Druiven kweken

Een overvloedige druivenoogst uit eigen tuin. Het kan ook in ons land! En je kunt ze makkelijker kweken dan je misschien denkt.

Druiven kweken

Soorten druiven

De bekendste druiven om zo te eten zijn de blauwe ‘Boskoops Glorie’ en de witte ‘Vroege van der Laan’. Maar je kunt beter een van de volgende soorten kiezen om in je tuin te kweken, omdat deze beter tegen onze weersomstandigheden bestand zijn.

 • Witte druiven: ‘Aurora’, ‘Bianca’, ‘Birstaler Muskat’, ‘Blanc de Vezin’, ‘Palatina’, ‘Perle van Zola’, ‘Rubens’, ‘Sirius’, ‘Victoria’ en ‘Zala Gyöngye’.
 • Blauwe druiven: ‘Cascade’, ‘Chamboursin’, ‘Dornfelder’, ‘Frankenthal’, ‘Kalina’, ‘Magliasina’, ‘Muscat Blue’, ‘Nero’, ‘Regent’ en ‘Rondo’.

Welke grond?

Plant de druiven op een plek in de volle zon, bijvoorbeeld bij een schutting op het zuiden of een pergola. Zorg voor een plek met goed gedraineerde grond, want een druivenstok kan er niet goed tegen als de wortels in het water staan. Het beste resultaat bereik je op kalkrijke, kleiachtige grond of humusrijke zandgrond.

Druiven kweken

Druiven kweken is niet moeilijk. De beste tijd om een druif te planten is tussen september en maart. Voordat je aan de slag gaat, kun je een steunconstructie aanbrengen om later de takken aan vast te binden. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld een draadscherm plaatsen. Het plantgat moet voldoende ruim zijn, zodat je de wortels goed kunt spreiden. Plant de druif net zo diep als hij op de kwekerij stond. Druk daarna de grond rondom de plant voorzichtig aan. Laat de grond eerst enkele weken inklinken voordat je de hoofdtakken gaat aanbinden. Plant je druiven minimaal twee meter van elkaar en 25 centimeter van de muur of schutting. Bij een pergola moet je hem tien centimeter van de paal plaatsen.

Druiven kweken in pot

Een druivenstok kan ook in een pot groeien. Het is alleen niet ideaal, omdat de wortels te weinig ruimte krijgen. Als je dit toch wilt, kies dan een druif die niet aangeduid wordt als een sterke groeier of een die geënt is op een zwakgroeiende onderstam (zoals de 3309C, SO4, Binova of Gravesac). Een pot voor een beginnende plant moet minimaal 50 cm diep en 50 cm in doorsnede zijn. Zorg voor een goede waterafvoer en waterdoorlatende grond.

Druivenkalender

Om een optimale opbrengst te krijgen kun je de volgende kalender aanhouden. Hoe je je druif moet dieven, snoeien en krenten lees je bij druif snoeien.

 • September tot maart (als het niet vriest): planten
 • Half januari tot begin februari: wintersnoei
 • Maart tot april: aanbinden
 • Mei: dieven
 • Juni tot begin juli: scheuten opbinden
 • Juli tot augustus: scheuten toppen
 • Juli: blad dunnen rond tros
 • Augustus: krenten
 • Vanaf half augustus/oktober: oogsten

Druivenplanten kopen

Je kunt druivenplanten het best bij een kwekerij kopen. Daar kunnen ze je voorzien van goede kwaliteit en een passend advies. Hieronder staan een aantal goede kwekerijen op een rij.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 16 februari 2013 om 00:34

Aanvulling op dit item:

De keuze van de druivenrassen: Wil je de druiven lekker opeten of wil je er wijn van maken. Woon je in Noord of Zuid Nederland. Staan ze buiten tegen een muur, schutting of “aan de draad’ of in de kas.
Het planten kan het gehele jaar, maar beste tijd is half april tot eind juni.

Youp Cretier
Wijngaardenier

Anoniem op 4 maart 2013 om 15:17

Ik heb al vele jaren geleden een druivenplant gekocht voor direct consumeerbare druiven en geplant in een minituintje op het zuidoosten in de buurt van een buis waarlangs die omhoog kan klimmen. De eerste jaren deed de plant niets, daarna ging hij de hoogte in en in de zomer zit ie rijk in ’t blad. Druiven ho maar nog steeds. Ik heb wel eens in maart, mei en juni een lepel kunstmest bij de wortels ingegraven, maar dat heeft voor vruchten niets uitgemaakt. Ik heb ook wel gesnoeid. Nu, begin maart, vraag ik me af wat het beste te doen. Er zit nog geen blad aan, de plant is een meter of drie hoog, één hoofdstam, met vertakkingen, gedeeltelijk rond de buis.

op 5 maart 2013 om 12:24

Beste Paul, een druif (Vitis) is geen gemakkelijke plant en wordt maar al te graag vertroeteld. Eenmalig bemesten of snoeien is dan ook niet genoeg. In dit artikel over druiven kweken, lees je heel precies wat je in welke maand moet doen voor een optimale oogst, als je je daaraan houd zou het goed moeten komen. Succes! Kristel (tuinieren.nl)

Anoniem op 22 april 2013 om 17:44

Beste Youp,

Hartelijk dank voor je toevoegingen!

Anoniem op 14 juli 2013 om 13:04

wij hebben 1 1/2 jaar geleden twee druivenstokken meegenomen uit duitsland, vorig jaar hadden we al een paar kleine trosjes. Dit jaar leek het alsof we volop druiventrossen hadden, na twee weken echter hingen er nog wel de trossen echter zonder de vruchten, die waren helemaal weggeslonken en leken wel bloemetjes te worden. Wel hangen er nog enkele trosjes die wel goed zijn. Kan iemand uitleggen wat er is gebeurd en wat wij fout doen. We zouden daar heel erkentelijk voor zijn.

Anoniem op 14 juli 2013 om 14:49

Beste Kristel,

ik heb met aandacht dit artikel over druiven kweken gelezen. Maar je schrijft ….
“In dit artikel over druiven kweken, lees je heel precies wat je in welke maand moet doen voor een optimale oogst, als je je daaraan houd zou het goed moeten komen.” … ik kan hier toch nergens iets lezen over de manier van bemesten?

Mvg,
Andy

Anoniem op 14 juli 2013 om 15:47

vorig jaar heb ik een blauwe druif op stam gekocht in een pot.
nu wil ik hem graag tegen een muur op het zuiden planten en tegen het tuinhuis op laten groeien .
mijn vraag is,kan dat en wanneer kan ik dat het beste doen

op 18 juli 2013 om 10:04

Dag Wilma. Dat kan zeker, sterker nog, op het zuiden is de enige plek waar de druif goed zal aanslaan. Als de druif nu nog in de pot staat, kan je hem nu ook verplanten. Blijf voldoende water geven. Wacht anders met het verplanten van de druif tot het najaar, als de sapstroom stilstaat en de druif in zijn rustperiode zit. Blijf de scheuten tijdens de groei goed tegen de pergola opbinden. Veel succes!

op 18 juli 2013 om 10:05

Beste Andy, je hebt gelijk. In dit artikel staat niets over het bemesten van de druif, maar je leest dit in onze plantenindex. Zoek even op het specifieke druivensoort dat jij in je tuin hebt staan en je krijgt een toegespitste verzorging + bemesting voor ogen. Bijvoorbeeld Vitis Glorie van Boskoop: http://www.tuinieren.nl/plant/druif-vitis-glorie-van-boskoop. Mocht je nog meer informatie willen: blijf gerust vragen!

op 18 juli 2013 om 10:05

Dag Elly, er kunnen verschillende redenen zijn voor verschrompelde vruchten. Natuurlijk kan het zijn dat de druif een verkeerde standplaats heeft, de grondsoort waarin hij staat niet doorlatend is, hij te weinig mest krijgt of verkeerd gesnoeid wordt. Mocht het hier allemaal niet aan liggen, dan heeft hij waarschijnlijk last van een ziekte. Zijn de takjes van de trosjes ook verschrompeld? Dan kan hij last hebben van taksterfte. Ook hebben druiven als snel last van meeldauw. Natuurlijk kunnen we heel lang speculeren, maar het handigste is om met de druif of een foto ervan naar de kweker te stappen. Je kunt natuurlijk ook een foto uploaden op de Facebook-pagina van Tuinierennl. Wij zullen onze best doen om het antwoord voor je te achterhalen. Succes!

Anoniem op 31 juli 2013 om 15:29

Hallo,

Wat fijn ten eerste dat er een vraagbaak is 🙂
Ik heb bij twee verschillende huizen drie druivenstruiken gehad. Deze zijn niet altijd even lief behandeld (gewoon in de grond gezet en eentje is zelfs daarna nog eens vrij lomp verplaatst 😀 ),maar wel altijd netjes en met zorg gekrent en gesnoeid. De druiven groeiden tot in de hemel 😀

Nu echter zitten we in een woning met een balkon en heb een druif in een cementkuip gezet. Hij staat vanaf de ochtend tot een uur of drie op de zon. Hij staat in gewone potgrond met een flinke hoeveelheid hydrokorrels om te voorkomen dat de boel te nat wordt of de grond dichtslaat.
Nu is de kleur van het blad ronduit flets te noemen. Hij ziet een beetje pips, zeg maar. Hij doet wel een poging tot het maken van druiven, er zit één piepklein trosje aan. Verder lijkt ie te denken dat het al herfst is: de eerste bruin-verkleurde bladeren zitten er al aan….. De plant is vorig jaar september gekocht en geplant en prima de winter doorgekomen. Ik heb er kortgeleden speciale mest bij gedaan, nadat ik zag dat het blad wat vergeelde.

Kan ik nog meer doen om hem overeind te houden, of is dit een verloren zaak?

op 5 augustus 2013 om 17:52

Dag Elles. De druif verlangt een beschutte(!) plek tegen een warme zuidmuur, hetgeen waarschijnlijk ook het geval was bij je vorige woning. Op een balkon vangen druiven nogal wat gure wind en ze profiteren niet van de warmte van een muur (tenminste, daar groeit hij niet tegen, toch?). Daarnaast staan druiven het liefste de hele dag in de volle zon. Als alleen de bovenste ranken al wat licht meepikken, is dat ook goed. Elk sprankje licht is meegenomen. Als druiven niet voldoen aan deze omstandigheden krijgt de plant meeldauw. Dit levert uiteindelijk ook gele of bruine bladeren op. Misschien is je balkon jammer genoeg niet de ideale plek voor een druif… Want op zich kunnen ze prima groeien in een speciekuip, als ze maar over voldoende ruimte en voeding beschikken.

Anoniem op 31 augustus 2013 om 13:59

hallo ik heb een blauwe en een witte druif.de blauwe doet het goed en de witte eigenlijk ook wel, maar nu de druiven beginnen rijpen worden de witte bruin eerst enkele die heb ik verwijderd maar het worden er steeds meer . wat is hier aan de hand ik zou blij zijn met een antwoord . gr. wim

Anoniem op 2 september 2013 om 12:22

Hallo Kristel,

Bedankt voor je antwoord. Hij staat inderdaad niet op de meest ideale plaats en dat zou best eens een erg groot deel van het probleem kunnen zijn. Komende winter verzinnen we een manier om hem beter te beschermen.
Inmiddels heb ik hem wel flink bijgemest en daar is in ieder geval het blad een heel eind van opgeknapt. Groeien wil hij ook wel, al gaat het niet zo hard als ik gewend ben. En ik had wel twee! druiven blauw van het ene trosje dat hij gemaakt heeft en die twee smaakten ook prima. Ik hou dus nog voorzichtig hoop dat hij zich zo goed en zo kwaad als het kan staande gaat kunnen houden op de plek waar hij noodgedwongen moet wonen 😉

op 11 september 2013 om 16:41

Druiven zijn vreemde planten, ze houden van warmte. Sterke temperatuurschommelingen geven kans op meeldauw. Er zit dan een wit laagje op het blad en de druiven. Hiertegen kun je preventief spuiten, met Vital bijvoorbeeld. Zorg dat je druiven goed in zon hangen, knip blad erom heen weg. Als je eerder in zomer de trossen dunt (krenten heet dat) voorkom je later in het jaar problemen.

Anoniem op 16 september 2013 om 16:19

ik zoek een goed druiven ras om wijn van te maken , ik kan ze tegen de schuur zetten op het zuiden . welk ras komt in aanmerking en is resistent tegen meeldauw ?

op 19 september 2013 om 12:15

Dag Peter. Een echte blauwe wijndruif uit Duitsland die goed gehard is tegen meeldauw is het ras ‘Regent’. Hoewel hij er niet naar vernoemd is, weet dit ras ook met onze regenachtige zomers goed te rijpen.

Anoniem op 11 oktober 2013 om 21:49

Ik ben van plan om de tafeldruif Arolanka aan te planten, maar ik kan nergens vinden waar deze te koop is> Kunt u helpen?

op 25 oktober 2013 om 11:09

Dag Rob, weet je zeker dat dit zijn naam is? Wij hebben er nog nooit van gehoord. Zoek eens bij fruitbomen.net, mischien hebben ze hier een vervanger, of is hij onder een andere naam te koop.

Anoniem op 31 oktober 2013 om 13:33

Dag
Ik wil graag een uitleg om druiven te kweken. Met bijvoorbeeld een afbeelding of tekening van hoe men druiven moet kweken.ik he. Alles gelezen over druiven kweken maar ik vind het niet zo duidelijk. Een afbeelding, filmpje zou mij beter kunnen helpen.

Alvast bedankt
Graag antwoord aub

op 6 november 2013 om 16:22

Dag Faik, wat begrijp je niet aan de tekst? Misschien kunnen we het beter uitleggen. Wie weet komt er ook een keer een video over, maar dat kan ik nu nog niet beloven.

Anoniem op 5 februari 2014 om 22:40

Als professioneel wijnboer in Dieren (Gld) verzorgen wij in de wintermaanden regelmatig de “Workshop Druivensnoeien”. Tevens houden wij altijd een voorraad van circa 25 soorten druiven aan voor de particulier thuis; zowel tafeldruiven als wijndruiven.
Wellicht is het leuk voor tuinieren.nl om een keer een snoeivideo te maken op een wijngaard van twee hectare?? Wij staan ervoor open!

Youp en Riet Cretier
Wjngaardeniers

Anoniem op 7 maart 2014 om 16:54

Kun je een druivenplant ook met behulp van gaas tegen een muur van coniferen laten groeien?

op 13 maart 2014 om 13:29

Tegen een coniferenhaag bedoel je? Dat zou ik niet doen. Het druivenblad neemt al het licht weg van de coniferen, dat trekken ze niet. Je kunt druiven wel tegen een muur met gaas omhoog leiden, als het maar stevig gaas is, want een druivenplant kan behoorlijk zwaar worden.

Anoniem op 11 mei 2014 om 14:49

kan je ook druiven kweken in suriname?

Anoniem op 13 mei 2014 om 18:54

Hallo, mijn vraag is dat ik in mijn 4 druiven niet veel jongen druiven trossen heb. Of is het nog te vroeg en dat ze nog moeten komen.

Gr.bert Massy

op 15 mei 2014 om 11:26

Beste Ricardo, dat is lastig, druiven hebben een rustperiode nodig met kouder weer, ik weet niet of ze dat in Suriname krijgen. Vraag het eens verder bij een druivenplanten kweker. Succes!

op 22 mei 2014 om 11:24

Beste Bert, je moet inderdaad nog even wachten. Als het piepjonge druivenplanten zijn, laat ze dan eerst wat groeien, leid ze goed langs draden of de pergola. De komende jaren zul je steeds meer trossen zien.

Anoniem op 25 mei 2014 om 16:10

Hoi, onze druif heeft vorig jaar volop vrucht gegeven. Het is een 7 jarige plant met aan iedere zijde 6 takken. Druif staat op het zuiden. Is volgens boekje gesnoeid, maar loopt nu niet uit. Allen de 1e tak links onder en de 6e tak rechtsboven geven enkele nieuwe scheuten. Wat kan ik doen om de druif weer ‘levend’ te krijgen? Ben erg benieuwd.

op 5 juni 2014 om 13:03

Hoi Harma, takken waar nu nog geen blad aan groeit zijn echt dood. Zaag ze weg. Bind de nieuwe scheuten in juli aan op de plaats van de oude takken, zo verjong je de druif. Succes!

Anoniem op 15 juni 2014 om 20:52

Hallo,
Mijn kippen hebben onlangs alle bladeren afgepikt van een jong
druivenplantje ,nu heb ik het uiteraard beschermd .
Zou dit nog goed komen denkt u ?

op 20 juni 2014 om 09:09

Beste Wyffles Raf. Het zou een ziekte kunnen zijn, maar dat kunnen we zo niet zeggen. Stuur even een foto van de plant. Tuindokter Stefaan Bingé zal zich erover ontfermen.

Anoniem op 21 juni 2014 om 21:24

Ik ben op zoek naar een witte druif die goed in de kempen (zandgrond) groeit.
Bovenaan staat een oplijsting van rassen (zet me al een stuk in de goede richting).
Bij welke soort heb je de meeste kans op een geslaagde oogst?

op 26 juni 2014 om 13:33

Beste Peter, in bovenstaande berichten staan ook kwekers genoemd, zij kunnen je het beste adviseren. Geef aan wat je ervan verwacht: wijn maken of gewoon een consumptie druif.

Anoniem op 25 juli 2014 om 23:58

LS
Ik heb een paar jaar geleden een Frankenthal-druif bij een kweker in Boskoop gekocht en in een plastic tunnel geplant (5b-2h-10l dus ruimte genoeg en altijd ruim op lucht door deur voorin en ruime doorstroom achterin) Er staan meer soorten in maar de vruchtentrossen van deze Frankenthal worden bruin, drogen in en zijn dus einde verhaal. De anderen (Blauwer Alicante en een ? witte; had Regent moeten zijn van Global Garden maar bleek een witte)hebben weinig tot geen last. Wat kan dit zijn en hoe evt te behandelen of…slopen en vervangen door sterkere alhoewel ik dacht dat juist Frankenthal een sterk soort was; wellicht is dat ook zo maar hebben ze mij wat in de maag gesplitst.

op 5 augustus 2014 om 13:52

Hoi Francesco, de Frankenthaler is een echte kasdruif, dat heb je goed gedaan. Het kan dat je net een zwakke plant gekocht hebt. Het gaat bij de druiven om de opbrengst, eruit halen en opnieuw beginnen, zou ik zeggen. Laat je goed voorlichten en koop de planten bij een kweker. Succes! http://www.fruitbomen.net/druivelaar/frankenthaler/

Anoniem op 5 augustus 2014 om 18:44

Goedemiddag 🙂
Vorig jaar rond deze tijd begon mijn druif, die noodgedwongen op een balkon moet wonen, te denken dat het al herfst was. Geel en bruin uitgedroogd blad en bladverlies. Dit voorjaar kwam hij veelbelovend op een maakte fris blad. Nu zijn we echter weer in hetzelfde stadium beland: vroegtijdige herfst 🙁 Er zit geen blad meer aan een wat nog a as n de uiteinden van de takjes bungelt, is geelbruin en maakt het ook niet lang meer.
Hij gaat dus verhuizen: We gaan het proberen op het industrieterrein bij mijn werk 😉 Ook geen ideale plek, maar in elk geval in de volle grond. Ik hoop volgend jaar te kunnen berichten dat ie het daar wél doet en intussen moet ik me er maar gewoon bij neerleggen dat druiven op dit balkon gewoon niet haalbaar zijn 😉

Anoniem op 2 september 2014 om 13:08

Wij hebben voor de lol van een paar druiven de pitjes in een pot met aarde gedaan en deze in de zon in de tuin geplaatst. Deze planten zijn nu ongeveer een meter hoog moet ik deze nu naar beneden snoeien of eerst door laten groeien?

Anoniem op 10 september 2014 om 10:42

Beste Jan, leuk om op deze manier druiven te kweken. Snoei ze na de winter terug ,tot ca 30 cm tot boven een sterk oog. De zijtakken buig je uit, hier groeien ooit de druiven aan. Als je ze over een pergola wilt laten groeien, laat je volgend jaar de nieuwe, sterkst groeiende hoofdtak verder groeien.

Anoniem op 22 oktober 2014 om 11:17

Hallo,

Ik heb veel gehad aan deze tekst over druiven, ik heb alleen nog een vraagje!
Waarom komen druiven (uit de supermarkt) niet uit NL, maar bijvoorbeeld uit Griekenland? En heeft dit met het klimaat te maken? En met wat voor soort klimaat moeten de druiven eigenlijk gekweekt worden als je ze net zo mooi wil maken als uit de supermarkt?
Ik hoop op een snel antwoord!

Anoniem op 30 oktober 2014 om 13:15

Beste Joan, goed om te horen dat je veel aan onze informatie op de site hebt. Het grote geheim voor lekkere druiven is de zon. Die is gratis in Griekenland. In het Westland, rondom Naaldwijk kweekten ze vroeger ook druiven in kassen. Dat werd te duur. Als je in Nederland lekkere druiven wilt kweken in eigen tuin, vraag dan naar een buitendruif, die buiten kan rijpen en minder zonnewarmte nodig heeft. Elke druif smaakt anders, er zijn verschillende rassen, net zoals bij appels en peren. En daar is ons klimaat nu weer perfect voor!

Anoniem op 1 november 2014 om 13:17

Wij zijn van plan een druif aan te schaffen die druiven produceert die lekker zoet en zonder pitjes zijn Kan deze geplant worden onder een terrasoverkapping (doorzichtig dak), of krijgt hij dan geen mooie vruchten. Welke soort kunnen we dan eventueel aanschaffen.

Anoniem op 10 november 2014 om 13:36

Beste Els, dat klinkt als een ideale plek voor een druif. Zorg dat je hem plant naast de overkapping, zodat hij kan wortelen in goede grond. Onder de overkapping krijgt hij voldoende warmte en licht. Kies voor de pitloze Eddy’s blue Wonder ‘ , ‘Himrod’ of ‘ Vanessa’. Ze zijn te koop bij fruitbomen.net.. Lees hier nog meer tips: http://www.tuinieren.nl/a/pergola/pergola-klimplanten-2

Anoniem op 10 november 2014 om 18:58

Heeft lavameel de zelfde eigenschap als kalk en kun je de druivenplanten ook overbemesten?

Anoniem op 13 november 2014 om 08:37

Hoi, lavameel is een gesteentemeel, het is gemalen lavasteen. Het bevat andere stoffen , onder andere kiezelzuur en magnesium. Het wordt gebruikt om de plant sterker te maken, en zorgt voor een betere opname van andere voedingstoffen. Kalk wordt gebruikt om de pH te verhogen. Lavameel heeft niet dezelfde werking. Als de druivenplanten in een pot staan, kan je ze zeker overbemesten. De mest kan nergens heen. In de volle grond kan je de mest uitspoelen, door veel water te geven. Het is niet goed voor de tuin, de mest zakt uit naar het grondwater en wordt onbereikbaar voor de plant.Afhankelijk van de grondsoort kun je lavameel of kalk gebruiken. Als het goed is, staat dat ook duidelijk op de verpakking.

Anoniem op 2 februari 2015 om 09:56

ik vind dit eenslechte site

op 4 februari 2015 om 09:35

Beste Ruben, kun je misschien uitleggen waarom je het een slechte site vindt? ~Clarissa

Anoniem op 4 februari 2015 om 10:11

ik heb gehoord dat je een druif in januari moet snoeien ,is dat zo?
en hoe kan ik dat het beste doen,hij is 2 jaar

Anoniem op 16 juni 2015 om 16:50

Hoi ik heb een vraag ik heb twee wijndruiven planten gekocht maar kan ze nog niet planten .want ze komen tegen de overkapping die pas in aug klaar is hoe kan ik ze het beste verzorgen tot het tijd is om ze in de grond te planten

anneleenpeeters op 19 juni 2015 om 14:43

Hoi Elly, het belangrijkste is ze in een grotere pot over te potten. Anders drogen ze uit. Kies een stevige, stabiele pot die niet om kan vallen. Ze willen ook omhoog groeien, zet er een lange bamboe stok bij of laat ze tegen een plantenrek klimmen. Te lange scheuten knip je gewoon terug. ~Marie

Anoniem op 10 juli 2015 om 19:39

Een vraagje hoe ver kan ik de bladen weg knippen van mijn
Druivenstruik

anneleenpeeters op 17 juli 2015 om 15:57

Beste Peter. Knip in de zomer bij druiven het blad weg dat de zon van de druiventros weghoudt. Het echte snoeien doe je vanaf december, maar je kunt gerust nu een tak weghalen die bijvoorbeeld in de weg zit.

Anoniem op 20 juli 2015 om 19:55

Hallo, in hoeverre zit er een grens aan tot hoever je de druif optimaal kan laten doorgroeien? Zit daar een grens aan? Hoeveel zijtakken? Hoe doen professionele druivenkwekers dat?

Maarten

Anoniem op 23 juli 2015 om 12:56

Hoi,

Ik heb in Hongarije vorige zomer druiven stekken gekocht een stok van 3 jaar oud en een andere van 4 jaar oud (groene en blauwe druif). Vorig jaar meteen tuintje gezet en de uitlopers doen het goed. Echter helaas tot op heden geen enkel druiventrosje te zien. IS het altijd zo dat een druif het eerste jaar geen druiven produceert? Ze staan op een zonnige plek tegen een schutting aan en bindt de scheuten op aan een houten rek.

Ik heb wel twee gesteltakken vanaf de stok bij beide. De teler zei dat je dat zo moet doen.

Iemand tips en truucs?

Jelle
Foto’s op aanvraag beschikbaaar
PS in het stukje bij de druif staat ook nog suikermais, tomaat en een pompoen plant.

anneleenpeeters op 24 juli 2015 om 12:59

Beste Maarten. Hou je vast, want een druif kan wel 15 meter hoog worden! In Frankrijk staan druiven op hellingen en die wijnstokken worden dan na de oogst kort gesnoeid. Bij een druif die als klimmer wordt gebruikt kun je in december de takken die vrucht hebben gedragen tot op twee ogen terugsnoeien. Het ligt eraan welk model je wilt hebben, maar je kunt dan ook de zijtakken snoeien.

anneleenpeeters op 3 augustus 2015 om 15:50

Hoi Jelle, meestal is het een kwestie van geduld. Jouw druiven komen uit een land met een landklimaat, dus hete zomers. Ik weet niet welk het soort druif het is en of het hier warm genoeg is. Het feit dat de stekken de winter buiten hebben overleefd, is een goed teken en wellicht komen de druiven het volgende seizoen.

Anoniem op 13 augustus 2015 om 15:23

Hoi, wij wonen in Drenthe op veengrond. Welke soort kunnen we het beste planten tegen onze pergola?

Anoniem op 15 augustus 2015 om 22:32

Hallo,

Ik woon in de Kop v N-H, aan de Noordzeekust. We hebben ruimte over in een kas. Welke tafeldruif gedijt het beste in onze regio?

anneleenpeeters op 20 augustus 2015 om 08:07

Hoi Heleen, op veengrond groeit bijna alles. Alleen klimrozen hebben graag wat rozengrond in het plantgat erbij. Druiven zijn ook minder geschikt, zij hebben graag wat kalk in de grond. Kijk in onze plantenindex, hier vind je veel informatie.

anneleenpeeters op 21 augustus 2015 om 09:32

Hoi Simon, Lekker! Een druif uit eigen tuin, niets smaakt beter. Probeer een van deze soorten uit. Bedenk eerst welke smaak of kleur de druif moet hebben, er is enorm veel keus: http://www.fruitbomen.net/consumptiedruiven/ ~Marie

Anoniem op 25 september 2015 om 11:01

Ik heb in mijn tuin Solarisdruiven staan en die middels stekken vermeerderd. De plantjes zijn nog jong, maar zien er op het oog goed uit. Nu begrijp ik dat Solarisplanten die je bij een kweker koopt geënt zijn op een onderstam, die o.a. resistentie tegen ziekten geeft. Lopen mijn stekjes, die dus niet op een onderstam staan, risico om vervelende ziekten op te lopen resp. minder goede druiven te leveren?

anneleenpeeters op 2 oktober 2015 om 08:36

Hoi Johan, Solaris is een nieuw ras, wat speciaal bestemd is voor ons koelere klimaat. Het is een snelle groeier. Door hem te enten op een traag groeiende onderstam, rem je de groei. Dit bevordert de vruchtzetting, meer druiventrossen! Dus, je stekken zullen hard gaan groeien. Dit gaat ten koste van de opbrengst en vraagt meer onderhoud. Als je Solaris kweekt om uiteindelijk wijn te kunnen maken, is het beter om geënte planten te gebruiken. ~Marie

Anoniem op 21 oktober 2015 om 13:12

Ik heb een aantal jaren terug ooit eens een druivenplant gekocht, vraag me niet welk soort maar er komen vele blauwe druiven aan, alleen… ze zijn niet te eten 🙁 , de schil is vrij hard maar het vruchtvlees is redelijk, toch zijn ze niet lekker om “uit het vuistje” te eten. misschien een domme vraag… is dit een wijndruif :-/ enne… kan ik ze misschien ergens in verwerken of er jam van maken? Ik ben een volkomen “leek” op druivengebied.

anneleenpeeters op 23 oktober 2015 om 14:10

Hoi Saakje, niet alle druiven zijn buitendruiven. Dat wil zeggen, dat ze niet allemaal goed rijpen in ons klimaat. Misschien heb je een kasdruif, die heeft meer warmte nodig dan de Hollandse zomers. Deze groeien het beste in een kas of onder een zonnige veranda. Buiten groeien er wel druiven aan, maar ze rijpen niet af. Je kunt er zeker wat mee doen: jam, sap, wijn. Wacht niet te lang met kiezen, voor een stevige nachtvorst moeten ze geoogst zijn. ~Marie

Anoniem op 27 maart 2016 om 17:42

graag wil ik weten of u ook druivenstruiken verkoopt, en wat kosten ze dan.
Ik heb begrepen dat je ze nog kan planten, het liefst hebben we een witte.
bij voorbaat mijn dank,
pege@telfort.nl
0104731279 / 0619076602

Beste Peter, je kunt het beste even informeren bij de kwekerijen die we in dit artikelen hebben genoemd. Wij verkopen geen druivenstruiken.

Anoniem op 4 september 2016 om 11:23

Welke Blauwe Tafeldruif (in een kas) kan ik het beste aanschaffen ?
Eventueel Muscat bleu. ?
Waar is die eventueel aan te schaffen/bestellen in Drenthe.

Hoi, er is inderdaad een groot verschil tussen buitendruiven en kasdruiven. In Boskoop is een kweker die alles weet van de druiven en de planten per postorder opstuurt: http://www.fruitbomen.net/consumptiedruiven/ Misschien is er wel ruimte voor 2 soorten. ~Marie

Anoniem op 28 september 2016 om 22:58

Heb volop druiven aan de ranken maar ze zijn zo klein. Kan mij iemand vertellen hoe dit komt en wat ik hoera an kan doen.

Hoi, druiven hebben vocht nodig om te groeien, het is de afgelopen weken erg droog geweest. Dan groeien ze niet meer. Eerder in de zomer kun je de kleinste trosjes weghalen, zodat de andere trossen meer vocht en zon krijgen. ~Marie

Anoniem op 7 mei 2017 om 18:16

waarom staat een druif voor in de las niet op jullie site?

Beste Ineke, een goede vraag! We willen een zo groot mogelijke groep mensen informeren, ook de mensen die geen mogelijkheden voor een kas. Maar inderdaad leuk om wat geschikte rassen toe te voegen die het goed doen in kas. Heb je tips?

Jan Besemer op 11 juli 2017 om 09:19

Onze druiven zijn inmiddels al aardig groot, het is een kleine soort blauwe druiven (naam weet ik niet). Momenteel hangt onze rank flink vol en staat volop in de zon en gedijt goed. Mijn vraag, wanneer mag ik de grote bladeren aan de voorkant wegknippen zodat de zonnewarmte er nog beter bij de druiven kan komen. Of moet ik deze laten zitten??

Beste Jan, je mag het blad dat de zon van de druiven wegneemt gerust wegnemen, dit kan geen kwaad voor de plant en het komt ten goede aan de druiven. Dat mag nu al, de plant heeft nog genoeg bladeren over om gezond te blijven.

Bianca op 19 juli 2017 om 20:52

Er komen bij mij geen druiven aan

Beste Bianca. Om hierop een antwoord te kunnen geven, heb ik meer informatie nodig. Misschien kun je een bepaalde richting op denken n.a.v. de volgende punten. Is het druivenras geschikt voor buitenklimaat, of eigenlijk voor de kas? Krijgt hij voldoende zonlicht? Is de grondsoort goed doorlatend en niet te zuur? Mest je geregeld bij? Heb je snoei toegepast en kan het zijn dat je te kort gesnoeid hebt? Dit alles kan een rol spelen.

Michel op 9 juni 2018 om 16:09

ik heb een muskat druif mee genomen in wat voor aarde moet ik hem planten

Beste Michel, in principe kun je de druif in vele grondsoorten zetten, alleen stellen druiven 2 belangrijke eisen aan de grond. 1) Dat de grond doorlatend is en de afwatering goed is (zorg voor gaten onderin de pot). 2) Dat de grond niet zuur is, de ph mag tussen de 6 en 7 liggen. Ga je de druif in pot planten en twijfel je, ga dan op zoek naar speciale druivengrond. Succes!

Andy op 17 juli 2018 om 03:07

Hallo, na 3jaar blijf ik blijkbaar problemen hebben met mijn druivenplant 'tafeltraube LOIS S blau kernlos'. Het begint steeds super, plantje groeit elk voorjaar als kool met mooie scheuten, en er vormen zich mooie kleine trossen. Maar…rond deze periode beginnen de trossen grotendeels te verschrompelen en een deel van de bladeren beginnen vanaf de randen bruin te worden. Ik dacht dit jaar alles goed te doen met het snoeien, dat daar mss een oorzaak lag..maar noppes. Heeft er mss iemand kennis van zaken hiervan en valt er iets aan te doen. Ik heb er ook foto's van genomen maar die kan ik hier niet plaatsen maar eventueel wel via mail doorsturen.
Opmerking: 1 meter verder heb ik een witte druif 'lakemont' staan en die doet het schijnbaar wel goed, tot op heden nog niks abnormaals vast te stellen. Beide planten staan mooi vol in de zon. Als ik geen afdoend middel kan vinden ga ik die plant moeten elimineren en vervangen door een beter gezonder exemplaar…maar mss dat er iemand me toch op weg kan zetten om dit nog recht te trekken. Grtz

Beste Andy, heb je deze druif in Duitsland gekocht? Ik kan weinig over dit ras vinden, behalve dan dat hij inderdaad pitloos is, dat het een zelfbestuiver is en dat beloofd wordt dat hij resistent tegen meeldauw zou zijn, maar dat dit vaak niet het geval is. Wellicht heeft hij te kampen met meeldauw, de bruine randen zouden daarop kunnen duiden. Als de plant ongezond is zal hij ook geen druiventrossen maken, dat verklaart het vroegtijdig verschrompelen. Informeer bij een druivenkweker of hij meer weet, maar ik vermoed dat je beter voor een ander, betrouwbaarder soort kunt kiezen.