vtwonen

Druiven kweken

Een overvloedige druivenoogst uit eigen tuin. Het kan ook in ons land! En je kunt ze makkelijker kweken dan je misschien denkt.


Druiven kweken

Soorten druiven

De bekendste druiven om zo te eten zijn de blauwe ‘Boskoops Glorie’ en de witte ‘Vroege van der Laan’. Maar je kunt beter een van de volgende soorten kiezen om in je tuin te kweken, omdat deze beter tegen onze weersomstandigheden bestand zijn.

 • Witte druiven: ‘Aurora’, ‘Bianca’, ‘Birstaler Muskat’, ‘Blanc de Vezin’, ‘Palatina’, ‘Perle van Zola’, ‘Rubens’, ‘Sirius’, ‘Victoria’ en ‘Zala Gyöngye’.
 • Blauwe druiven: ‘Cascade’, ‘Chamboursin’, ‘Dornfelder’, ‘Frankenthal’, ‘Kalina’, ‘Magliasina’, ‘Muscat Blue’, ‘Nero’, ‘Regent’ en ‘Rondo’.

Welke grond?

Plant de druiven op een plek in de volle zon, bijvoorbeeld bij een schutting op het zuiden of een pergola. Zorg voor een plek met goed gedraineerde grond, want een druivenstok kan er niet goed tegen als de wortels in het water staan. Het beste resultaat bereik je op kalkrijke, kleiachtige grond of humusrijke zandgrond.

Druiven kweken

Druiven kweken is niet moeilijk. De beste tijd om een druif te planten is tussen september en maart. Voordat je aan de slag gaat, kun je een steunconstructie aanbrengen om later de takken aan vast te binden. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld een draadscherm plaatsen. Het plantgat moet voldoende ruim zijn, zodat je de wortels goed kunt spreiden. Plant de druif net zo diep als hij op de kwekerij stond. Druk daarna de grond rondom de plant voorzichtig aan. Laat de grond eerst enkele weken inklinken voordat je de hoofdtakken gaat aanbinden. Plant je druiven minimaal twee meter van elkaar en 25 centimeter van de muur of schutting. Bij een pergola moet je hem tien centimeter van de paal plaatsen.

Druiven kweken in pot

Een druivenstok kan ook in een pot groeien. Het is alleen niet ideaal, omdat de wortels te weinig ruimte krijgen. Als je dit toch wilt, kies dan een druif die niet aangeduid wordt als een sterke groeier of een die geënt is op een zwakgroeiende onderstam (zoals de 3309C, SO4, Binova of Gravesac). Een pot voor een beginnende plant moet minimaal 50 cm diep en 50 cm in doorsnede zijn. Zorg voor een goede waterafvoer en waterdoorlatende grond.

Druivenkalender

Om een optimale opbrengst te krijgen kun je de volgende kalender aanhouden. Hoe je je druif moet dieven, snoeien en krenten lees je bij druif snoeien.

 • September tot maart (als het niet vriest): planten
 • Half januari tot begin februari: wintersnoei
 • Maart tot april: aanbinden
 • Mei: dieven
 • Juni tot begin juli: scheuten opbinden
 • Juli tot augustus: scheuten toppen
 • Juli: blad dunnen rond tros
 • Augustus: krenten
 • Vanaf half augustus/oktober: oogsten

Druivenplanten kopen

Je kunt druivenplanten het best bij een kwekerij kopen. Daar kunnen ze je voorzien van goede kwaliteit en een passend advies. Hieronder staan een aantal goede kwekerijen op een rij.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Bianca op 19 juli 2017 om 20:52

Er komen bij mij geen druiven aan

>

vtwonen op 21 juli 2017 om 15:36

Beste Bianca. Om hierop een antwoord te kunnen geven, heb ik meer informatie nodig. Misschien kun je een bepaalde richting op denken n.a.v. de volgende punten. Is het druivenras geschikt voor buitenklimaat, of eigenlijk voor de kas? Krijgt hij voldoende zonlicht? Is de grondsoort goed doorlatend en niet te zuur? Mest je geregeld bij? Heb je snoei toegepast en kan het zijn dat je te kort gesnoeid hebt? Dit alles kan een rol spelen.

>

Jan Besemer op 11 juli 2017 om 09:19

Onze druiven zijn inmiddels al aardig groot, het is een kleine soort blauwe druiven (naam weet ik niet). Momenteel hangt onze rank flink vol en staat volop in de zon en gedijt goed. Mijn vraag, wanneer mag ik de grote bladeren aan de voorkant wegknippen zodat de zonnewarmte er nog beter bij de druiven kan komen. Of moet ik deze laten zitten??

>

vtwonen op 17 juli 2017 om 12:48

Beste Jan, je mag het blad dat de zon van de druiven wegneemt gerust wegnemen, dit kan geen kwaad voor de plant en het komt ten goede aan de druiven. Dat mag nu al, de plant heeft nog genoeg bladeren over om gezond te blijven.

>

Ineke Poutsma op 7 mei 2017 om 18:16

waarom staat een druif voor in de las niet op jullie site?

>

vtwonen op 29 mei 2017 om 10:15

Beste Ineke, een goede vraag! We willen een zo groot mogelijke groep mensen informeren, ook de mensen die geen mogelijkheden voor een kas. Maar inderdaad leuk om wat geschikte rassen toe te voegen die het goed doen in kas. Heb je tips?

>

J. Van der Pas op 28 september 2016 om 22:58

Heb volop druiven aan de ranken maar ze zijn zo klein. Kan mij iemand vertellen hoe dit komt en wat ik hoera an kan doen.

>

vtwonen op 24 oktober 2016 om 08:43

Hoi, druiven hebben vocht nodig om te groeien, het is de afgelopen weken erg droog geweest. Dan groeien ze niet meer. Eerder in de zomer kun je de kleinste trosjes weghalen, zodat de andere trossen meer vocht en zon krijgen. ~Marie

>

H.Bos op 4 september 2016 om 11:23

Welke Blauwe Tafeldruif (in een kas) kan ik het beste aanschaffen ?
Eventueel Muscat bleu. ?
Waar is die eventueel aan te schaffen/bestellen in Drenthe.

>

vtwonen op 16 september 2016 om 08:18

Hoi, er is inderdaad een groot verschil tussen buitendruiven en kasdruiven. In Boskoop is een kweker die alles weet van de druiven en de planten per postorder opstuurt: http://www.fruitbomen.net/consumptiedruiven/ Misschien is er wel ruimte voor 2 soorten. ~Marie

>

peter smit op 27 maart 2016 om 17:42

graag wil ik weten of u ook druivenstruiken verkoopt, en wat kosten ze dan.
Ik heb begrepen dat je ze nog kan planten, het liefst hebben we een witte.
bij voorbaat mijn dank,
pege@telfort.nl
0104731279 / 0619076602

>

vtwonen op 1 april 2016 om 08:29

Beste Peter, je kunt het beste even informeren bij de kwekerijen die we in dit artikelen hebben genoemd. Wij verkopen geen druivenstruiken.

>

Marie (tuinieren.nl) op 23 oktober 2015 om 14:10

Hoi Saakje, niet alle druiven zijn buitendruiven. Dat wil zeggen, dat ze niet allemaal goed rijpen in ons klimaat. Misschien heb je een kasdruif, die heeft meer warmte nodig dan de Hollandse zomers. Deze groeien het beste in een kas of onder een zonnige veranda. Buiten groeien er wel druiven aan, maar ze rijpen niet af. Je kunt er zeker wat mee doen: jam, sap, wijn. Wacht niet te lang met kiezen, voor een stevige nachtvorst moeten ze geoogst zijn. ~Marie

>

Saakje op 21 oktober 2015 om 13:12

Ik heb een aantal jaren terug ooit eens een druivenplant gekocht, vraag me niet welk soort maar er komen vele blauwe druiven aan, alleen... ze zijn niet te eten :-( , de schil is vrij hard maar het vruchtvlees is redelijk, toch zijn ze niet lekker om "uit het vuistje" te eten. misschien een domme vraag... is dit een wijndruif :-/ enne... kan ik ze misschien ergens in verwerken of er jam van maken? Ik ben een volkomen "leek" op druivengebied.

>

Marie (tuinieren.nl) op 2 oktober 2015 om 08:36

Hoi Johan, Solaris is een nieuw ras, wat speciaal bestemd is voor ons koelere klimaat. Het is een snelle groeier. Door hem te enten op een traag groeiende onderstam, rem je de groei. Dit bevordert de vruchtzetting, meer druiventrossen! Dus, je stekken zullen hard gaan groeien. Dit gaat ten koste van de opbrengst en vraagt meer onderhoud. Als je Solaris kweekt om uiteindelijk wijn te kunnen maken, is het beter om geënte planten te gebruiken. ~Marie

>

Johan op 25 september 2015 om 11:01

Ik heb in mijn tuin Solarisdruiven staan en die middels stekken vermeerderd. De plantjes zijn nog jong, maar zien er op het oog goed uit. Nu begrijp ik dat Solarisplanten die je bij een kweker koopt geënt zijn op een onderstam, die o.a. resistentie tegen ziekten geeft. Lopen mijn stekjes, die dus niet op een onderstam staan, risico om vervelende ziekten op te lopen resp. minder goede druiven te leveren?

Shop suggesties

Inspiratie suggesties