kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hangende moestuin maken

Geen ruimte voor een moestuin, maar wel zin in zelfverbouwde groenten? Denk dan eens aan een hangende plantenbak. Dat neemt weinig ruimte in beslag en is makkelijk zelf te maken.

Hangende moestuin zelf maken

Nodig

Drie gelijke stukken halfronde pvc-dakgoot, zes eindstukken voor pvc-dakgoten, twee staalkabels (lengte afhankelijk van de hoogte van de plantenbak), twee harpklemmen, zes bevestigingen voor staaldraad (y-splitsing), zes gebogen stalen staven (iets ruimere diameter dan de dakgoten), twee verzinkte schroefogen, potgrond en planten

Werkwijze

  1. Bepaal het midden van de dakgoten en trek een lijn over de lengte ervan. Bepaal nu waar de gaten voor de staalkabels moeten komen en boor de gaten. Zo weet je zeker dat de bakken recht komen te hangen. Boor op dezelfde lijn een aantal extra gaten waardoor overtollig water uit de dakgoten kan lopen.
  2. Zoek een zonnige plek om de bakken op te hangen en schroef de oogschroeven vast. Maak een lus in een van de uiteinden van elke staalkabel en fixeer de lus met een harpklem. Hang de kabels aan de oogschroeven.
  3. Haal nu de staalkabels door de gaten in de dakgoten, en bevestig de gebogen stalen staven om de dakgoot. Je kunt de staven zelf rond de dakgoot buigen zodat je de juiste maat krijgt. Zet het geheel vast met de bevestigingen voor staaldraad. Zorg dat de dakgoten recht hangen. Herhaal dit met de andere twee dakgoten.
  4. Bedek de overige gaatjes eventueel met gaasband, zodat de tuinaarde er niet doorheen valt. Vul de bakken met tuinaarde, en je hangende moestuin is klaar voor gebruik. Of plant ondiep gewortelde of eenjarige sierplanten.

Bron: Fotografie ahahomeandgarden.com

nog meer: tuinieren