Hangende moestuin maken

Geen ruimte voor een moestuin, maar wel zin in zelfverbouwde groenten? Denk dan eens aan een hangende plantenbak. Dat neemt weinig ruimte in beslag en is makkelijk zelf te maken.

Hangende moestuin zelf maken

Nodig

Drie gelijke stukken halfronde pvc-dakgoot, zes eindstukken voor pvc-dakgoten, twee staalkabels (lengte afhankelijk van de hoogte van de plantenbak), twee harpklemmen, zes bevestigingen voor staaldraad (y-splitsing), zes gebogen stalen staven (iets ruimere diameter dan de dakgoten), twee verzinkte schroefogen, potgrond en planten

Werkwijze

  1. Bepaal het midden van de dakgoten en trek een lijn over de lengte ervan. Bepaal nu waar de gaten voor de staalkabels moeten komen en boor de gaten. Zo weet je zeker dat de bakken recht komen te hangen. Boor op dezelfde lijn een aantal extra gaten waardoor overtollig water uit de dakgoten kan lopen.
  2. Zoek een zonnige plek om de bakken op te hangen en schroef de oogschroeven vast. Maak een lus in een van de uiteinden van elke staalkabel en fixeer de lus met een harpklem. Hang de kabels aan de oogschroeven.
  3. Haal nu de staalkabels door de gaten in de dakgoten, en bevestig de gebogen stalen staven om de dakgoot. Je kunt de staven zelf rond de dakgoot buigen zodat je de juiste maat krijgt. Zet het geheel vast met de bevestigingen voor staaldraad. Zorg dat de dakgoten recht hangen. Herhaal dit met de andere twee dakgoten.
  4. Bedek de overige gaatjes eventueel met gaasband, zodat de tuinaarde er niet doorheen valt. Vul de bakken met tuinaarde, en je hangende moestuin is klaar voor gebruik. Of plant ondiep gewortelde of eenjarige sierplanten.

Ook leuk om te maken: hangende kruidentuin in een hanging basket.

Bron: Fotografie ahahomeandgarden.com

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 16 mei 2012 om 21:48

leuke tips, ga zo door!

Anoniem op 16 mei 2012 om 21:50

leuke tips, met dank!!

Anoniem op 10 mei 2013 om 21:29

Ik vind het jammer dat je niet kunt zien hoe die stalen staven erom heen zitten. Hoe maak je die vast? Mijn goten kantelen nu omdat ik deze staven er niet om kan doen. Hoor het graag

op 14 mei 2013 om 15:03

Hoi, leuk dat je aan de slag bent gegaan met dit zelfmaakplan!

Het idee voor deze hangende moestuin komt van een Engelstalige weblog waar je meer foto’s kunt bekijken: http://nestinstyle.com/garden/how-to-make-a-hanging-gutter-garden/

We horen het natuurlijk graag als het gelukt is! Succes!

Met vriendelijke groeten, Marike namens tuinieren.nl

Anoniem op 26 augustus 2013 om 23:42

Ook ik heb een hangende moestuin willen maken met aardbeienplanten maar ondanks dat ik bijna iedere dag water gegeven heb, zijn er maar 3 van de 15 planten over en ik heb er geen een aardbei aan gehad.

op 5 september 2013 om 15:48

Hoi Marie-Jose, dat is jammer. Heb je de planten ook bemest? Als je het nog eens gaat proberen kunnen de tips bij aardbeien kweken misschien helpen.