daartussen een staaldraad. Een stuk decoratiever een gang van boogjes waarbinnen de struiken groeien en waar ze aan vastgebonden kunnen worden. 

Frambozen laten groeien met een frambozenboog

Je hebt het volgende nodig voor 1 booggang van 3 bogen. Dat kost samen zo’n €265,-

  • 3 ijzeren staven van 2 m lang, als ‘leggers’
  • 3 boogjes van 50 cm doorsnede en 2 m hoog, voorzien van 3 ogen* met schroefgaten en inbusschroeven.

De boogjes moeten minimaal 40 cm in de grond geprikt worden voor een stevige constructie. Voor een uiteindelijke hoogte van 1.60 m, heb je dus boogjes van 2 m hoog nodig.

 

Framboos-planten

 

*Eén oog komt bovenaan in het midden en 2 ogen komen aan weerszijden op 1 m vanaf de onderkant (dus 60 cm vanaf de grond, want 40 cm van de boog komt in de grond)

Een frambozenboog maken

Voor drie struiken maak je drie boogjes met een doorsnede van 50 cm en 2 m hoog. De boogjes moeten minimaal 40 cm in de grond geprikt worden. Voor een totale hoogte van 1.60 m heb je dus boogjes van 2 m nodig. Aan elk boogje komen drie oogjes, waar de ijzeren staken doorheen gestoken worden. Een oog middenboven en twee oogjes aan weerszijden op 1 m vanaf de onderkant. De drie boogjes worden verbonden met drie ijzeren staken van elk 2 m lang. Een staaf voor de bovenkant en twee staven 60 cm vanaf de grond. De staken gaan door de oogjes, waar een schroefgaatje in zit, en worden vastgezet met inbusschroeven. Vet de schroeven in met vaseline, zodat ze niet vastroesten. Wel zo handig wanneer je het rek uit elkaar moet halen om het een keer te verplaatsen.

 

Kijk bij framboos kweken om meer te lezen over de verzorging van de plant.

Frambozen planten kopen

Wil jij ook een heerlijke frambozen plant in de tuin? Bestel dan een van de verschillende soorten frambozenplanten. 

nog meer: tuinieren