WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Druiven kweken

Een overvloedige druivenoogst uit eigen tuin. Het kan ook in ons land! Je kunt ze makkelijker kweken dan je misschien denkt.

Druiven kweken

Soorten druiven

De bekendste druiven om zo te eten zijn de blauwe ‘Boskoops Glorie’ en de witte ‘Vroege van der Laan’. Maar je kunt beter een van de volgende soorten kiezen om in je tuin te kweken, omdat deze beter tegen onze weersomstandigheden bestand zijn.

 • Witte druiven: ‘Aurora’, ‘Bianca’, ‘Birstaler Muskat’, ‘Blanc de Vezin’, ‘Palatina’, ‘Perle van Zola’, ‘Rubens’, ‘Sirius’, ‘Victoria’ en ‘Zala Gyöngye’.
 • Blauwe druiven: ‘Cascade’, ‘Chamboursin’, ‘Dornfelder’, ‘Frankenthal’, ‘Kalina’, ‘Magliasina’, ‘Muscat Blue’, ‘Nero’, ‘Regent’ en ‘Rondo’.

Welke grond?

Plant de druiven op een plek in de volle zon, bijvoorbeeld bij een schutting op het zuiden of een pergola. Zorg voor een plek met goed gedraineerde grond, want een druivenstok kan er niet goed tegen als de wortels in het water staan. Het beste resultaat bereik je op kalkrijke, kleiachtige grond of humusrijke zandgrond.

Druiven kweken

Druiven kweken is niet moeilijk. De beste tijd om een druif te planten is tussen september en maart. Voordat je aan de slag gaat, kun je een steunconstructie aanbrengen om later de takken aan vast te binden. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld een draadscherm plaatsen. Het plantgat moet voldoende ruim zijn, zodat je de wortels goed kunt spreiden. Plant de druif net zo diep als hij op de kwekerij stond. Druk daarna de grond rondom de plant voorzichtig aan. Laat de grond eerst enkele weken inklinken voordat je de hoofdtakken gaat aanbinden. Plant je druiven minimaal twee meter van elkaar en 25 centimeter van de muur of schutting. Bij een pergola moet je hem tien centimeter van de paal plaatsen.

Druiven kweken in pot

Een druivenstok kan ook in een pot groeien. Het is alleen niet ideaal, omdat de wortels te weinig ruimte krijgen. Als je dit toch wilt, kies dan een druif die niet aangeduid wordt als een sterke groeier of een die geënt is op een zwakgroeiende onderstam (zoals de 3309C, SO4, Binova of Gravesac). Een pot voor een beginnende plant moet minimaal 50 cm diep en 50 cm in doorsnede zijn. Zorg voor een goede waterafvoer en waterdoorlatende grond.

Druivenkalender

Om een optimale opbrengst te krijgen kun je de volgende kalender aanhouden. Hoe je je druif moet dieven, snoeien en krenten lees je bij druif snoeien.

 • September tot maart (als het niet vriest): planten
 • Half januari tot begin februari: wintersnoei
 • Maart tot april: aanbinden
 • Mei: dieven
 • Juni tot begin juli: scheuten opbinden
 • Juli tot augustus: scheuten toppen
 • Juli: blad dunnen rond tros
 • Augustus: krenten
 • Vanaf half augustus/oktober: oogsten
nog meer: tuinieren